TIMISOARA. Viitoarele capitale culturale europene pun la cale impreuna strategia culturala pentru anii cand vor reprezenta Europa. Totul se intampla la initiativa Timisoarei.
Timisoara si Novi Sad, cele doua orase care vor fi capitale culturale europene in 2021 si orasul Rijeka din Croatia care va avea acelasi statut in 2020 vor organiza intalniri tematice, iar prima va avea loc in perioada 9-17 decembrie.
„Obiectivul principal al proiectului este de a spori capacitatea viitoarelor Capitale Culturale, atat la nivel local, cat si transnational, de a concepe, finanta si implementa proiecte culturale europene la scara larga. Acest proiect va dezvolta si consolida abilitatile in domeniul managementului cultural international, oferind sansa atat profesionistilor cat si celor care doresc sa dobandeasca aptitudini manageriale in domeniul cultural-creativ, de a invata din exemplele internationale de buna practica, cu ajutorul si sub indrumarea unor experti de renume la nivel european. Atelierele de lucru si seminariile sunt organizate in cadrul programului Lab for European Project Making„, transmit reprezentantii Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021.
Atelierele se vor desfasura:
LABORATORUL #1 – cu tema “PUBLIC” (Timisoara, Romania) 9-17 decembrie;
LABORATORUL #2 – cu tema “PRODUCtIE” (Novi Sad, Serbia) 14-22 aprilie 2018;
LABORATORUL #3 – cu tema “PROGRAM” (Rijeka, Croatia) Iulie 2018 (9 zile).
Primul atelier de lucru cu tema “PUBLIC” (Timisoara, Romania) are loc in perioada 9-17 decembrie, la centrul FITT (Fundatia Judeteana pentru Tineret Timis, Str. Aries, nr.19 ) si ii are ca mentori pe doi experti internationali.
CITESTE SI: Atentie mare, soferi. Strada din Timisoara pe care politistii aduna banii de cadouri pentru Craciun
Este vorba despre Cristina da Milano, unul dintre cei mai respectati experti din Europa in strategiile de implicare si dezvoltare a publicului. Cu organizatia sa ECCOM (Roma, Italia), a creat programe la scara larga pentru muzee cat si pentru operatori culturali independenti.
Cel de-al doilea expert care va participa la evenimente este François Matarasso care lucreaza in domeniul artelor din 1981 ca artist, producator, scriitor si mentor. A publicat numeroase lucrari privind democratia participativa si implicarea activa a publicului in acest domeniu si a colaborat cu organizatii si fundatii din domeniul cultural din aproximativ 40 de tari.
In urma apelului deschis, organizat de TM2021 in perioada iulie-septembrie 2017, au fost selectati pentru a participa la acest program, noua participanti din Timisoara, carora li se alatura opt participanti din Novi Sad, opt participanti din Rijeka si cate un participant din Debrecen (Ungaria) si Chemnitz (Germania).