Viitorii doctori din vestul tarii au ales la Rezidentiat specializari care le permit sa plece in strainatate! Cei care n-au promovat pot opta pentru o slujba la privat sau ca asistent

TIMISOARA. Absolventii de medicina timisoreni si aradeni si-au indreptat atentia spre specializari care sunt cautate in strainatate si care le pot aduce o suma frumusica pe cardul de salariu, odata Rezidentiatul terminat.

Tinerii cu cele mai mari punctaje obtinute dupa examen s-au orientat spre domenii care le vor permite sa aiba un venit mare dupa ce au terminat cei trei, patru sau cinci ani de invatat de la specialisti.

La polul opus se afla cateva zeci de absolventi de medicina care nu au obtinut punctaje de trecere. Pentru ei exista alte variante, cel putin pentru un an de zile, pana cand vor putea sa sustina din nou examenul. Optiunile, nu prea multe, e drept, le permit un spatiu destul de mic de manevra.

Astfel, tinerii care au studiat medicina, dar la examenul de Rezidentiat nu s-au descurcat deloc, se pot pune cu burta pe carte, dupa cum ne spune prorectorul Pompilia Dehelean, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes“ Timisoara, care a fost si presedintele comisiei de la examenul organizat in acest an la in capitala Banatului. „La Timisoara au ramas chiar cateva posturi neacoperite. Cei care n-au obtinut punctaj de trecere sa puna mana pe carte si sa se pregateasca sa mai sustina o data examenul. Au picat pentru ca n-au invatat!“, spune ferm prorectorul timisorean.

In tara au fost sase centre de examen pentru examenul de Rezidentiat. In Timisoara s-au prezentat tinerii absolventi din vestul tarii si cei care au dorit sa ocupe un loc in Banat. in total, peste 600 de inscrisi. La Farmacie au fost cei mai putini, 7 tineri, la Medicina Dentara au fost 97, iar aproape 500 au luptat pentru o specializare la Medicina Generala. Cu toate acestea, 16 posturi au ramas neacoperite la Timisoara si alte trei la Arad. De ce? „Pentru ca multi nu au obtinut punctajul necesar de trecere. Noi nu am avut in Timisoara absolventi care sa obtina nota de trecere la Rezidentiat si sa nu existe posturi pentru ei“, ne spune Pompilia Dehelean.

Studentii „cazuti“, nemultumiti de subiecte

Problemele apar in cazul tinerilor care nu au reusit sa obtina punctaje de trecere, care sa le garanteze o specializare pentru urmatorii ani. Daca la Medicina Dentara cel mai mare punctaj obtinut a fost 802, cel mai mic de alegere a unui post a fost 481. La Farmacie s-a obtinut 750 de puncte cea mai mare medie, iar cea minima de trecere a fost 450. Cel mai mare punctaj din Timisoara a fost la Medicina Generala, 884 puncte, iar ultima medie de trecere – 531.

Eu am avut peste 500 punctajul, dar nu a fost suficient ca sa-mi aleg un post. La Timisoara a fost cel mai greu examen din toate centrele din tara. Am vorbit cu prieteni de la Cluj, iar din ce mi-au spus ei, subiectele au fost foarte usoare, comparativ cu cele de aici. Nu pot sa inteleg acest lucru, de ce intr-un loc e intr-un fel, iar in altul e total diferit!“, spune suparat unul dintre studentii timisoreni care n-a obtinut punctaj de trecere.

„Nu stiu ce sa fac. Nu-mi permit sa stau un an doar sa invat. Cred ca voi incerca sa ma angajez undeva, la o firma privata si, in paralel, sa invat pentru la anul“, a adaugat acesta. Tanarul, care n-a dorit sa-si divulge numele, a precizat ca nemultumirea lui consta in faptul ca examenele din cele sase centre nu au avut aceleasi subiecte. Fiecare centru le-a formulat separat, iar nivelul de dificultate de la Timisoara a fost mult mai ridicat decat la Cluj, Iasi sau Craiova, sustine acesta.

Presedintele comisiei de Rezidentiat, Pompilia Dehelean, recunoaste ca subiectele din  Timisoara au fost mai dificile decat in alta parte. „Gradul de dificultate a fost mediu spre ridicat. Dar eu sunt de parere ca daca vrem sa avem specialisti buni, avem nevoie de studenti buni. Pentru cine a invatat, subiectele n-au fost grele, cine n-a invatat normal ca a gasit subiectele dificile“, spune transanta aceasta.

Ce optiuni exista pentru studentii care au picat examenul de Rezidentiat

Prima dintre ele este invatatul. Se pregatesc mai bine si sustin examenul anul viitor din nou. Celelalte variante presupun angajarea in domeniul medicinei. Astfel, absolventii care n-au trecut examenul pot lucra in privat, dar sub supervizarea unui specialist, fie ca este vorba despre farmacie, medicina dentara sau medicina generala. O alta optiune o reprezinta companiile farmaceutice unde pot lucra ca distribuitori de medicamente sau pe alte posturi. Ei pot lucra si in spitale, dar pe post de asistent medical!

Cele mai cautate specializari!

intr-un top 10 al celor mai „vanate“ posturi la Timisoara de absolventii medicinisti intra urmatoarele specializari: gastroenterologie, cardiologie, oftalmologie, dermatologie, ORL, psihiatrie, neurologie, endocrine, obstretica si ginecologie si terapie intensiva. Ordinea este aleatorie. Toate sunt foarte cautate in strainatate, iar pentru tinerii care termina Rezidentiatul in cele zece domenii, posturile alese in  toamna reprezinta o trambulina spre un loc bine platit.

in partea cealalta, posturile cele mai putin cautate sunt cele care nu aduc nici prea multi bani, nici prea multe satisfactii. Medicina de familie, sanatatea publica, laborator sau igiena sunt specializarile la care nu s-au ocupat toate posturile disponibile.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.