Violente la Belgrad, pentru sustinerea lui Ratko Mladici. Cine a fost „Calaul de la Srebrenita”

Doua persoane au fost ranite joi seara la Belgrad, iar alte 35 au fost arestate, la un protest organizat fata de arestarea lui Ratko Mladici. Acestia au protestat fata de arestarea liderului militar al sarbilor bosniaci, Ratko Mladici.

Incidentul a avut loc in timp ce 500 de manifestanti incercau sa intre in cladirea Partidului Democratic al presedintelui Boris Tadici. In urma incidentului, manifestantii au fost dispersati, dupa care s-au reunit iar, dar numai aproximativ 100, in centrul Novi Sad.

Protestatarii au incercat sa forteze intrarea in cladirea Radio-Televiziunii din Voivodina, dar au fost impiedicati de un numar mare de politisti echipati pentru lupte de strada.

Demonstrantii au aruncat cu pietre in sediul local al Partidului Democratic, care se afla la putere. si aici, politia a dispersat multimea. Doi protestatari au ramas insa intinsi pe jos, fiind raniti. Ceilalti au fugit in grupuri mici, dar s-au adunat din nou in piata centrala a orasului.

Manifestantii au strigat insulte la adresa presedintelui Boris Tadici si a ministrului de interne, Ivita Dacici, pe care i-au numit „ustasi”, referire la nazistii din Croatia din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Protestatarii au rasturnat containere cu gunoi si au scandat „Cutit, sarma, Srebrenita” – aluzie la masacrul de la Srebrenita. Ei au chemat la „rascoala” in Serbia.

Si la Belgrad politia a intervenit de mai multe ori impotriva unor grupuri restranse de tineri care se adunasera pentru a-si exprima solidaritatea cu Ratko Mladici. Protestatarii au aprins torte si au strigat „Multumim, Ratko” si „Salveaza Serbia si omoara-te, Boris” (Tadici – n.r.), sfatuindu-i totodata pe politisti sa „mearga in Kosovo”.

Ministerul de Interne a trimis jandarmi pentru a consolida securitatea in jurul Guvernului si al Parlamentului, precum si la Consiliul Local, Presedintie, si radio-televiziunea de stat, RTS.

La Pale, in Bosnia, zeci de etnici sarbi au iesit pe strazi ca sa-si arate sprijinul fata de Ratko Mladici. Oamenii critica aspru actuala putere de la Belgrad, fiindca a permis arestarea generalului. In satul Lazarevo din Serbia, unde generalul a fost arestat, oamenii au arborat un afis cu mesajul „Ratko erou”.

Fostul lider militar al sarbilor din Bosnia, Ratko Mladici, in varsta de 69 de ani, a fost arestat joi dimineata intr-un sat din Voivodina, in apropierea granitei cu Romania. Considerat principalul vinovat pentru asedierea Sarajevo si pentru masacrul de la Srebrenita, el era cautat de 15 ani ca sa fie judecat de Tribunalul ONU pentru fosta Iugoslavie pentru genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii. Procedura de extradare catre tribunalul de la Haga este in curs de desfasurare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.