Viata de refugiat la Timisoara: Romania e mai frumoasa decat Tunisia, dar nu se compara cu Franta

La Centrul de Tranzit pentru Refugiati din Timisoara isi duc viata de zi cu zi in jur de 100 de oameni care fie asteapta sa ia drumul altor tari, fie au cerut azil in Romania.

Toti spera ca dupa experienta nefericita din tara de bastina sa poate sa-si continue viata intr-o tara din Europa. Chiar si in Romania. „Viata in Tunisia e grea chiar si acum. De patru luni stau aici in centru si sper ca intr-o zi sa pot ajunge in Franta, asta e visul meu, daca nu voi ajunge acolo, s-ar putea sa raman aici in Timisoara, pentru ca este un oras frumos, care-mi place”, spune Karim Jalal, unul dintre tunisienii care stationeaza in Centrul de Refugiati de la Timisoara.

Tunisianul spune ca revolutia din Tunisia trebuia sa vina pentru binele poporului sau. „Nu am prins revolutia in tara mea, dar ma bucur ca presedintele a fost inlaturat. Din cauza faptului ca eram unul dintre partizanii revolutiei si a schimbarii a trebuit sa fug din tara. Nu am mai vorbit cu familia, insa am acolo un frate, o sora, mama si tata si sunt convins ca o duc acum mai bine”, mai spune Jalal. In urmatoarele saptamani, viitorul tunisianului urmeaza sa se decida: fie va pleca in Franta, fie va ramane in Romania.

„Eu imi doresc sa plec in Franta. Romania e mai frumoasa decat Tunisia, dar nu se compara cu Franta. Daca ar fi sa raman aiic sper sa-mi gasesc cat mai repede un loc de munca, pentru ca viata fara bani e grea. As prefera un loc de munca in industria farmaceutica, pentru ca specializarea mea este preparator farmaceutic, asta am facut de cand ma stiu”, conchide Karim Jalal.

Centru unic in Romania

Centrul de Tranzit in Regim de Urgenta Timisoara (CTU) are o capacitate de 200 de locuri si este unic in lume, insitutia fiind infiintata in urma Acordului Tripartit dintre Guvernul Romaniei, inaltul comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR) si Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) semnat la Bucuresti pe 8 mai 2008. Aici ajung persoane care trebuie evacuate de urgenta din prima tara de azil si care urmeaza sa fie admisi temporar pe teritoriul Romaniei, inainte de a fi relocati in tari terte. Perioada maxima pentru sederea in Romania, in acest centru, este de sase luni.

In urmatoarele 2 saptamani la Timisoara sunt asteptati zeci de cetateni libieni care se refugiaza din tara lor macinata acum de conflicte.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.