Vesti proaste pentru 30.000 de timisoreni. Cu ce se vor trezi in aceasta luna in cutia postala?

TIMISOARA. Aproape 10% din timisoreni s-ar putea trezi cu salariile taiate, in cazul in care nu-si platesc datoriile catre bugetul local. Vorbim despre cei care nu si-au achitat taxele sau impozitele locale, fata de care municipalitatea incepe executarea silita.

Reprezentantii Directiei Fiscale din cadrul Primariei Timisoara se pregatesc sa trimita la timisoreni 30.000 de somatii, pentru inceput, in aceasta luna. Cei care se vor trezi cu ele in posta nu si-au platit darile catre bugetul local. Iar daca nu le achita in 15 zile de cand au primit somatia, atunci risca sa ramana cu conturile blocate sau cu o parte din salariu oprit de stat. Legea spune ca nu se poate pune poprire pe mai mult de o treime din salariu.

„In fiecare zi semnez somatii pentru popriri. Sunt anumite perioade din an cand trimitem mai multe. Va urma si la noi o etapa, cam in 2-3 saptamani, in care vom trimite 30.000 de somatii pentru inceperea executarii silite. Spre deosebire de aceasta actiune, care se intampla o data pe an, in fiecare zi luam masuri pentru executarea silita. Daca de aceasta data o sa trimitem 30.000 de somatii, pe parcursul anului mai trimitem 90.000”, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, Adrian Bodo, seful Directiei Fiscale.

Potrivit lui Bodo, intre 85% si 90% din contribuabili isi achita obligatiile an de an, iar intre 10% si 15% nu le platesc.

„Media datoriilor este pe 3 ani. Urmatoarea masura dupa somatii este poprirea pe salariu, care se pune dupa 15 zile de la emiterea somatiilor, nu mai devreme. Dar daca punem poprire pe conturi, asta nu inseamna ca incasam automat suma. Daca persoana fizica nu are bani in cont, nu prea avem ce sa facem. Nu avem garantie ca isi plateste darile daca punem poprire pe conturi”, ne-a mai spus seful Directiei Fiscale.

Cei mai multi din cei care nu isi achita datoriile catre bugetul local ajung sa faca munca in folosul comunitatii, dezvaluie Adrian Bodo.

„La persoanele fizice se ajunge foarte rar la executarea silita a bunurilor, pentru ca nu putem sa-i luam omului casa si sa ajunga mai apoi caz social. Cei care nu au cum sa-si achite datoriile ajung sa faca munca in folosul comunitatii. La persoanele juridice am facut executari silite de bunuri – case, masini, utilaje”, ne-a mai spus Bodo.

Potrivit sefului Directiei Fiscale, in Timisoara sunt peste 300.000 de contribuabili la impozitele locale.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.