TIMISOARA. 2016 va fi anul unei transformari uriase in chiar centrul Timisoarei. Opiniatimisoarei.ro va anunta inca din primavara ca pe strada pietonala Marasesti va „rasari” o cladire nou-nouta care va aduce o premiera pentru oras: prima parcare subterana din centru, pe doua nivele
Investitia este una privata, se va realiza in parcarea unui hotel, iar vineri a consilierilor locali au aprobat Planul Urbanistic Zonal de Extindere pe strada Marasesti nr. 1-3.
Oamenii de afaceri Emil si Marius Cristescu, cei care detin hotelul, vor practic sa duca parcarea din fata hotelului in subteran, pe doua etaje, iar deasupra ei sa construiasca o cladire multifunctionala cu un nivel.
Imobilul va avea 18 metri inaltime si o suprafata de 4.239 mp.
La parter vor fi spatii comerciale, baruri si cafenele, iar la etaj sali cu multiple destinatii. Deasupra se va amenaja o terasa.
Proiectul are in vedere „amenajarea strazii pietonale (pavaj continuu, locuri de stat, terase amenajate) si deschiderea functiunilor publice spre spatiul public vor transforma strada Marasesti intr-o strada vie, avand calitati similare spatiului pietonal al strazii imediat invecinate Alba Iulia. Pe terasa circulabila de peste corpul principal de cladire (etaj 1) accesul va fi public. La acest nivel (ocupat partial) se poate amplasa o functiune cu caracter public (cafenea, bar etc.). Accesul la etalul 1, dar si la terasa de peste acesta este public si se face din strada Marasesti, prin intermediul unei scari exterioare generoase. Cele doua cladiri, cea existenta (aripa noua a hotelului) si cea nou propusa, pot functiona atat separat, cat si impreuna, legaturile dintre ele se vor face doar la nivelul etajului„, se arata in Memoriul Tehnic ce insoteste documentatia inaintata Primariei Timisoara pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal, de catre oamenii de afaceri.
Cladirea va avea si spatii verzi, atat la sol, cat si pe terasa.
Lucrarile la noua cladire de pe pietonala Marasesti ar putea incepe chiar in primavara anului viitor.
Mai multe detalii pot fi consultate AICI!
Autor: Daniel Balteanu
Pareri
Prima parcare subterana pe nivele este parcarea dintre Finante, Aquatim si City Business Center.
Sau Piata 700 nu este in centrul orasului?!
Auor „Anonim”….jenant.
Vineri, 20.11.2015, chiar în timpul Şedinţei de Plen am primit proiectul de hotărâre prin care Primăriei i s-a solicitat să aprobe Planul Urbanistic Zonal “Extindere Hotel Timişoara”, str. Mărăşeşti nr.1-3 (POT max=90%).
Contrar regulamentului, proiectul nu a fost anterior trimis spre discutare şi avizare în Comisia de Urbanism şi Dezvoltare, comisie din care fac şi eu parte. Din acest motiv, am solicitat explicaţii domnului secretar Cojocari.
L-am întrebat pe dl. Cojocari dacă apreciază că proiectul este în regulă. Răspunsul secretarului a fost, citez: “dosarul este beton”. Ce înseamnă “beton”?
Acest teren a aparţinut timişorenilor, iar acum aparţine firmei private S.C. Bega Turism S.A., iar timişorenii trebuie să ştie cum au rămas şi fără acest teren. Am întrebat ce sumă a încasat Primăria din vânzarea terenului. Dl. Cojocari a răspuns că terenul a fost pierdut în Instanţă, în baza HG 834; prin urmare, S.C. Bega Turism S.A. a dobândit gratuit terenul, iar municipalitatea a fost deposedată de acest teren şi nu a încasat niciun leu.
În urma prestaţiei juriştilor Primăriei, tot în Instanţă au fost pierdute multe alte terenuri valoroase care au aparţinut timişorenilor: un teren de 46000mp pe care este situat campingul şi stejerişul de la Pădurea Verde, terenul pe care este situat hotelul Continental şi parcarea de lângă acesta, terenul pe care este magazinul Bega şi parcarea adiacentă.
Fiind ştiut că unui cetăţean care doreşte să îşi construiască o clădire pe un teren i se aprobă, de obicei, POT max= 30%, am solicitat Direcţiei de Urbanism a Primăriei precizări referitor la aprobarea inexplicabilului POTmax =90%. Niciun reprezentant de la departamentul de Urbanism nu a fost prezent în sală, ca să aducă lămuriri.
Fiind necesare precizări suplimentare, am cerut ca proiectul sa fie scos de pe ordinea de zi. Proiectul trebuia ca anterior şedinţei de plen să fie prezentat şi discutat în Comisia de dezvoltare şi Urbanism, iar departamentul de Urbanism trebuie să justifice cum a aprobat acestei firme private inexplicabilul POT max 90%, pe un teren situat central, care, în plus, a fost luat gratuit din patrimoniul timişorenilor.
Dl. Primar nu a fost de acord cu retragerea proiectului, iar majoritatea membrilor Consiliului Local au votat pentru aprobarea acestui Proiect.
În semn de protest, eu m-am retras din şedinţa de plen.
Menţionez că, în repetate rânduri, am cerut ca Primăria să nu mai cedeze gratuit terenuri care aparţin timişorenilor, cu Hotărârea de Guvern nr. 834/1991. Nu este admisibil să se dea terenuri din Patrimoniul Timişoarei, gratuit, unor grupuri private de interese.
Din păcate, fie din lipsă de curaj, fie din interese meschine, nu se vorbeşte despre HG nr. 834/1991, care a permis devalizarea patrimoniului ţării. Toată lumea e mută, surdă şi oarbă.
În cei 26 de ani, care au trecut de la revoluţie, timişorenii au văzut cum întreprinderile aflate în patrimoniul statului, au fost falimentate, fabricile tăiate şi vândute la fier vechi, industria Timişoarei fiind, în cele din urmă, lichidată. În anul 2015, noi timişorenii, nu putem accepta ca şi terenurile din centrul Timişoarei să fie luate gratuit de aceleaşi grupuri de interese care au distrus industria.
În anul 2015, fiind membri ai Comunităţii Europene, noi nu putem permite jaful din patrimoniul local sau al statului, în baza unei Hotărâri dată de un Guvern de tovarăşi puşi pe înavuţire din patrimoniul statului, în anul 1991, în vremurile Iliesciene, în care s-a produs reinstaurarea la putere a nomenclaturii securisto-comuniste. După aderarea României la Comunitatea Europeană, în anul 2007, legislaţia românească trebuia armonizată cu cea europeană în decurs de 5 ani. Această Hotărâre de Guvern nr. 834/1991 este în contradicţie cu legislaţia europeană, cu orice normă morală şi cu bunul simţ.
Trebuie să cerem anularea Hotărârii de Guvern nr. 834 din 14 decembrie 1991, care îşi face efectele şi în prezent şi recuperarea terenurilor; în caz contrar, noi, timişorenii, vom râmâne fără terenurile oraşului, ele urmând a fi luate gratuit de aceleaşi grupuri de interese care s-au îmbogăţit prin acapararea, falimentarea şi distrugerea fabricilor din Timişoara.
Sunt consilier local din august 2013, şi în tot aceşti doi ani am respectat juramântul de a apăra interesele timişorenilor.
Draga domnule „Folica”, in general mi se pare de bun simt, tot ce ai scris dumneata! Dai detalii, nume (!), concretizari si faci afirmatii despre propria implicare si totul fara…sa te semnezi!? Ma intreb de ce ii tai singur din credibilitate propriei afirmatii (atit de incarcata cu detalii!) neavind curajul asumarii identitatii, ci semnind…”Folica”?? ;-)))
Pentru ca DNA e atat de departe de Timisoara incat pana ajung ei aici e mai bine sa te pazesti singur. Mesajul se vrea o trezire a spiritului Timisoarei care e cam amortit in ultima vreme, ceva in genul „Colectiv” astfel incat comunitatea banateana sa nu mai asiste pasiva la devalizarea proprietatilor orasului de catre niste mafioti fara scrupule ce sunt mana in mana cu autoritatile orasului. Mesajul strazii din Bucuresti, prin care se cere acestui gen de indivizi sa inceteze, ajunge greu la Timisoara si nu prea are ecou in nici un mediu, de aici revolta omului si apelul lui la trezire