‘Vestul salbatic’. Pasari disparute sau rare, mestesuguri si costume populare traditionale, intr-o expozitie eveniment la Muzeul National al Banatului, la Timisoara. Foto si video

TIMISOARA. O expozitie ce ilustreaza atat patrimoniul natural, cat si cel cultural din partea de vest a Romaniei a fost deschisa la Muzeul National al Banatului din Timisoara.

Pasari naturale ce nu se mai gasesc in aceasta parte de tara, din renumita Colectie Ornitologica Dionisie Linta sunt expuse in luna noiembrie la mansarda Bastionului Theresia din oras. Alaturi de exponatele care erau specifice zonei de vest a tarii puteti descoperi si costumele populare ale oamenilor locului si uneltele cu care isi desfasurau mestesugurile specifice fiecarui loc.

‘Pasarile sunt din colectia Muzeului National al Banatului. Sunt exemplare rare, care nu mai pot fi gasite, nu mai traiesc la noi. Nu au mai fost expuse in ultimuol deceniu. Expozitia este in premiera si ne arata atat fauna cat si ariile naturale protejate din vestul Romaniei. Costumele sunt specificul fiecarei arii protejate. Ne-am gandit ca pe langa fauna si flora, sa expumem si cateva dintre traditiile zonelor din care fac parte ariile protejate’, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, Claudiu Ilas, directorul Muzeului National al Banatului din Timisoara.

Mai mult, expozitia prezinta si locurile fabuloase ale zonei de vest a Romaniei precum Parcul Natural Apuseni, Parcul Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina, Parcul Natural Lunca Mureșului, Parcul Natural Portile de Fier, Parcul National Cheile Nerei – Beusnita, Parcul National Domogled – Valea Cernei, Parcul National Retezat si Parcul National Semenic – Cheile Carasului.

‘In partea de vest avem atatea zone splendide. Din fericire, multe dintre ele sunt arii protejate, parcuri naturale, parcuri nationale si ne-am gandit, in parteneriat cu Romsilva, cu administratiile parcurilor din zona de vest sa accesibilazam prima informatie publicului timisorean despre ce avem, unde se pot duce in weekend, ce pot sa vada acolo. Pe de alta parte, este o expozitie complexa deoarece nu numai natura este in parcuri, ci si comunitati locale care practic au format acea natura si natura pe ei’, a explicat, pentru opiniatimisoarei.ro, Sretko Milanovici, seful Sectiei Stiintele Naturii si curatorul expozitiei ‘Vestul Salbatic’.

Multe locuri vestite pentru mestesugurile oamenilor astazi au cazut prada uitarii, batranii s-au stins, iar tinerii au luat drumul oraselor. In urma lor au ramas insa obiectele, traditiile si costumele populare.

Le puteti vedea in fiecare zi, pana pe 30 noiembrie, in cadrul expozitiei ‘Vestul Salbatic – arii naturale protejate din vestul Romaniei’. Expozitia este deschisa de marti pana duminica, intre orele 10:00 – 18:00, in mansarda Bastionului Theresia din Timisoara.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.