Vietnamezii s-au intors la Universitatea Politehnica Timisoara, pentru a-i onora pe profesori

TIMISOARA. In urma cu un an, in august 2018, un grup de vietnamezi, fosti studenti ai Institutului Politehnic „Traian Vuia”, cum se numea universitatea in perioada 1969 – 1974, cand studiau la Timisoara, au revenit in universitatea in care au invatat, pentru o intalnire de suflet. Au rememorat, cu aceasta ocazie, alaturi de colegii lor romani, momentele placute petrecute in perioada studentiei, si-au reamintit echipele care se formasera atunci intre studenti romani si vietnamezi, pentru a-i invata limba romana, limba pe care, desi nu au mai folosit-o de peste 40 de ani, o vorbesc inca foarte bine. De altfel, fostii studenti vietnamezi, unii dintre ei ajunsi acum in functii importante in stat, au numai cuvinte de lauda la adresa scolii Politehnice timisorene.

Dintre cei 20 care au venit atunci in vizita, 16 sunt fosti studenti ai Politehnicii, 11 ai Facultatii de Constructii, iar 5 ai Facultatii de Chimie Industriala. In acea perioada, statul vietnamez, distrus de razboi, avea nevoie de specialisti care sa puna umarul la reconstructia tarii. Regimul comunist al Romaniei din acea perioada i-a acceptat la studii.

Acum, statul vietnamez doreste sa-si exprime recunostinta fata de cei care i-au ajutat atunci cand au avut cea mai mare nevoie.

Astfel, sambata, in 22 iunie 2019, o noua delegatie din Vietnam a fost prezenta in Sala Senatului din Universitatea Politehnica Timisoara, pentru o festivitate de inmanare a unor diplome si medalii din partea Guvernului vietnamez, in semn de recunostinta pentru ceea ce a facut pentru ei Romania si, in particular, Institutul Politehnic „Traian Vuia” din Timisoara, atat din punct de vedere profesional, cat si uman.

In cadrul festivitatii au fost acordate diplome Universitatii Politehnica Timisoara si Facultatii de Chimie Industriala si Ingineria Mediului, precum si medalii pentru fosti profesori: prof.dr. Constantin Avroam, membru corespondent al Academiei Romane si rector al Institutului Politehnic in perioada 1963 – 1971; prof.dr. Ioan Anton, membru titular al Academiei Romane si rector al Politehnicii intre anii 1971 – 1981; prof.dr. Coriolan Dragulescu, membru titular al Academiei Romane, fost decan al Facultatii de Chimie Industriala, rector al institutului si ministru adjunct al invatamantului; prof.dr. Vasile Cocheci, membru corespondent al Academiei Romane, fost decan al Facultatii de Chimie Industriala in perioada 1967 – 1976; prof.dr. Gheorghe Savii, profesor emerit, fost decan al Facultatii de Mecanica intre 1967 – 1974; prof.dr. Francisc Carol Klepp, profesor onorific al UPT si al multor societati stiintifice internationale.

Diplomele si medaliile din partea Guvernului vietnamez au fost inmanate de dl Bui Trong Dinh, vicepresedintele Asociatiei de Prietenie Vietnam – Romania. Dintre profesorii de atunci, mai e in viata doar Francisc Carol Klepp, care a participat la eveniment si le-a vorbit din nou fostilor sai studenti. Celelalte medalii vor fi inmanate urmasilor profesorilor de atunci, copii sau chiar nepoti.

Promotorul intregii actiuni este Vu Quang Trinh, fost student la Politehnica timisoreana, in prezent om de afaceri, care a inmanat Universitatii Politehnica Timisoara si Facultatii de Chimie Industriala si Ingineria Mediului „cadouri de amintire” din partea fostilor studenti vietnamezi.

In perioada 1968 – 1982, ca urmare a unui acord incheiat intre Romania si Vietnam, mai multi studenti vietnamezi si-au facut studiile in Romania, peste 500 fiind absolventi ai Institutului Politehnic „Traian Vuia” din Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Impresionant, emoționant …

  2. Vai Doamne,imi amintesc de ei!!Micuti,tot timpul in grup….aliniati si linistiti.Invatau ca disperatii,caineste:traduceau din
    vietnameza in rusa si din rusa in romana,ca nu erau dictionare romano-vietnameze…Erau imbracati toti la fel,cu negru si alb,si aveau probleme cu mancarea romaneasca.Isi gateau in camera,la camin.Mirosea citeodata de -ti ,,muta,, nasul..
    Cum trece vremea….