VIDEO. Primele imagini cu jaful de la muzeul din Olanda de unde au fost furate Coiful de la Cotofenesti si 3 bratari din Tezaurul dacic

Au fost făcut publice imaginile cu jaful din Olanda, de la Muzeul Drents din Assen, de unde au fost furate artefacte dacice de mare valoare. Este vorba despre imagini de supraveghere alb-negru care arată trei indivizi forţând o uşă exterioară, după care se poate vedea o explozie.
Potrivit poliţiei, acesta este modul în care jefuitorii au reuşit să intre în muzeu.

CITESTE SI: Piese valoroase de la Timisoara au scapat ca prin minune din jaful de la muzeul din Olanda, unde erau expuse. Au disparut, insa, Coiful din aur de la Cotofenesti si bratari dacice

În timpul jafului din noaptea de vineri spre sâmbătă au fost disparut mai multe capodopere arheologice româneşti, printre care Coiful de aur de la Cotofenesti şi trei brăţări de aur. Nimeni nu a fost încă arestat.

Poliţia olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră şi a informat Interpol. Poliţiştii suspectează că furtul de la Muzeul Drents a fost o operaţiune planificată cu atenţie, iar anchetatorii caută acum filmările făcute de camerele de supraveghere şi adună relatări ale martorilor. De asemenea, Interpol a fost chemat să asiste în acest caz.

O delegaţie a statului român este aşteptată la muzeu, duminică, scrie presa olandeză. Jurnaliştii notează, citând un istoric, că în general astfel de obiecte sunt furate pentru a fi topite şi dau exemple similare, în care obiecte vechi, de mare valoare, nu au fost niciodată găsite.

Muzeul Naţional de Istorie a României a informat că toate piesele aflate în Muzeul Drents, din Assen, au fost asigurate înainte de a fi trimise în Regatul Ţărilor de Jos, conform legislaţiei româneşti şi practicilor internaţionale referitoare la organizarea expoziţiilor. Potrivit informării, atât spaţiul, cât şi vitrinele în care erau prezentate bunurile de patrimoniu erau securizate şi aveau instalate sisteme de supraveghere, precum şi sisteme de alarmă conectate cu poliţia locala, care a putut astfel să intervină imediat.

Printre cele 673 de piese din expozitia jefuita se afla si colierul din mormântul sarmat de la Sânnicolau Mare, piesă cu o valoare istorică excepțională, ilustrativă pentru utilizarea metalelor prețioase în perioada în secolul I.

 

 

Din fericire, piesele de la Timisoara aflate in expozitie, nu au fost furate in timpul spargerii de sambata.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Reclamă mai bună nici că se putea, la nivel internațional, de care să beneficieze toți berbecii. Sigur că scenariștii americani lucrează deja pentru un viitor Oscar. Prin muzee oricum bate vântul, măcar așa se aude de România pe multe canale de comunicații.

    • La Cluj, da. Fiindca exponatele lor n’au scapat, din pacate. Cele din Timisoara, insa, au scapat, din fericire.