Vine sfarsitul lumii? Omenirea, in pragul colapsului demografic! In 2050 incepe batalia pentru mancare!

Peste cateva decenii, oamenii se vor confrunta cu o lipsa acuta de alimente, apa si chiar aer, avertizeaza Organizatia Natiunilor Unite. Suprapopularea planetei, prevazuta inca din secolul trecut de experti, se intampla deja si va duce la un dezastru planetar. Deja 925 de milioane de persoane sufera de foame pe mapamond.
Populatia lumii va atinge 7 miliarde de oameni, iar catre 2023 – 8 miliarde, arata ONU, intr-un raport publicat pe site-ul sau. O astfel de situatie va afecta negativ nivelul de trai al oamenilor. Deja 925 de milioane de persoane sufera de foame pe mapamond.

Conform previziunilor oamenilor de stiinta americani, pana in 2050, populatia pamantului ar putea ajunge la 9 miliarde de persoane, iar atunci oamenii vor incepe sa se lupte la propriu intre ei pentru hrana.

Cum va arata lumea in 2050

Organizatia a incercat sa atraga atentia opiniei publice mondiale asupra suprapopularii planetei, ceea ce o ameninta cu un dezastru planetar: peste cateva decenii, oamenii se vor confrunta cu o lipsa acuta de alimente, apa si chiar aer.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, subliniaza: „Avem destula mancare pentru a hrani toata lumea si, totusi, un miliard de oameni sufera de foame. Bolile si epidemiile continua sa se raspandeasca in pofida progreselor stiintei si medicinei. Conflictele, razboaiele si cursa inarmarilor seamana moarte si suferinta”.

Ban Ki -moon si-a exprimat speranta ca miscarile de masa populare, cum ar fi „primavara araba” vor pune capat tuturor acestor inegalitati. „in acest an am vazut cum o putere populara gigantica poate invinge tirania si disperarea, cerand sa se faca dreptate”, subliniaza el in discurs.

De altfel, economia mondiala este la numai „un soc distanta” de o criza de amploare a aprovizionarii si preturilor la alimente, a declarat presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, informeaza Bloomberg, citat de Mediafax.

Anul trecut, 44 de milioane de oameni au coborat sub pragul saraciei din cauza preturilor mai mari la alimente, a estimat Zoellick. Un avans de 10% al indicelui preturilor ar impinge alte 10 milioane de persoane sub limita saraciei, a adaugat el. Indicele preturilor la alimente calculat de Organizatia Natiunilor Unite a inregistrat o crstere de 25% anul trecut, cel mai rapid avans din 1991, iar in februarie a atins un nivel record.

„Cresterea preturilor la mancare este in prezent cea mai mare amenintare pentru saraci. Suntem la numai un soc distanta de o criza de amploare. in multe cazuri stocurile sunt scazute. Un singur eveniment major legat de vreme in unele din aceste regiuni ar putea impinge oamenii peste limite”, a declarat Zoellick in timpul unei conferinte de presa organizata la finalul unei serii de intalniri intre reprezentanti ai BM si Fondului Monetar International.

Fermierii din Rusia, la un moment dat al doilea mare exportator de cereale la nivel global, cultiva in acest an agricol cea mai redusa suprafata din ultimii patru ani, dupa ce sostarea exporturilor de catre guvern a pastrat preturile scazute.

De altfel, harta lumii se redeseneaza, in ultima perioada, si tari precum China, Coreea de Sud, Japonia, Arabia Saudita sau Kuwait sunt tot mai interesate sa cumpere sau sa arendeze pe termen lung intinderi importante de teren agricol in incercarea de a satisface cererea interna tot mai mare pentru produse alimentare, scrie presa internationala, potrivit unui articol din ZF.

Achizitia de teren arabil in tari sarace nu este un fenomen nou, insa aceasta practica este adusa in lumina de cresterea semnificativa a numarului de tranzactii din ultimii ani.

Institutul pentru Cercetarea Politicilor Alimentare (IFPRI) estimeaza ca in ultimii cinci ani tarile sarace au vandut intre 15 si 20 de milioane de hectare de teren arabil, o suprafata egala cu cea pe care Franta o dedica agriculturii, cu o cincime din terenul agricol al Uniunii Europene sau cu intreaga suprafata a statului Uruguay, scrie The Guardian.

in ceea ce priveste suprapopularea, primele in topul cresterii populatiei sunt tarile in curs de dezvoltare, carora le revin 95% din cresterea populatiei pe glob.

India va deveni tara cu cea mai mare populatie, depasind China in 2025, potrivit  U.S. Census Bureau, citat de  Time. SUA va ramane in acelasi loc: pe pozitia a treia, chiar daca populatia va creste de la 300 de milioane de locuitori la 423 de milioane. Cele care vor avea de suferit vor fi Japonia si Rusia, care, din cauza ratei natalitatii scazute, vor trece de pe locurile 9 si 10 pe 16 si 17.

Potrivit autorilor studiului, boomul din China incepe, in sfarsit, sa scada, iar in Europa de Vest, unele tari care aveau probleme cu natalitatea trec pe un trend crescator, cum este cazul Spaniei si al Italiei.

Cele mai mari cresteri in populatie vor avea lor in Nigeria (de la 166 de milioane la 400 in 2050) si Etiopia – al carei numar de locuitor se va tripla.

Cea mai nefericita schimbare va avea loc in Rusia, mai arata studiul. Tara urmeaza un trend descrescator din 1992 si in viitor populatia va scadea de la 139 de milioane de locuitori la 109 milioane in 2050.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.