VIDEO! Prima pista de biciclete cu sistem de luminite pe timp de noapte a fost terminata pe jumatate, la Timisoara! Ce urmeaza?

TIMISOARA. S-a incheiat amenajarea primului tronson al pistei de biciclete de pe strazile Diaconu Coresi – Eneas, pe portiunea Calea Martirilor – strada Drubeta.
CITESTE SI: Sa vezi si sa nu crezi! Prima pista de biciclete din Timisoara cu leduri de avertizare. VIDEO!
Aceasta a fost realizata cu dublu sens pentru biciclisti, strada avand un singur sens de trafic. Pista are o latime de 2 m, este complet marcata si semnalizata cu butoni rutieri flash pentru o vizibilitate crescuta in timpul noptii.

Covorul asfaltic este nou si, de asemenea, au fost marcate locurile de stationare paralele cu axul drumului. Strazile perpendiculare pe traseul amintit au fost dotate cu calmatoare pentru o mai mare securitate a intersectiei dintre pista de biciclete si traseul auto.

pista-diaconu-coresi-eneas (2)

Lungimea amenajarii este de 1 km, dar Primaria Timisoara anunta ca lucrarile vor continua pe strada Eneas pana la Calea Sagului, asigurandu-se astfel legatura directa pentru biciclisti intre Calea sagului si Calea Martirilor. Traseul este paralel cu Bulevardul Liviu Rebreanu, aceasta ruta fiind una dificil de utilizat de catre biciclisti din cauza traficului intens.

pista-diaconu-coresi-eneas (3)

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Intrucat foarte multi biciclisti nu cunosc regulile elementare de circulatie pe si in afara pistelor amenajate, propun primariei (orintre altele) urmatoarele:
    – marcarea unitara a pistelor, uniformizarea marcajelor semnelor introduse; la ora aceasta este o diversitate de nedescris si – mai rau – chiar cu o logica de tipul „fara logica”;
    – sa elaboreze normele clare de interpretare a marcajelor si de circulatie cu bicicleta care sa fie accesibile biciclistilor (afisate, sub forma de brosuri, inclusiv invatarea elevilor la scoala) si – la nevoie
    -reintroducerea obligativitatii unui examen si a unui carnet de conducator de bicicleta;
    Parca aud: tampenie, nu este realizabil s.a.m.d., dar cati nu ne-am trezit cu biciclisti in fata masinii sau care dau buluc peste pietoni, pe trotuarul nemarcat ca si pista s.a..

    • Pe bune?! Carnet?!! Ca nu avem destule taxe si impozite si alea nesimtite…