Vezi aici ce anuleaza efectele anticonceptionalelor

Femeile care urmeaza tratament cu antibiotice si antidepresive, amatoarele de grepuri, dar si cele supraponderale s-ar putea trezi cu o sarcina nedorita, daca se bazeaza pe anticonceptionale.

Reduc crampele menstruale si sangerarile, protejeaza de sarcini nedorite, vindeca acneea, insa nu merg la oricine.

Femeile care urmeaza tratament cu antibiotice, antidepresive, somnifere sau medicamente pentru diabet, cele obeze, „iubitoarele” de grep sau suc de grep ar trebui sa se reorienteze spre alte metode de contraceptie. Medicamentele in cauza si continutul grepului inhiba absorbtia in sange a hormonilor din antion cep tionale, iar celulele grase stocheaza hormonii sexuali.

Penicilina si tetraciclina „taie” efectul pilulelor

Antibioticele pot anula considerabil efectul contraceptivelor, pentru ca modifica metabolizarea acestora si scad rata de absorbtie in sange. Penicilina, tetraciclina, streptomicina, rifampicina, cefalosporina sunt cel mai cunoscute exemple de antibiotice care „taie” efectul pastilelor.

„De regula, antibioticele sunt administrate pe termen scurt, asa ca femeile nu ar trebui sa renunte definitiv la pilule, ci sa foloseasca in timpul tratamentului antibiotic si sapte zile de la terminarea lui o metoda de protectie suplimentara: sterilet, sau, daca nu este recomandat in cazul anumitor femei, atunci prezervativul”, recomanda Ciprian Pop, medic obstetrica-ginecologie la Spitalul de Urgenta Elias, din Bucresti.

De asemenea, anti-epilepticele (barbituricele – fenobarbital), recomandate atat pentru tratarea tulburarilor de somn, cat si pentru prevenirea convulsiilor epileptice scad metabolismul hormonilor sexuali din pilule. „Antidepresivele, medi camentele pentru tratarea anxietatii si cele pentru diabet inhiba functiile ovarului, reducand astfel mecanismul de receptare a estrogenului si progesteronului”, adauga medicul Ciprian Pop.

Atentie la voma si diaree

Daca vomitati sau aveti diaree, trebuie sa luati in calcul ca prin voma se elimina pilula din organism inainte de a se absorbi, iar diareea, accelerand tranzitul intestinal, elimina pilula inainte sa se asimileze in sange.

Anumite fructe pot si ele „sa ucida din fasa” efectul anticoncep tionalelor. „Grepul si sucul de grep contin mai multe ingrediente care pur si simplu spun stop absorbtiei hormonilor estrogeni in organism, mai ales daca e consumat frecvent. Cunosc femei care mananca unul-doua pe zi”, adauga medicul ginecolog.

In acest caz, medicii recomanda anticonceptionalele pe baza de progesteron, care, de fapt, „nu prea exista”. „Pilula combinata contine insa mai mult estrogen decat progesteron, iar anticonceptionalele cu cea mai mare cantitate de progesteron sunt pilulele «de a doua zi», ce trebuie privite doar ca solutie de avarie”, mai spune ginecologul.

Suplimentele naturale (isoflavonele) se gasesc in mod natural in soia si mentin sanatatea oaselor, insa, potrivit studiilor, pot interactiona cu anticon ceptionalele, reducand efectul acestora. Pe de alta parte, administrarea pilulor reduce capacitatea organsimului de a asimila anumite vitamine si minerale (B6, B12, vitamina C si acidul folic).

Grasimea „dilueaza” hormonii sexuali

Anticonceptionalele de gene ratie noua au un continut mai scazut de hormoni, tocmai pentru a minimaliza efectele nocive, insa in cazul in care femeia are exces ponderal, hormonii, si asa in cantitate mica, nu se mai absorb corect in sange.

In plus, „femeile supraponderale au un metabolism ridicat, ceea ce face ca si metabolizarea pastilelor sa fie mai rapida. De regula, femeile obeze au si dereglari ale metabolismului hepatic, ceea ce inseamna ca enzimele hepatice lucreaza mai repede si descompun rapid hormonii din contraceptive”, mai explica Ciprian Pop.

De asemenea, persoanele obeze au o cantitate mai mare de sange si o masa corporala mai mare, ceea ce inseamna ca sangele circula prin mai multe zone si doza de hormoni ajunge mult diluata in sange. Nemaivorbind de faptul ca estrogenii si progesteronii sunt stocati in celulele grase. Cu cat mai multe celule grase, cu atat mai putini hormoni in sange.

„Antibioticele sunt luate pe termen scurt, asa ca femeile nu ar trebui sa renunte definitiv la pilule, ci sa foloseasca, in timp ce iau antibiotic si sapte zile dupa, o metoda suplimentara de protectie.”, Ciprian Pop, medic obstetrica-ginecologie la Spitalul de Urgenta Elias, din Bucuresti.

Sase reguli pentru un efect maxim

– Nu amestecati pilula „de a doua zi” cu contraceptive obisnuite.
– Nu transformati contraceptia de urgenta in metoda contraceptiva uzuala.
– Pilula trebuie administrata zilnic, in acelasi interval orar.
– Daca, totusi, uitati sa luati o pastila, cititi prospectul si vedeti cum puteti remedia problema.
– Daca uitati sa luati doua-trei pastile, se recomanda utilizarea unei metode constraceptive suplimentare.
– Comunicati doctorului orice tratament luati sau urmeaza sa luati.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete


    Pareri

  1. Din cate stiu eu se scrie grepfruit, nu grep. Dar e mai simplu sa preiei un articol cu analfabetismul de rigoare, fara sa corectezi. In privinta consumului de grepfruit, cantitatea care afecteaza efectele anticonceptionalele este una foarte ridicate.Pilule doar cu progesteron nu sunt prea sanatoase, iar asta poate spune orice medic. Articol foarte prost, mai ales pentru un ziar bucurestean.