Vin aproape 22 de milioane de lei prin PNRR pentru Castelul Huniade din Timisoara. CJT a semnat contractul

TIMISOARA. Consiliul Judetean Timis a semnat contractul de finantare pentru Castelul Huniade din Timisoara prin Planul National de Redresare si Rezilienta.

CITESTE SI: Cum vor arata cele 6 noduri rutiere de pe Autostrada Timisoara – Moravita. Cel mai complex va fi la Remetea. Foto 

Mai exact este vorba despre suma de 21.950.591,25 lei.

Potrivit proiectului, cu acesti bani, se vor realiza urmatoarele categorii de lucrari: restaurarea zidurilor si tavanelor prin aplicarea tencuielilor de finisaj dupa realizarea lucrarilor de consolidare (camasuieli) si zugravelilor pe baza de vopsele silicatice; desfacerea completa a pavimentului din mozaic realizat la interior; refacerea pardoselilor, cu piatra naturala; restaurarea tâmplariei din lemn (usi si ferestre); restaurarea feroneriei originare; restaurarea fatadei principale dupa finalizarea lucrarilor de consolidare; restaurarea scarilor din piatra de marmura din zona de nord-vest; refacerea si reabilitarea grupurilor sanitare existente in zona; restaurarea decoratiunilor parietale descoperite cu ocazia releveului; montarea unor senile pentru accesul persoanelor cu dizabilitati si finisaje interioare.

„De 30 ani s-a incercat reabilitarea Castelului Huniade, fara succes. Obiectivul din centrul Timisoarei are o istorie de probleme, insa, prin obtinerea acestor fonduri, il vom repune, in sfârsit, in circuitul muzeal. In acest mandat, am semnat contracte de finantare in valoare peste 1 miliard de lei, un record in istoria Consiliul Judetean Timis. Am atras fonduri europene, facem investitii majore, suplimentam constant bugetul judetului cu diverse surse de finantare si miscam lucrurile pe directia cea buna pentru judetul Timis”, a declarat Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Proiectul prevede realizarea unui circuit muzeal cu pornire din accesul principal, intrarea principala pentru vizitatori, amplasata pe tronsonul de Nord al muzeului si prin intrarea secundara, amplasata in tronsonul de Est. Pentru persoanele cu dizabilitati de vedere se vor monta modele tactile ale exponatelor/panourilor, pentru ca acestea sa poata obtine informatii referitoare la zonele vizitate, panouri informative in alfabetul Braille, iar pentru deplasarea in siguranta se vor monta covoare tactile.

Vor fi realizate instalatiile necesare si vor fi asigurate sursele de energie pentru functionarea acestora de la momentul finalizarii pâna la realizarea tuturor tronsoanelor si etapelor propuse prin proiect, masuri ce conduc la cresterea performantei energetice fara a afecta caracterul si valoarea culturala a monumentului.

Consiliul Judetean Timis urmeaza sa mai primeasca inca 30 milioane lei pentru consolidarea castelului prin Programul Național de Reabilitare a Cladirilor cu Risc Seismic, de la bugetul national.

Castelul Huniade, deschis partial publicului in 2023

In anul Capitalei Culturale Europene, castelul va fi deschis partial publicului pentru o serie de evenimente ce vor fi organizate in sala Cavalerilor.

Castelul Huniade a fost construit intre 1308 si 1315, in vremea lui Carol Robert de Anjou, si reconstruit in timpul lui Iancu de Hunedoara, intre 1443 si 1447.

Acesta este socotit drept cea mai veche cladire din Timisoara inca in picioare. A fost inchis in urma cu aproape 15 ani pentru reabilitare, insa din cauza numeroaselor probleme si a lipsei fondurilor, lucrarile nu au mai fost finalizate.

Anul acesta, cu prilejul Capitalei Europene a Culturii se va deschide Sala Cavalerilor din aripa de nord-vest a Castelului Huniade, care a fost deja consolidata prin proiectele anterioare. Aici vor avea loc o serie de evenimente, in vara acestui an.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. daca a zis Alin NImiCA atunci e clar nu se face nimic ….cel mai slab politician , pacat ca e nascut in TM .

  2. Degeaba vin banii, boul de Nica nu misca nimic.Suntem de toata rusinea, fara un muzeu in anul Capitalei Culturale.
    Si Nica, si predecesorii lui, au fost preocupati STRICT de umflarea propriilor averi, si rest, NICA_NIMICA!