Vesti bune pentru cei care vor sa isi schimbe masina cu una electrica. Creste valoarea tichetului pentru acest tip de autoturism in programul Rabla. FOTO

Valoarea tichetelor din programul Rabla pentru masinile electrice va crește față de anul trecut.

CITESTE SI: Asezate de primarie in special in parcarile din Timisoara, insulele ecologice sunt mai aproape de momentul in care vor deveni functionale. FOTO

Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu, care spune ca ecotichetelor pot ajunge și până la 7500 de euro.

Aprobăm cele mai importante programe de protecția mediului pentru care am și majorat bugetul Fondului de Mediu cu 18% față de anul trecut. La programul Rabla creștem valoarea tichetului pentru mașinile electrice la circa 7.500 euro, iar la Casa Verde Plus extindem programul de panouri fotovoltaice cu baterii de stocare și pompe de căldură”, a precizat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Potrivit Ghidului de finanţare al programului pentru anul acesta, trimis deja la Monitorul Oficiale pentru publicare, voucherele Rabla vor fi distribuite astfel, în funcție de vehicul:

– 10.000 lei (aproximativ 2.000 de euro) pentru achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă, inclusiv motorizare GPL/GNC) sau a unei motociclete;
– 12.000 lei (aproximativ 2.400 de euro) pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid;
– 15.000 lei (aproximativ 3.000 de euro) pentru un autovehicul nou plug-in hibrid sau o motocicletă electrică;
– 37.000 lei (aproximativ 7.500 de euro) pentru un autovehicul nou 100% electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen;
– 120.000 lei (aproximativ 24.000 de euro) pentru un autovehicul nou plug-in hibrid sau 100% electric, în cazul instituţiilor publice şi unităţilor administrativ-teritoriale.

Finanţarea programului se realizează din veniturile Fondului pentru Mediu constituite din scoaterea la licitaţie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, în limita creditelor de angajament şi bugetare prevăzute cu această destinaţie prin bugetul anual al Fondului pentru mediu, aprobat conform legii, scrie ziare.com.

Pentru a se înscrie în noul program „Rabla”, solicitanţii vor fi cei care vor trebui să completeze, într-o aplicaţie informatică gestionată de AFM, o cerere în acest sens şi să încarce toate documentele necesare, inclusiv cele ce dovedesc casarea unei maşini. Finanţarea se acordă, în limita bugetului aprobat.Persoanele fizice pot solicita maximum două ecotichete în cadrul unei sesiuni de înscriere, câte unul pentru fiecare autovehicul nou ce urmează a fi achiziţionat.

Este obligatorie înmatricularea permanentă la autorităţile competente din România, pe numele beneficiarului, a autovehiculului nou achiziţionat în cadrul programului, pe o perioadă de cel puţin 18 luni de la emiterea facturii. Prin excepţie, în cazul în care autovehiculele noi pentru care a fost acordată finanţarea, sunt achiziţionate în sistem leasing, înmatricularea permanentă pe numele beneficiarului este obligatorie la sfârşitul perioadei de leasing. De asemenea, este interzisă beneficiarilor înstrăinarea autovehiculelor nou-achiziţionate în cadrul programului, pe o perioadă de 18 luni de la data emiterii facturii, prevedere ce se aplică inclusiv în cazul beneficiarilor care au achiziţionat autovehiculele noi în sistem leasing„, au transmis reprezentanții MMAP. Durata totală de implementare este de 90 de zile de la obţinerea statutului de „beneficiar finanţare”.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. sa ne suga toti cu electrice

  2. Nu statul da banii astia. Aia cu salarii mici care nu au bani de electrica, aia dau banii la cei cu salarii mari care-si cumpara electrica. Banii provin din impozitul pe salar, din TVA, adica din aia 50% care merg la stat din salar, inca 19% din TVA, etc. Megaexcrocheria guvernului. Sa dam, sa dam, sa dam. Pompe de caldura, panouri solare, baterii de stocare, ajung la cei cu salarii mari cu bani de la cei cu salarii mici. Si unde ajung banii? 80% in China. Panouri chinezesti, invertoare chinezesti, Dacia Sping=Dong Feng China. Mai terminati cu furatul pe fata oficial.