Viorel Coifan, despre regionalizare: judetele sa ramana la fel, iar regiunile sa vina ca umbrelele

TIMISOARA. PNL si PSD doresc infiintarea unui forum la nivelul Regiunii de Vest care sa faca un proiect de reorganizare administrativa. Judetele ar trebui sa ramana la fel si sa fie infiintate regiuni care sa fie ca niste umbrele, spune vicepresedintele PNL Timis.

Viorel Coifan a declarat ca, la nivelul judetului nostru, Uniunea Social Liberala va infiinta acest forum.

Este ceea ce in mod normal trebuia sa se intample de la inceput. Asa cum spune cuvantul forum, trebuie sa se faca o adunare formata din oameni politici, societate civila, mediul academic, care sa discute intr-o maniera deschisa si colocviala, care sunt elementele ce ar putea defini regionalizarea in Romania. Pe de o parte, oportunitate, pe de alta parte, structuri, atributii, calendar. Deci, sa fie o consultare, care in final sa poata sa produca un document cu o incarcatura atat teoretica, cat si cu sustinere din partea opiniei publice„, a declarat Viorel Coifan, vicepresedinte PNL Timis.

El spune ca national liberalii au decis ca documentul care va fi scris de cei ce vor face parte din forum sa intre intr-o discutie la nivel de parlament sau la nivel de guvern.

Regiunea trebuie sa fie spatiul marilor proiecte, adica autostrada, alimentare cu apa. De exemplu, din Zarvesti, din judetul Caras-Severin, dar beneficiarul sa fie Lugojul, care are probleme cu apa potabila. De asemenea, marile proiecte de investitii. Judetul ramane cu vocatia sa de a asigura egalizarea intre judete, comunitati locale, iar cele mai apropiate nevoi ale cetatenilor se fac la nivelul comunelor si oraselor. Prin urmare, nu cum s-a indus in mod fals ca un cetatean va trebui sa se duca, de exemplu,  de la Resita la Timisoara ca sa-si rezolve problemele. Nu, judetele raman in aceeasi componenta, iar regiunea vine ca si o umbrela care, repet, nu face altceva decat sa creeze un spatiu pentru mari proiecte care in Romania nu exista„, a mai spus Coifan.

Liberalii sunt de parere ca reforma administrativ-teritoriala nu rezolva problema regionalizarii, ci un pachet de legi o rezolva, amintind aici Legea finantelor publice, legea referitoare la sanatate sau una care prevede modificari in sistemul educational.

Mai mult, Viorel Coifan spune ca Parlamentul Romaniei ar trebui sa fie bicameral, o camera sa reprezinte cetatenii, iar alta sa reprezinte regiunile.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. „judetele sa ramana la fel, iar regiunile sa vina ca umbrelele”! adica inca o suprastructura administrativa, cu alti functionari administrativ bine platiti! poate prinde si Coifan ceva…

    • saracu … depasit de istorie …a avut si el vremea lui! ce aveti cu el!

  2. Am scris si la alt articol pe tema conexa: au scapat postacii pdelisti la tastaturi. Sigur s-a anulat vreo sedinta, ori repetentii care raman prin caminele studentesti pana la „olimpiada de toamna” mai presteaza in precampania electorala. Subiectul nu-i important, cata vreme subminezi reputatia adversarului politic, mai ales cand stii ca nu ai nici o sansa sa castigi voturi mai multe decat el. Deci … la lupta … pe principiul pdlist „SA-I PROSTIM PE PROSTI” !!! Acum subiectul este … reorganizarea administrativa! PENTRU CE? Nu conteaza. Asa a zis sefu’. Ca este de fapt o diversiune tembela, nimeni nu-si mai da seama. Acum Coifan este luat la tinta, din simplul motiv ca a avut o opinie. Nici nu conteaza faptul ca intamplator acea opinie era rationala, dar „olimpicii” pdlisti l-au luat la ochi si trag cu toti trei neuronii lor in bietul cetatean. Bleah!

  3. Rimi, nu intelegi nimic pentru ca nu vrei. Regiunea nu inseamna o „alta structura administrativa” ci una necesara pentru ca in Romania sa se poata derula mari proiecte. Uita-te la Franta,Italia sau mai aproape, la Polonia. Poate te vei destepta!

    • Nu sunt de la nici un partid (si nici n-am fost vreodata), dar poate ma lamuriti si pe mine, domnule „un liberal”: daca judetele raman asa cum sunt si vine regiunea ca „o umbrela” peste ele, umbrela aia nu inseamna alti functionari? Adica sef de regiune (sau cum o sa se numeasca), eventual consiliu de regiune, agentii de regiune peste agentile judetene, samd?
      Daca ziceti ca regiunile sunt neaparat necesare ca in Romania sa se poata derula mari proiecte, atunci judetele ca entitati administrative distincte administrative distincte, ce rol mai au? Ma uit de mult la alte zone din Europa, dar nu identific si judete si regiuni, decat in istoria noastra, cand erau si raioane si regiuni, sau mai demult, plase si judete…

  4. Domnule Rimi,
    Imi fac o datorie cetateneasca in a va raspunde. Va voi da cateva exemple din Europa asta a noastra in care traim.
    Italia – stat regional cu trei niveluri administrative: comuna (rurala sau urbana), provincia si regiunea.
    Franta – stat unitar cu 3 niveluri administrative: la commune, le departement, la region.
    Germania – stat federal cu 3 niveluri administrative: comuna, kreis, land.
    Si exemplele pot continua.
    Da, intradevar, daca se infiinteaza regiunea va exista un aparat adminstrativ care se va ocupa doar de atributiile regiunii si care nu vor afecta cetateanul.
    Cat despre „plase”, sa stiiti ca ele niciodata nu au fost unitati administrativ-teritoriale ci doar unitati de concentrare fiscala, cam cum sunt acum trezoreriile.
    Si, un sfat pritenesc, sa nu uitati ca Romania moderna au facut-o liberalii. Cu profesionalism si patriotism. Ceea ce cam lipseste astazi.

  5. Deci … ?! Cum a ramas cu extrem de importanta modificare administrativa fara de care Romania nu razbeste in istorie? Deci a fost o problema de mare importanta pentru bashea? Sau a fost doar un fassss … a la bashea? Si postacii pdelisti care se simteau frustrati de o decizie atat de importanta pentru neamul romanesc nu mai sustin ideea reorganizarii administrative?