Viata celor implicati intr-un accident depinde de „ora de aur”. Un soft informatic ajuta la descarcerarea in siguranta a victimelor

TIMISOARA. Echipajele SMURD din vestul tarii primesc aparatura prin care deosebesc toate modelele si structurile masinilor existente pe strazi (20.000 modele) si calculeaza cea mai simpla modalitate de a scoate in siguranta victimele accidentului rutier.

Proiectul “Ora de aur” vine in sprijinul medicilor din zona de vest a tarii care vor fi pregatiti sa intervina cat mai curat in cazul accidentelor rutiere soldate cu victime incarcerate.

“Ora de aur” este intervalul de timp considerat ca fiind crucial pentru salvarea vietii victimelor diferitelor incidente traumatice deci si a victimelor accidentelor rutiere. Descarcerarea victimelor din caroseriile avariate in timp util nu numai ca salveaza vieti dar influenteaza eventualele complicatii care pot sa apara la victimele extrase in mod neprofesionist”, spune dr. Cristina Branzeu managerul proiectului.

Ea a specificat ca solutia propusa este dotarea echipajelor de descarcerare cu un sistem informatic mobil de asistare decizionala compus dintr-un program (baza de date) care contine toate modelele si structurile autoturismelor existente pe strazi (20.000 modele) si un calculator portabil.

Primii care beneficiaza de acest sistem sunt medicii de la SMURD Bihor.

Sistemul informatic portabil permite identificarea rapida de echipa de descarcerare a elementelor de structura care pot pune in pericol viata victimelor sau a salvatorilor dar, totodata, si acele elemente care pot fi indepartate rapid pentru extragerea in cat mai scurt timp posibil a a victimelor blocate in caroseria avariata, astfel incat echipa medicala sa poata actiona cat mai repede posibil.

Proiectul se adreseaza unui grup de 650 de cursanti dintre care 350 de medici si 300 de asistente din spitalele din regiunea de vest a tarii. Prin el organizatorii doresc sa puna in aplicare un model organizatoric pilot bazat pe protocoale care sa reglementeze tratamentul pacientilor neuro gravi, precum si pregatirea profesioanala a specialistilor din domeniile medicale care intra in interactiune cu bolnavii neuro gravi.

Valoarea proiectului finantat din fonduri europene depaseste 1,8 milioane de lei. Programul este derulat de Asociatia Non Profit pentru Anestezie si Terapie Intensiva „Aurel Mogoseanu”, in calitate de solicitant, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara si Spitalul Municipal „Dr Alexandru Simionescu” Hunedoara, in calitate de parteneri.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete


    Pareri

  1. eram gata sa laud programul dar observ ca se adreseaza si e prezentat medicilor si asistentelor care nu au nimic cu descarcerarea propriu zisa si apoi nu zice nimeni ca sistemul informatic a luat in seama parerea celor care fac practic acest lucru sa se foloseasca pe langa tehnica pedagogica si experienta celor de meserie (echipajele descarcerare). sistemele daca sunt cu tastaturi si cu niste aplicatii 10 click o sa fie ineficiente. tablere cu icoane descriptive bine conturate si exacte ar fi de folos. totusi, nu stiu daca la locul interventiei este cazul exact cum e descris in modelele simulate. accidentele nu sutn identice.