Vino sa-ti spui parerea! Amenajarea pasajului auto pe sub Piata Victoriei din Timisoara, in dezbatere publica!

TIMISOARA. Are deja studiul de fezabilitate aprobat si se pregatesc deja documentele pentru lansarea licitatiei, insa nu a fost supus unei dezbateri publice asa cum cere legea. Vorbim de amenajarea pasajului subteran auto care va trece pe sub Piata Operei din Timisoara.

Faptul ca nu a fost organizata o intalnire cu timisorenii care sa-si spuna parerea despre acest proiect, care va insemna un santier desfasurat pe cativa ani in centrul orasului, mai ales ca exista voci care sustin ca el va afecta zestrea de cladiri istorice din Piata Victoriei, a fost semnalat de catre Asociatia ‘Salvati Patrimoniul Timisoarei’.

Aceasta a inaintat o plangere Consiliului Local in care atrage atentia ca aprobarea Studiului de Fezabilitate, la mijlocul lunii octombrie, e ilegala, astfel ca astazi, Nicolae Robu  a anuntat ca s-a decis organizarea unei dezbateri in 2 decembrie, in sala Filarmonicii, pe marginea proiectului „Reorganizarea circulatiei rutiere pe Inelul 1 de circulatie si reproiectarea infrastructurii rutiere si de transport public – Pasaj Piata Victoriei”.

Este vorba de un proiect complex despre care opiniatimisoarei.ro a scris in mai multe randuri. Pe langa reorganizarea circulatiei in zona centrala si amenajarea pasajului auto, se vor face trotuare, piste de biciclete, se vor amenaja parcari subterane, dar si vor fi montate indicatoare si alte marcaje rutiere.

Primarul a tinut din nou sa ii asigure pe cei care se tem de urmarile nefaste pentru centrul orasului legate de acest proiect ca el nu va afecta cladirile de patrimoniu, pentru ca nu vor fi sapaturi ample in zona.

Expertii consultati au spus ca se poate face foarte usor subpasaj auto. Adancimea va fi de 2,70-2.80 m si se merge pe o interventie de consolidare a pasajului existent, nu se mai sapa. Este foarte bine proiectat la vremea lui, astfel ca nu necesita interventii. Am avut in vedere acum 2 ani sa se intre in Piata Victoriei de la strada Sfantul Ioan. Lucrurile s-ar fi complicat. Acum se merge pe o alta solutie. In pasaj sa se intre de pe Republicii, de la intersectia cu strada Paris, si toata zona ramane intacta, asa cum este ea la ora actuala. Nu vad ce afectare a patrimoniului nostru s-ar produce. Se iese in zona liceului Miu, deci nu se afecteaza nimic, si acolo la Miu va fi parcarea subterana cu 700 locuri, fara afectarea spatiilor verzi din zona„, sustine primarul Nicolae Robu.

Acesta a facut trimitere la alte doua propuneri ale specialistilor, legate de traversarea Pietei Victoriei, care posibil sa-i fi inspaimantat pe timisoreni, dar pe care el le-a raspins categoric: trafic auto pe la Fantana cu Pesti sau prin fata Operei.

piata-victoriei

Alternativa lor e sa traversam Piata Victoriei pe str. Paulescu, pe la Fantana cu Pesti sa treaca masinile, sa rupa piata in doua. Ce timisorean ar fi de acord cu o asemenea idee? Altii or zis ca sa se treaca prin fata Operei, dar cat voi fi eu primar, nu se atinge nimeni de Piata Victoriei. E o emblema a Timisoarei. Prin urmare, nu o sa atentam la ea. Indiferent ce specialisti vor veni cu idei de afectare. Proiectul care a existat pentru Piata Victoriei cand s-au scos liniile de tramvai a fost unul bun si trebuie pastrat. Nu trebe sa modificam numai ptentru ca s-a facut in timpul comunismului„, a declarat primarul Nicolae Robu.

Realizarea proiectului de ‘Reorganizarea circulatiei rutiere pe Inelul 1 si reproiectarea infrastructurii rutiere si de transport public – Pasaj Piata Victoriei’ va dura 4 ani.

pasaj auto victoriei opera

Proiectul prevede ca se va circula pe sens unic pe traseul Piata Marasti – strada Gheorghe Dima – strada Sf. Ioan/strada Paris – pasaj subteran Piata Victoriei – Bv. I.C. Bratianu – strada Hector – Piata I.C. Bratianu – strada Oituz – Piata Marasti. Primarul a anuntat insa ca va transforma in strada pietonala Sf. Ioan, urmand ca pe acolo sa circule doar mijloacele de transport in comun, referindu-se probabil doar la tronsonul Bv. Republicii – intersectia cu Coriolan Brediceanu. Lucrarea cuprinde si o parcare subterana de 700 de locuri pe sub Bulevardul I.C. Bratianu.

Recent, edilul anunta ca se gandeste sa introduca transport public gratuit pe Inelul I de circulatie, proiectul cuprinzand si super-piste de biciclete pe Inel, cu dublu sens.

Lucrarea ar costa 225 de milioane de lei, cu tot cu TVA, respectiv 50,9 milioane de euro. Totodata, reprezentantii Primariei Timisoara sustin ca pentru realizarea lucrarilor de construire a tramei stradale este necesara ocuparea a aproximativ 400 metri patrati de teren proprietate privata, asa ca se pune problema si de despagubiri pentru timisorenii care au terenuri in zona.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. si astea doar sa incerce sa scape Robu de DNA, ca a dat la schimb cam multe parcele prin oras pentru acel Acvariu. Trebuie justificat ca e nevoie de Inelul 1, nu ? 80% daca ar avea pe unde sa mearga nu ar trece prin centru. De banii aia sa se faca cateva strapungeri si largiri in alte zone si nu e nevoie de schimbat nimic in centru

  2. Sorine ai dreptate .Daca primarul traieste in Avatar 4 este vina noastra pe acest ” inel 1″ va circula si vaporeto,si vor fi jocuri de sunet si lumina.

  3. Bai primar incapabil,Timisoara are nevoie cu prioritate de centura ocolitoare intreaga,reparatii pe cel putin 80 % din tot ce inseamna parte carosabila,in Timisoara se circula cu siguranta mai bine pe piatra cubica,decat pe mizerile astea de drumuri si trotuare si tu bati campii cu tot felul de ,,proiecte indraznete”

  4. Domnule Robu,doriti sa distrugeti catacombele de sub Piata Victorie-Operei in loc sa le puneti in valoare si sa se introduceti in circuitul turistic cu toate ca Primaria a avut o oferta cu Elba pe tema asta si pauza si daca este asa va reamintesc traseul tunelurilor care erau in discutie si sunt de pe vremea turcilor si imperiului austroungar care le-a folosit in pivnite:

    Muzeu Banatului-Piata 700-Parcul Botanic-Bastion-Muzeul Banatului

    Oferta de la Elba Philips era sa investeasca ei in tuneluri iar dupa sa le gestioneze impreuna.
    Stiu ca este la clasa strict secrec-informatii clasificate dar acum deja a expirat ca toata Timisoara stie!Deci aceast proiect este mult mai interesant si cu o investitie minima din domeniul privat si vin bani la stat.
    Domnule Profesor trezitiva si nu mai visati si nu mai va laudati ci LUCRATI!!!

  5. O idee foarte buna la fel ca si Primarul

  6. Inelul 1 exista, doar trebuie lansat (in loc sa strapungi pe sub Piata Operei, mai bine treci pe la „Electro Vechi” – Catedrala – Primarie – Castelul Huniazilor) si cu 1% din bani rezolvi problema Inel 1. In plus pot circula si autobuze si masini mari.
    Despre parcare: O faci cu intrare din fata castelului Huniazilor si nu intrerupi pentru nici o zi circulatia pe Inelul 1 sau in centru, si nu faci nici schimb de terenuri.
    Domnule ROBU, incercati sa nu aruncati cu banii timisorenilor.
    Multumim

  7. sunt intrutotul deacord cu acest proiect