Trenuri noi au fost achizitionate de Autositatea pentru Reforma Feroviara, a anuntat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturlor. A fost semnat un prim contract pentru cumpararea de 20 de garnituri electrice de lung parcurs.
”Autoritatea pentru Reforma Feroviara (ARF) a semnat astazi un contract pentru achizitia a 20 rame electrice de lung parcurs si mentenanta acestora pe o perioada de 15 ani. Valoarea contractului de baza este de aproximativ 263 milioane de euro, fara TVA. Comanda initiala poate fi suplimentata cu alte 17 trenuri la care se adauga o perioada de mentenanta de 30 de ani. In acest caz valoarea contractului poate ajunge la aproximativ 748 milioane euro, fara TVA”, a anuntat Grindeanu.
Fiecare tren va avea in componenta 6 vagoane care vor asigura 351 locuri pe scaune.
Garniturile, care vor putea circula cu o viteza de 160 km/h, vor fi dotate cu zona pentru calatori cu dizabilitati, zona destinata distribuirii automate de bilete si aparate de compostat, zona de bar sau bistro, sisteme de climatizare si conexiune wi-fi.
Proiectul este finantat din fonduri europene nerambursabile si din bugetul de stat, iar primul tren va putea intra in circulatie la finalul anului 2023.
Pachetul complet de 37 de trenuri poate fi livrat pana la finalul anului 2024.
Noile trenuri vor asigura conexiunea dintre Bucuresti si Arad, Timisoara, Cluj, Brasov, Iasi, Suceava, Craiova, Targu Jiu, Galati si Constanta.
Pareri
Trenurile sunt fabricate de ALSTOM FERROVIARIA S.P.A. (Italia), fosta Fiat, firma infiintata in 1880. Compania mama ALSTHOM (Franta) e cea care produce trenurile de mare viteza TGV.
Bine garnituri noi, wow top … Dar șinele?
Unele rute specificate sunt jalnice , de toată jena. Iar nu vad cum ar putea circula pe o asemenea șină
Acum mai trebuie modernizate sinele, cel puțin la noi în județ. Vad că încă n au debutat lucrările pe ruta arad Arad Timișoara Caransebeș.