Dupa semnalele de alarma trase ieri de alti socialisti europeni, acum Franta cere Guvernului Romaniei „sa respecte valorile democratice si statul de drept”, a declarat joi ministrul francez al Afacerilor Externe, citat de France Presse.
„Toate statele membre ale Uniunii Europene sint in mod natural obligate sa respecte valorile democratice si statul de drept, dar si echilibrul puterilor in cadrul institutiilor”, a declarat purtatorul de cuvint al Ministerului Afacerilor Externe de la Paris intr-o conferinta de presa.
Declaratia este extrem de dura in termeni diplomatici. Ea vine tocmai din partea Frantei, al carei presedinte – socialistul Francois Hollande – a fost laudat in repetate rinduri de premierul Victor Ponta.
Ingrijorare si in randul europarlamentarilor
„O serie de decizii luate de guvernul Romaniei, in ultimele zile, sunt foarte ingrijoratoare, iar Comisia Europeana trebuie sa actioneze acum si sa monitorizeze Romania”, spun doi reprezentanti ai Partidului Popular European din Parlamentul European, Alain Lamassoure, presedintele comisiei pentru buget, si Elmar Brok, presedintele comisiei pentru politica externa.
„Multe decizii au ridicat mai multe intrebari legate de respectarea legii in Romania: neglijarea de catre premier a unei decizii a Curtii Constitutionale, impiedicarea publicarii la timp a deciziei printr-o ordonanta de urgenta, preluarea Monitorului Oficial din subordinea Parlamentului in cea a guvernului, planul de a inlocui anumiti judecatori ai Curtii Constitutionale si acum lansarea procedurilor de suspendare a presedintelui Basescu”, au afirmat cei doi parlamentari, potrivit unui comunicat de presa.
Ei au adaugat ca modalitatea in care au fost inlocuiti presedintii Senatului si Camerei Deputatilor este o procedura rapida care este la fel de ingrijoratoare ”din perspectiva procedurilor normale dintr-un stat de drept”.
„Cerem Comisiei sa analizeze toate aceste probleme prin Mecanismul de Cooperare si Verificare si sa redacteze un raport in saptamanile care urmeaza. Raportul ar trebui sa contina si posibile masuri”, au spus europarlamentarii.
„Concluzia acestui raport ar putea duce la utilizarea Articolului 7 al Tratatului de la Lisabona”, conchid parlamentarii PPE.