Viitorul razboi ar putea porni de la foamete, sunt de parere liderii puternici ai lumii

Spectrul izbucnirii unei noi crize alimentare internationale, la doi ani dupa ce precedenta a fost marcata de importante convulsii sociale, a generat vii dezbateri in cadrul Forumului de la Davos (Elvetia), unde liderii internationali au luat in serios amenintarea amplificarii si recurentei acestor crize pe fondul cresterii populatiei planetei.

In fata unei audiente formate din lideri politici si mari oameni de afaceri si industriasi, presedintele francez Nicolas Sarkozy a repetat joi ca securitatea alimentara constituie prioritatea esentiala a presedintiei franceze a G20.

In timp ce preturile materiilor prime au atins niveluri comparabile cu cele din 2008, in momentul producerii unor valuri de „tulburari sociale provocate de foame”, aceasta decizie a presedintelui francez de prioritizare a securitatii alimentare a fost sustinuta de omologul sau indonezian Susilo Bambang Yudhoyono.

„Viitorul razboi sau conflict economic ar putea izbucni din cauza penuriei de resurse, in cazul in care nu vom colabora pentru rezolvarea acestei probleme”, a avertizat el atragand atentia asupra pericolului unor „explozii sociale”.

Amenintarea este considerata drept reala in cazul in care pretul produselor alimentare continua sa creasca sub efectul conjugat al cresterii cererii din partea tarilor in curs de dezvoltare, al problemelor climatice care au compromis anumite recolte dar si sub efectul speculantilor bursieri.

Conform unui raport dat publicitatii in urma cu cateva saptamani, actiunea conjugata a impactului cresterii temperaturilor asupra productiei agricole si cresterea populatiei planetei, care va atinge conform estimarilor 7,8 miliarde de indivizi pana in 2020 (cu peste 900 de milioane mai multi ca in prezent), poate avea ca rezultat penurii agricole in cazul a trei din cele patru culturi agricole de baza.

Economia mondiala risca anul acesta un „soc al preturilor” la produsele alimentare care ar putea duce, ulterior, la o criza a alimentelor, a relatat The Financial Times, comentand informatii de la Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

Avertismentul intervine in contextul in care indicele FAO la produsele agricole a crescut in luna decembrie la un nivel record, depasind nivelul din 2007-2008, cand s-a inregistrat o criza alimentara pe plan mondial. Revolte ale celor care sufera de foame au avut loc in peste 30 de tari in acea perioada, noteaza Agerpres.

Un raport al Bancii Central Europene plaseaza Romania pe locul 1 in Europa si pe locul 12 in lume intr-un top al tarilor cu cel mai mare grad de risc de infometare. Romanii ar muri de foame nu pentru ca nu ar mai exista grau, porumb sau zahar, ci pentru ca acestea ar ajunge la niste preturi foarte mari, pe care nu ni le am putea permite.

„Romania e imposibil sa nu aiba grau si porumb. Si daca nu l-am semana ar rasari”, a declarat Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii.

Secretarul de Stat in Ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu, a declarat insa ca, desi Romania are capacitatea de a hrani 80 de milioane de oameni, acest lucru nu este usor de realizat. „Aparent toata lumea crede ca graul e o cultura simpla, nici pe departe. Suntem o tara in care daca graul iti cade din caruta, rasare. Dar daca rasare nu inseamna ca face si productie. O cultura reusita, e o cultura libera de buruieni, care nu are agenti patogeni si care e libera de daunatori si insecte. Teoretic Romania are capacitatea de a hrani 80 milioane de oameni, practic nu stiu cum vom putea realiza”.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.