Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, la Timisoara, le-a spus studentilor economisti: “BNR e pregatita sa intervina pe piata in mai multe scenarii”

TIMISOARA. Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Bogdan Olteanu, le-a vorbit studentilor economisti timisoreni despre riscul de contagiune in cazul unei noi crize. El i-a asigurat ca BNR este pregatita sa intervina la toate nivelurile, in mai multe scenarii.

BNR este pregatita sa intervina pe toate nivelurile niveluri pe piata din Romania, in mai multe planuri. Colegii mei de la banca centrala au luat in calcul mai multe scenarii, iar BNR este pregatita sa intervina. Totusi, sper sa nu fie nevoie de interventia bancii centrale, dar e bine ne luam toate masurile din timp”, a spus Bogdan Olteanu.

Intrebat de studenti care este riscul unei noi recesiuni bancare in Romania, acesta le-a raspuns ca principala frica a BNR o reprezinta riscul de contagiune din exterior. Astfel, statele suverane influenteaza bancile mari, acestea intervin la cele mici, din Romania, iar prin acestea, toata situatia se rasfrange asupra economiei romanesti.

Bogdan Olteanu le-a vorbit studentilor Universitatii de Vest, dar si cadrelor didactice prezente despre macrostabilitatea bancara, despre reglementarile bancare, precum si despre conflictul de interese dintre banca si bancheri sau banca si client.

Moneda nationala a fost foarte stabila in timpul crizei, ea a permis o certitudine operatorilor economici. In acest moment cursul este cel real, exista o variatie de plus-minul 5%. Suntem in marja, nu sunt presiuni pe leu”, le-a spus viceguvernatorul BNR celor prezenti.

Cea de-a treia editie a proiectului „BNR – Zilele portilor deschise pentru studentii economisti” a avut loc la Timisoara in perioada 20 – 21 octombrie 2011, gratie unui parteneriat intre Banca Natională a Romaniei si Universitatea de Vest din Timisoara.

In cadrul evenimentului a fost prezent si Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR. El a vorbit despre Reglementare si dereglementare in sectorul financiar. Anul acesta, proiectul educational se afla la cea de-a treia editie anuala si se desfasoara in parteneriat cu 14 universitati din tara.

Foto: Dariana Dragos

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pt. ce competente profesionale a fost numit nepotul Ghizelei Vass viceguvernator ?

  2. ti-ai raspuns singur la intrebare. ESTE nepotul…si aplicam principiul competentei..este de-al nostru deci e competent.
    Probabil ascute cu maiestrie creioanele…sau stie sa schimbe pasta la pix.

  3. Jan Vraciu, MAI e director la Directia pentru Dezvoltare Locala
    Focsani.
    Felix Ilie
    Seful Departamentului de Comunicare

  4. Harry Printul ,se poate căsători cu iubita sa, actriţa Meghan Markle, dacă va decide să o ceară în căsătorie. ‘Biserica ţine cont astăzi de regulile Sinodului General din 2002. De atunci este posibil ca o persoană divorţată să se căsătorească în Biserica Angliei’,

  5. Cine ar câştiga o finală Firea-Iohannis, dacă alegerile prezidenţiale ar avea loc duminică. Sondaj Avangarde

  6. În sondajul realizat de Avangarde se remarcă faptul că reprezentanţii opoziţiei sunt percepuţi majoritar negativ, aproape 20% dintre cei chestionaţi declarând că nici măcar nu au auzit de Nicuşor Dan şi Raluca Turcan.
    Cu toate că în perioada alegerilor parlamentare datele arătau că Dacian Cioloş era perceput drept figura politică ce beneficia de cea mai bună imagine de pe eşichierul politic de dreapta, acum cei mai mulţi dintre participanţii la studiu arată că au o opinie majoritar negativă despre fostul prim ministru (48%), doar 35% susţinând acum că au o părere bună despre acesta.
    Acesta este urmat de şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, despre care 44% susţin că au o părere bună, mai puţini, însă, de această dată, decât cei care nu-l simpatizează pe liderul ALDE – 46%.
    Victor Ponta este singurul membru din tabăra puterii care se află în partea de jos a clasamentului şi despre care oamenii au o opinie majoritar nefavorabilă (49%), comparativ cu cei 39% care au o părere bună despre fostul premier.

  7. CRISTI DANILEŢ – judecător | despre sistemul juridic şi magistrati.Cristi Danileţ a depus o plangere penala impotriva autorului articolului, sesizarea sa vizând „deţinerea sau dezvăluirea nelegală a unor informaţii din arhiva SIPA”.
    „Fiindcă în articol se fac afirmaţii cu privire la fapte ce intră în conţinutul infracţiunii prevăzute de articolul 39 din Legea 182/2002, raportat la art. 303 – 304 Cod penal, vă sesizez pentru a efectua cercetările ce se impun”, arată Cristi Danileţ în plângere. Nu am modificat, copiat sau divulgat vreo informaţie conţinută în documentele din Arhiva SIPA. Monica Macovei este cea care a desfiinţat SIPA şi nu a avut nici o informaţie secretă despre magistraţi (…) Dezmint orice afirmaţii făcute către public cu privire la modificarea, păstrarea sau divulgarea vreunor date sau informaţii cu care am intrat în contact,
    El a relatat că, la sfârşitul anului 2005, Monica Macovei, ministrul Justiţiei la acea vreme, a solicitat Guvernului să aprobe desfiinţarea DGPA, acesta fiind singurul caz în România când s-a desfiinţat în mod total un serviciu secret.
    Judecătorul mai spune că s-a înfiinţat o comisie de lichidare a acestui serviciu, din care a făcut parte în calitate de magistrat şi consilier al ministrului Justiţiei, pentru a urmări operaţiunile de preluare a documentaţiei.
    „Cu excepţia directorului DGPA, niciun membru nu a venit în contact fizic cu arhiva. Întreg personalul (aproximativ 200 persoane), alcătuit în majoritatea sa din ofiţeri de informaţii preluaţi din alte servicii ale statului, inclusiv fosta Securitate, a fost disponibilizat. Toate dosarele, inclusiv notele informative de la cele 10 servicii teritoriale au fost depozitate la sediul central, situat în clădirea ANRP, iar încăperea a fost sigilată. Pe baza ordinului dat de ministrul Macovei, pentru a întocmi un raport destinat opiniei publice despre activitatea fostei SIPA (redenumită DGPA sub ministrul anterior), eu am făcut parte şi din comisia de inventariere a documentelor din arhivă, alături de un coleg procuror. Accesul s-a făcut în anul 2007, cu autorizaţie emisă potrivit Legii privind protecţia informaţiilor clasificate şi în condiţii stricte, fiind interzis să intrăm cu aparatură electronică sau cu genţi asupra noastră. Nu am cunoştinţă de existenţa vreunor aparate de copiere sau ca materiale din arhivă să fie depozitate pe alt mediu de stocare decât cel imprimat. S-au completat procese-verbale de desigilare şi resigilare cu ocazia celor trei intrări în incintă”, a mai scris Danileţ.

  8. “Multumirea il face pe sarac bogat, iar nemultumirea il face pe bogat sarac.”Sa fii tanar într-o tara ca România nu este deloc simplu. Suntem o generație de sacrificiu condamnată la neajunsuri și imprastiata pe toate continentele, cu rădacinile arse, cu aripile taiate si cu identitatea zdrobita.
    Desi sunt multe lucruri care ma nemultumesc in tara asta, nu am ce face!