Asteroidul are un diametru de 140 de metri si va produce o catastrofa greu de imaginat daca va cadea pe Pamant. Expertii NASA studiaza toate posibilitatile inca din luna octombrie.
Cercetatorii de la NASA au rasuflat usurati in aceasta saptamana, cand au aflat ca unul dintre cei mai periculosi asteroizi observati de ei nu mai pune pericol. Pietroiul, botezat 2011 AG5 se credea ca ar putea lovi planeta noastra in februarie 2040. Oamenii de stiinta au calculat initial ca ar exista o probabilitate de impact de 1%.
Deoarece pericolul anuntat era serios, cei de la NASA au rugat astronomii de la Universitatea din Hawaii sa studieze in amanunt problema, cu ajutorul telescopului lor Gemini. Acestia au analizat asteroidul timp de cateva zile in octombrie.
In urma datelor prelucrate de NASA, rezulta ca riscul unei coliziuni in 2040 a fost eliminat. Bucata de roca va trece pe langa noi la 890.000 km, cam de doua ori distanta Pamant-Luna. Cu alte cuvinte, nu pune probleme.
CNN scrie ca „o coliziune cu Pamantul ar fi eliberat 100 megatone de energie, (n.r. – iar impactul ar fi fost ) de cateva mii de ori mai puternic decat bombele atomice care au pus capat celui de-al doilea Razboi Mondial„.