TIMIȘOARA. Continuă intervențiile la suprastructurile noi de pe tronsonul de cale ferată ce traversează Timișoara, care face parte din magistrala CFR Caransebeș – Lugoj – Timișoara – Arad ce se modernizează cu fonduri europene prin PNRR.
De la 1,3% realizare în luna ianuarie a acestui an, obiectivul de infrastructură dintre Timișoara Est și Ronat Triaj a trecut acum de 15 la sută.
Segmentul care traversează Timișoara are 13,86 km, 5 stații de cale ferată, 3 poduri, 3 podețe, 4 pasaje superioare, 5 pasaje inferioare.
În gara Timișoara Est s-au demontat linii și fundații de la construcțiile civile din zonă. S-au relocat cablurile de fibră optică și cablurile SCB din stație. Totodată, se execută lucrări la suprastructura nouă.
În gara Timișoara Nord s-a trecut la demontarea și relocarea stâlpilor LC, concomitent montându-se palplanse la fundațiile construcțiilor civile. Se munceste și la demontarea rețelelor și cablurilor.
În stația Ronaț Triaj s-a așternut piatră spartă pe racordul între linia 100 Timișoara – Jimbolia și stația Ronaț Grupa D și se realizează suduri aluminotermice, precum și lucrări la instalațiile de semnalizare, centralizare şi bloc.
Ultimele imagini de pe șantier au fost filmate de cititorul opiniatimisoarei.ro care urmărește evoluția obiectivelor de infrastructură din Timișoara și din județ.
Termenul estimat de finalizare a segmentului de cale ferată care traversează Timișoara este 2026. Lucrează Asocierea Webuild SPA-Participazioni Italia SPA-Salcef SPA.
În ceea ce privește celelalte 3 loturi din magistrala CFR, pe tronsonul Caransebeș – Lugoj s-a trecut la organizarea de șantier, iar primele intervenții vor începe cu reparații la liniile din triajul gării Caransebeș.
Lotul 2 Lugoj – Timișoara continuă să fie cel mai avansat, trecând de 25% realizare, iar pe lotul 4, Timișoara – Arad, se execută lucrări la terasamentele CF, pasaje și poduri (lucrările sunt avansate la podul de peste râul Mureș).
Va reamintim, întreaga magistrală Caransebeș – Lugoj – Timișoara – Arad, de 162 de kilometri, se reabilitează cu bani europeni prin PNRR, cu aproape 9 miliarde de lei, și a fost împărțită în 4 loturi. Fondurile europene trebuie cheltuite până la finele anului 2026.
La încheierea obiectivului de infrastructură, trenurile de călători vor putea prinde viteze mari, chiar și de 160 km/h, iar cele de marfă de 120 km/h.
Pareri
Mai e mult de lucru. Un muncitor a vehiculat termenul de 6-7 ani, ceea ce sper ca e o exagerarea, ținând cont ca nu au de realizat tunele.
Ce fericire pentru cei care locuiesc în zonă care și așa sunt exasperați de circulația trenurilor să se mai adauge o linie în loc să se realizeze centura feroviară în zona de nord și să se elibereze centrul orașului între Pădurea Verde și Ronaț.
De asta merge tara asta asa, oameni care nu gandesc decat dintr-o anumita perspectiva si foarte ingust. Vai si-amar
Șina nouă ar trebui să facă trenurile să meargă mai lin, sa fie mai silențioase deci în principiu, scade zgomotul de pe viitor. Îmi amintesc primul meu drum Timișoara – Budapesta. Eram obișnuit cu Timișoara – București care pe alocuri te leagănă poate puțin cam violent și zdruncina săracele garnituri de parcă o sa cedeze oricând. Atunci când am trecut granița spre Budapesta, parca era liniște. Recunosc că am prins și la ei părți de cale ferată de te aruncau de colo colo dar mult mai bine decât găseai la noi.
Sperăm că urmează și o centura de cale ferată care să scoată trenurile de marfă din oraș dar pentru celelalte trenuri, noua șina e binevenită atât de pasageri cât și de cei din jur.
Faine imagini ! Parca suntem pe Marte. Ar trebuii construite mai multe linii cale ferata prin oras. De la nord la sud si de la est la vest plus una circulara….Doar asa se descongestooneaza traficul in Timisoara.
Spor la munca! Linie mai buna inseamna confort sporit si mai putin zgomot.
Cunosc 2 familii care locuiesc in Tipografilor, pe langa calea ferata, am intrebat daca-i deranjeaza trenul. Au zis ca nu, pentru ca:
– abia daca se aude
– circula mai putine trenuri decat inainte de 1989
– in general, trenurile nu circula noaptea
Intre bare știe cum se reduce zgomotul pe bază de pilule liniștitoare pentru o stare de bine și un somn profund.