Vin banii pentru inca o bucata din Centura Mica din jurul Timisoarei. S-a facut economie la licitatie de cateva milioane, care vor fi impartite altor proiecte

TIMISOARA. Pana cand va fi gata centura mare, merge mai departe Centura Mica prin comunele din jurul Timisoarei. Este aproape gata proiectarea pentru segmentul Sag – Sanmihaiu Roman, constructorul a fost deja angajat, iar luni Consiliul Judetean Timis semneaza contractul de finantare.

CITESTE SI: Ultima piedica in calea largirii la 4 benzi a drumului dintre Timisoara si autostrada prin Dumbravita ar putea fi eliminata 

Tronsonul are banii asigurati integral prin Programul National Anghel Saligny.

Luni vom semna la Ministerul Dezvoltarii, contractul de finantare pentru o noua portiune din centura alternativa a Timisoarei, respectiv segmentul de la Sag la Sanmihaiu Roman. Este vorba despre un proiect finantat prin Programul National Anghel Saligny. Avem deja constructor, proiectarea este aproape gata, mai trebuie sa obtinem trei avize.
Lucrarea costa 15,5 milioane lei cu TVA, aici fiind inclusa atat proiectarea, cat si executia lucrarii. Estimez ca putem incepe executia chiar in aceasta toamna. Realizarea drumului de 6,5 km va dura 12 luni, daca nu apare ceva neprevazut. Consiliul Judetean Timis nu va plati cofinantare”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Prin programul national de investitii Anghel Saligny, pentru acest segmen din Centura Mica sau Centura Alternativa a Timisoarei, Consiliul Judetean Timis a primit de la Bucuresti 21 de milioane de lei, insa la licitatie a reusit sa obtina un pret mult mai mic, astfel ca face o economie de aproape 6 milioane de lei, bani pe care ii va imparti la alte proiecte.

Banii alocati proiectului sunt 21 milioane de lei, dar noi am facut economie de aproape 6 milioane lei, la licitatie. Acesti bani vor merge la alte patru proiecte ale CJ Tmis. Este vorba despre podul peste Timis de la Parta; drumul judetean care leaga Timisul de Caras-Severin, intre Voislova si Luncanii de Jos; un alt drum care leaga Timisul de Caras-Severin si care porneste de la Visag; largirea la patru benzi a drumului de la Sanandrei„, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro Alin Nica.

UPDATE: Președintele Consiliului Județean Timis Alin Nica a semnat, luni, contractul de finantare pentru “Modernizarea DJ 593C Șag (DJ 593) – Sânmihaiu Român (DJ 591A)”. Valoarea aprobată în urma licitației este de 15,5 milioane de lei cu TVA. Suma este asigurată din Programul național de investiții „Anghel Saligny”.

Va reamintim, s-au incheiat anul acesta si lucrarile intre Dudestii Noi si Sacalaz.

Astfel, mai raman construirea segmentului Sag – Sanmihaiu Roman si realizarea tronsonului Giroc – Mosnita Veche, pentru care este aproape gata documentatia. In cazul acestuia din urma, s-a procedat la o modificare a traseului si acum trebuie completat proiectul, inainte de inceperea santierului.

Odata incheiate si acestea, Centura Mica va fi completa. Asta, intrucat Sanandrei – Cerneteaz – Giarmata si Ianova reprezinta un tronson de pe care pot prelua traficul Centura de Nord, respectiv noua descarcare de pe Autostrada Vestului la Sanandrei, pentru care ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a reziliat contractul cu italienii de la Todini si urmeaza o noua licitatie.

Cat priveste Centura Sud Timisoara, aceasta ar putea fi gata inainte de iulie anul viitor. Lucrarea a fost preluata de firmele omului de afaceri Dorinel Umbrarescu la aproximativ 60% realizare, iar ritmul este unul bun.

 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Da, da…. fac economie acuma. Dupa aia constructorul anunta ca banii sunt cam putini, dupa ce a primit prima transa, taraganeaza lucrarile, cineva reziliaza contractul. Constructorul cere despagubiri, etc, etc…. Pe care le si primeste, pe langa banii ce i.-au fost livrati.
    Se reia toata povestea de la capat cu fezabilitate, licitatie, nou contract, (care va fi ca pret mult mai mare ca cel actual, constructorul nou vine si in 10 ani avem lucrarea. Mai tarzizu si mult mai scumpa.

    Dar am facut economie la proiect asta, asa-i ? Sa va fie clar ca o lucrare are pretul ei si daca faceti alegerea exclusiv la pretul cel mai mic, dar la cineva neserios, nou, etc, platiti la sfarsit mai mult decat era necesar.

  2. La mai mare si la mai repede! Am o nedumerire legata de termenii folositi: daca „Centura Mica” e la 10-15km de Timisoara, unde o fi „Centura Mare”? Prin Sibiu-Cluj-Oradea-Budapesta-Belgrad…etc.?

  3. Centura mică e la fel ca buzele mari care sînt mai mici. trebuiau să-i dea o denumire si atunci i-au zis mică, poate pentru ca foloseste drumuri existente , nu e o constructie noua care e centura mare gen CNAIR nu CJT. Centura mare va fi in interiorul centurii mici.

    Oricum nu e ca în poza, de la Sînmihaiul Român nu va intra în Șag si apoi pe DN ci va intra in DJ 593 si e acolo in DN 59.

  4. Vin banii, din care 10-30% se duc in unele bunuzare. Din acele bunuzare se duc pe bunuri (de multe ori de lux) catre producatori din alte state. Astfel, cetatenii primesc si un procent de mumu

  5. De fapt e o falsă centură, doar propune mutarea traficul de tranzit prin satele din jurul Timișoarei, să vedeți atunci veselie în Sânmihaiu Român