Vine toamna – cum ne pregatim organismul sa infrunte vremea rece?

Odata cu venirea toamnei, organismul nostru este mult mai vulnerabil decat in perioada verii. Imunitatea scade, din cauza temperaturilor scazute cu care ne confruntam in aceasta perioada.

Din acest motiv alimentatia are un rol extrem de important in viata de zi cu zi, iar pe langa alimentele pe care le consumam zilnic este foarte important sa ne imbogatim alimentatia cu fructe si legume care sa contina vitamina C, minerale, proteine si lipide. Cand ne gandim la mancare este foarte important sa introducem in dieta noastra oua, lactate sau portocale, mai ales ca ne aflam in plin sezon de citrice. Sa nu uitam de peste care este o importanta sursa de proteine si acizi grasi omega 3.

In sezonul de toamna alimentatia este usor hipercalorica fata de vara, datorita faptului ca organismul trebuie sa se adapteze prin acest mecanism de termoreglare la frigul care incepe. Acum putem creste putin ratia de proteine si chiar de lipide. Proteinele se gasesc in carne, branza, mezeluri, oua, lactate, iar dintre lipide as mentiona putin unt, margarina din acea tartinabila care are si vitamine sau adausuri de omega 3. Consumul de legume si fructe este foarte important. Daca nu mai sunt proaspete sunt de preferat cele congelate„, spune medicul nutritionist Gabriela Negrisanu.

Dintre fructele proaspete care sunt recomandate putem mentiona citricele cum ar fi grapefruit, portocale, mandarine si lamai care au un continut bogat in vitamina C. Acesta confera un factor de protectie si de crestere a imunitatii. Este bine sa luam uneori si adaos de suplimente nutritive care sa contina vitamina C si care sa ne stimuleze imunitatea.

Nu e de recomandat compotul

Pe langa alimentele bogate in vitamina C specialistii spun ca din meniul dumneavoastra nu trebuie sa lipseasca suplimentele de echinaceea. Aceasta sporeste numarul celulelor imune din organism. Medicul Negrisanu spune ca nu e de recomandat sa folosim fructele in compoturi, pentru ca prin fierbere acestea isi pierd din caracteristicile care intaresc sistemul imunitar.

dr. Gabriela Negrisanu

„Din cauza faptului ca nu gasim fructe proaspete, le prelucram prin fiebere ceea ce nu este bine, mai ales ca prin fiebere se pierde vitamina C. Ar mai fi de preferat sa consumam unele preparate imuno stimulante naturiste. Exista echinaceea, apoi sunt imunogrizi, tot felul de preparate care simuleaza imunitatea„, spune aceasta.

Persoanele expuse trebuie sa se vaccineze

Pe langa aceste sfaturi este recomandat ca persoanele care sunt vulnerabile la raceli sau viroze sa-si faca vaccinurile anti gripale. „Persoanele care sunt expuse in perioada de toamna sunt cele care lucreaza in medii aglomerate, copiii din colectivitati si varstnicii. Apoi sunt persoanele care au boli cronice : cei cu ciroza, cu diabet, bolnavii renanti„.  Tot in aceasta perioada, o bautura recomandata spre a fi consumata este ceaiul. „Toamna cand e frig un ceai cald te scoate din orice stare proasta sau de oboseala. Spre exemplu, ceaiurile cu propolis, cu vitamina C, cu lamaie si miere sunt o binefacere„, conchide doctorul Negrisanu.

Reguli de alimentatie pentru intarirea sistemului imunitar

* Citricele se consuma doar dupa 70-80 de minute dupa ce ati servit micul-dejun. Acidul citric, ca si unele vitamine continute, mai ales de lamaie si grepfrut, se absorb ideal dupa masa de dimineata, in jurul orelor 9:30-10:45.
* Alimentele si bauturile cu gust acru trebuie evitate inainte de orele 11:20-13:00 de femei si 12:20-14:00, de barbati. Gustul acru impiedica absorbtia unor acizi organici de importanta vitala pentru sanatatea ficatului.
* Mancarea fierbinte, inghitita cu repeziciune, declanseaza o puternica reactie de incetinire a absorbtiei de calciu si de aceea acest mod de hranire trebuie avitat.
*Alimentele otetite (muraturile) nu trebuie servite dupa orele 22:30. Acidul acetic (din otet) blocheaza la 64% dintre femei buna absorbtie a vitaminei D si, implicit, deregleaza calcemia.
* Pentru o buna protectie anti-stres, este recomandat somnul cu fata in sus, dupa inghitirea unei linguri de zahar (in cazul in care nu aveti probleme cu glicemia!)
* Buna absorbtie a tuturor mineralelor, vitaminelor este direct dependenta de planificarea meselor la ore exacte.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.