Father Watching His Infant Sleep ca. 2003
Infertilitatea este o boala „tacuta”, care nu doare, dar peste care nu se poate trece cu ignoranta, atunci cand va doriti un copil. Boala a cuplului, infertilitatea este o problema care macina o parte semnificativa a populatiei. Dupa luni sau chiar ani de incercari, incapacitatea unei familii de a concepe un copil, poate avea numeroase efecte asupra vietii de cuplu. Cele mai multe cupluri acorda o atentie deosebita planificarii unui copil, insa cand intervine imposibilitatea de a trai miracolul unei sarcini, tehnicile puse in practica de medicii specializati, va vin in ajutor. Exista mai multe metode prin care puteti concepe asistat, un copil. Inseminarea artificiala si fertilizarea in vitro, sunt doua dintre cele mai importante metode prin care medicii incearca sa faca ceea ce natura nu poate. Din cauza unei informari gresite, se face adesea o confuzie intre inseminarea artificiala si fertilizarea in vitro. Exista insa o mare diferenta intre cele doua metode de reproducere umana asistata.
Inseminarea artificiala este o procedura medicala de ajutorare a cuplurilor care nu pot avea copii si care sunt incapabile sa reproduca un bebelus, prin contactul sexual. Exista multi factori care pot afecta fertilitatea. Cele mai frecvente probleme pentru care se intervine prin inseminare sunt, la femeie: probleme ale mucusului cervical, probleme anatomice ale uterului sau anomalii ale colului uterin. Barbatii pot avea probleme ce tin de ejaculare, un numar mic de spermatozoizi, impotenta, sau alte probleme care determina infertilitatea la barbat. Tehnica consta in introducerea unui cateter cu sperma preparata si centrifugata in laborator, prin colul uterin, in interiorul uterului.
Fertilizarea in vitro
Dupa ce restul tratamentelor esueaza, deja se suspecteaza o problema majora de fertilitate. In urma unor analize, facute la ambii parteneri, se recurge la a doua metoda de reproducere umana asistata.
Fertilizarea in vitro, sau pe scurt FIV, este procedeul prin care un embrion este implantat in uter. Ginecologul specialist in infertilitate de cuplu, prof. dr. Konstantinos Giatras, de la spitalul Athena, spune ca sunt mai multi pasi care trebuie urmati inaintea procedurii.
Se face o stimulare hormonala a ovarelor, o serie de ecografii in anumite zile ale ciclului, etc. Dupa etapele de pregatire a femeii, ovocitele (celulele germinative feminine) sunt extrase din ovare si puse in contact cu spermatozoizii partenerului, in eprubeta. Acesti spermatozoizi vor fecunda ovocitele, si se vor obtine astfel embrioni care vor fi introdusi in uterul viitoarei mamici. in cazurile fericite, sarcina se instaleaza, iar embrionul se va dezvolta armonios in uter. Interventia chirurgicala se face sub o anestezie usoara. Potrivit medicilor, o sarcina produsa in acest fel nu difera cu nimic de o sarcina lasata de natura. Copilul se dezvolta la fel, complicatiile care apar pot avea acelasi risc, in concluzie graviditatea se comporta la fel.
Intr-un interval de 11-12 zile, se poate vedea daca sarcina s-a instalat si daca femeia fertilizata devine mamica. Rata de succes este si aici in functie de varsta. „O femeie care are sub 30 de ani are sanse de 50 la suta sa ramana insarcinata. intre 34-39 de ani, sansele sunt de aproximativ 35 la suta, iar dupa aceasta varsta, posibilitatea de a avea un copil scade, pana la 25 la suta”, spune prof. dr. Konstantions. Daca exista un dezavantaj in ceea ce priveste fertilizarea in vitro, acesta tine doar de costurile unei astfel de proceduri. intre 2.000 si 2.600 euro trebuie sa platiti daca apelati la aceasta interventie.
Bebelusul unui necunoscut
Dupa o serie de analize si investigatii complexe, facute periodic, in intervale de cate 6 luni, un donator de sperma poate fi o solutie extrema pentru conceperea unui copil. Donatorii sunt selectati dupa mai multe criterii de regula, genetice. Se tine cont de dorintele cuplului in ceea ce priveste aspectul fizic al viitorului bebelus. Majoritatea femeilor isi doresc ca bebelusul sa semene cu partenerul de viata. Sperma se congeleaza si se pastreaza in bancile de spema pana cand un cuplu o alege dintr-un un esantion dat.
„Vreau sa aiba ochi albastri si par blond” este adesea un mit in ceea ce priveste dorinta femeii. Exista totusi cazuri in care o astfel de cerinta este satisfacuta, cand este posibil. Oricum, cel mai important aspect ramane criteriul de selectie din punct de vedere al geneticii. Sa nu aiba cazuri de boli grave in familie, sa fie perfect sanatos, sa nu aiba diferiti virusi sunt doar cateva dintre cerintele medicilor si al cuplurilor. Un donator de sperma primeste in jur de 50 de euro.
Inseminarea intracervicala
Este un procedeu mult mai simplu si mai rapid. Femeia este asezata pe spate, cu picioarele ridicate, timp in care sperma este injectata in vagin.
Femeile tinere pot avea sanse mai mari de reusita. Rezultatele pozitive sunt vizibile intr-o perioada mai scurta de timp pentru o femeie tanara. Daca varsta pacientei trece de 30 de ani, este posibil sa asteptati mai mult pentru aparitia unei sarcini. O astfel de interventie costa aproximativ 500 euro.
Inseminare intrauterina
Aceasta metoda are cea mai mare pondere de succes.Uneori, inaintea inseminarii propriu-zise, se face un tratament hormonal, pentru a spori eliberarea ovulului. Interventia nu este dureroasa si e foarte rapida. in urmatoarele zile, femeia poate avea dureri asemanatoare cu crampele menstruale. inaintea fiecarei proceduri de inseminare, sperma se sterilizeaza, iar cand acest lucru nu este facut la cele mai severe standarde, se poate produce o infectie la nivelul uterului. Alte riscuri care pot aparea tin de tratamentul hormonal facut in prealabil, care poate aduce simptome neplacute la femei: dureri si iritabilitate, migrene sau insomnii.