Viitura de pe Dunare, care a inundat Budapesta si mai multe localitati din Ungaria, se apropie de Romania. Ce masuri s-au luat

Momentul critic al viiturii de pe Dunare a fost atins la vecinii unguri. In Budapesta, fluviul a ajuns la aproape 8 metri si jumatate cubi pe secunda.

CITESTE SI: Aglomeratie pe Canalul Bega. O multime de sarbi au venit cu ambarcatiunile pe apa in vizita la Timisoara. Foto

Zeci de case si strazi au fost inundate in multe localitați din apropiere. Militari, pompieri si voluntari au ridicat diguri din saci cu nisip sau caramizi, iar in cartierele din nordul Budapestei traficul a fost restrictionat.

Autoritatile din Budapesta spun ca varful a fost depasit, iar de acum inainte se asteapta ca apele sa se retraga.

Dunarea ar putea ajunge la un nivel normal in cinci zile, totusi oficialii raman in alerta, pentru ca o ploaie puternica ar putea sa inrautateasca situatia.

Viitura se indreapta acum spre Romania, iar specialistii estimeaza ca varful acesteia va ajunge in tara noastra in urmatoarele zile.

Debitul Dunarii la intrarea in tara, sectiunea Bazias, va fi in crestere pe parcursul saptamanii viitoare pana la valoarea de 8.300 mc/s, mult peste media multianuala a lunii septembrie stabilita de hidrologi la 3.800 mc/s, arata prognoza publicata de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), valabila pana pe 28 septembrie.

Debitul Dunarii la intrarea in tara a atins duminica valoarea de 6.100 mc/s, in conditiile in care la sfarsitul saptamânii trecute, in data de 13 septembrie, era de numai 2.200 mc/s. De asemenea, in aval de Portile de Fier debitele au fost in crestere pe sectorul Gruia – Galati si in scadere pe sectorul Isaccea – Tulcea.

Se estimeaza ca viitura de pe Dunare va intra in Romania in 28-29 septembrie.

Duminica debitul Dunării la intrarea în ţară este de 6100, în creştere faţă de ziua precedentă. Valoarea maximă a viiturii s-a înregistrat în data de 21 septembrie, la Budapesta, debitul maxim fiind de 8200 mc/s”, anunţă Administraţia Naţională ”Apele Române” duminică, într-o postare pe Facebook.

Echipele de interventie ale ANAR au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre acestia fiind deja adusi aproape de sectorul romanesc al Dunarii. Au fost mobilizate si utilaje de interventie.

In ceea ce priveste raurile interioare, prognoza pentru saptamana viitoare arata ca debitele medii zilnice vor fi, in general, in scadere.

Reprezentantii Hidroelectrica au sustinut, recent, ca amenajarea hidroenergetica Portile de Fier de pe fluviul Dunarea este pregatita pentru preluarea si tranzitarea viiturii create ca urmare a precipitatiilor cazute in bazinul hidrografic al fluviului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. ,,,iar „ne va lua prin surprindere”!