Viceprimarul Dan Diaconu, dupa o pedalare din centru pana la Padurea Verde: Sunt probleme importante ca accesibilitate pentru biciclisti

TIMISOARA. Angajatii Primariei Timisoara au simtit pe pielea lor cat de grea este viata de biciclist in capitala Banatului. Nu avem nici macar 70 de kilometri de piste de biciclete in oras, dezvaluie viceprimarul Dan Diaconu, care, cu ocazia Zilelor Energiei, a pedalat in costum pe bicicleta personala, din centrul orasului si pana la Padurea Verde, pe o distanta de 5 kilometri.

S-a mers pe trotuare, pe piste, dar si pe carosabil, acolo unde, evident, nu exista trasee speciale pentru biciclisti. Drumul a fost destul de dificil, desi pista pe care au ales-o angajatii primariei este mult mai practicabila ca altele din oras. Oricum, politistii locali le-au fost alaturi pentru a-i ajuta, mai ales pe sosea, unde soferii n-au prea respectat coloana de biciclisti.

„Este un traseu destul de greu. De fiecare data am spus ca mai avem destul de mult de lucru pentru ca structura pentru biciclisti sa fie intr-adevar una de invidiat pentru Timisoara. Sigur, e pentru prima data cand facem acest traseu intr-un grup mare, fara politisti, doar cu putin ajutor al Politiei Locale. Daca pistele de pe trotuare, cu putine exceptii, au fost functionale si s-a putut circula pe ele, intr-adevar in trafic si acolo unde pista de biciclete nu exista sunt probleme importante ca accesibilitate pentru biciclisti, probleme pe care trebuie sa le rezolvam prin extinderea retelei de piste”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro viceprimarul Dan Diaconu, la finalul traseului. A fost asteptat de edilul-sef in aplauze.

Cat despre viitorul infrastructurii velo din Timisoara, Diaconu promite noi trasee pentru biciclisti. Primaria Timisoara nu are insa un proiect mare care sa puna la punct o retea de piste pentru biciclete. Promite insa 39 de kilometri de trasee noi, 16 dintre ei doar pe malurile Begai.

„Nu avem un proiect amplu, urmarim de cativa ani acest aspect, s-au mai facut reparatii pe pistele existente si s-au mai coborat bordurile, mai sunt si alte piste create in ultimul timp. Va trebui sa lucram mai planificat in anii care urmeaza si, odata ce acesti 39 de kilometri vor fi gata, sa identificam o strategie pentru mai multi ani, care sunt nevoile biciclistilor si ce piste trebuie sa cream. Mai umblu si eu, si in afara serviciului cu bicicleta, in multe locuri s-a mai rezolvat problema cu bordurile si cu urcarea si coborarea de pe trotuare. Mai sunt borduri necoborate, promitem ca in viitor vor fi line”, ne-a mai spus Diaconu.

Potrivit edilului, Timisoara are „intre 60 si 70 de kilometri de piste pentru biciclete”. „Nu toti sunt la standardul pe care ar trebui sa-l indeplineasca o pista”, a mai precizat acesta.

opiniatimisoarei.ro a dezvaluit, recent, ca reprezentantii Primariei Timisoara au decis sa cumpere 10 biciclete – 5 de femei si 5 de barbati, care sa fie folosite de functionarii publici atunci cand merg pe teren. Acestea au fost scoase, joi, pentru prima data pe traseu.

CITESTE SI: Angajatii Primariei Timisoara, dati jos din masini! Ce surpriza li s-a pregatit? FOTO!

Au urcat pe ele seful Directiei de Mediu, Adrian Bere, dar si alti angajati, precum si viceprimarul Dan Diaconu si sefa Directiei de Comunicare, Alina Pintilie. La pedalare au participat si cativa timisoreni, insa numarul biciclistilor a fost relativ mic, in comparatie cu alte pedalari organizate in Timisoara. Primarul Nicolae Robu s-a urcat in masina si a asteptat coloana de biciclisti la „finish”, la Padurea Verde, unde „a udat” bicicletele proaspat achizitionate cu o bere rece.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cateva intrebari indiscrete.
    1. Biciclistii (primariei) care au circulat pe drumurile publice cunosc legile de circulatie sau au fost insotiti pe tot parcursul „excursiei” (erau doar in grup organizat, nu)? Singuri ar sti „sa se descurce” pe acelasi traseu sau nu, pentru ca f. multi biciclisti nu cunosc sau sfideaza regulile de circulatie (exemple cu nemiluita).
    2. Domnul vice s-a elucidat asupra marcajelor (eterogene, necoerente, de multe ori aiurea) folosite pe pistele de biciclisti? Inainte de a pleca la drum si-a testat echipa?
    3. Grupul a avut curajul sa circule si pe calea Sagului?
    In rest, sunt pentru o Timisoara „pe biciclete” (cat mai multe), dar nu oricum!

    • Imi place ce spui 🙂
      Timisoara e un oras de campie, si bicicleta aici ar trebui sa fie la ea acasa :). Mai mult decat masina.
      Dar oamenii trebuie educati: ciclisti, soferi si cei care proiecteaza si construiesc infrastructura.
      Daca putem pune in miscare un asemenea proiect Timisoara va respira mai usor, traficul si poluarea vor scadea semnificativ , oamenii vor fi mai sanatosi si poate chiar mai putin stresati 🙂

  2. Corect ce spui Pxc…numai ca „ar trebui” nu ne ajuta deloc, suntem prea ingmfati sa ne aratam bunastarea intr-un Audi da nu vedi…ca sa renuntam la masina si sa urcam pe bicicleta. Ce ma deranjaza pe mine e ca nu se aduce in discutie constructia de piste intre localitati…

  3. Ma bucur ca se constata public aceste probleme ale infrastructurii care va rog sa ma credeti nu afecteaza doar biciclistii dar si pietonii si soferii in aceiasi masura. Domnilor va rog dati o atentie mai mare traseelor destinate bicicletelor dintre oras si zonele industriale unde lucreaza mii de timisoreni. Va asigur ca acolo aveti si ajutor financiar din partea firmelor care isi desfasoara activitatea in aceste zone. Din cate stiu eu au fost deja oferte de finantare a acestor piste din partea catorva firme dar au fost refuzati de autoritatile locale cu scuza ca nu autoritatile locale gestioneaza acele portiuni de drum. Eu atata le spun tuturor politicienilor: La firmele din afara orasului lucreaza o gramada de alegatori…de care ar trebuii sa va pese.