TIMISOARA. Conform legii, intr-o grupa de gradinita pot fi inscrisi maxim 20 de copii. Sunt putine insa unitatile de invatamant prescolar din Timisoara unde acest numar sa nu fie depasit.
Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean au si o explicatie: din cauza virozelor multi prichindei lipsesc de la gradinita, asa incat numarul celor prezenti nu depaseste limita impusa de lege.
Incepand din 31 martie, timp de o saptamana, se desfasoara reinscrierile la gradinitele din Timisoara. Etapa este destinata copiilor care merg deja la gradinita respectiva, iar reinscrierea reprezinta, de fapt, o confirmare din partea parintilor a faptului ca-si vor duce micutii la aceeasi unitate de invatamant prescolar si nu au de gand sa faca vreun transfer.
Dupa finalizarea perioadei de reinscriere, incepand din 23 aprilie si pana in 9 mai se vor desfasura inscrierile propriu-zise.
In Timisoara sunt disponibile 7229 de locuri in gradinite, dintre care 2023 in grupa mica. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean considera ca sunt suficiente locuri pentru toti copiii de varsta prescolara, dar problemele apar atunci cand parintii vor neaparat sa-si inscrie copiii la o anumita gradinita, din categoria celor „bine cotate”. In cazul acestor gradinite extrem de solicitate, numarul micutilor inscrisi intr-o grupa depaseste cifra impusa de lege, de maxim 20 de copii.
„La nivelul municipiului Timisoara, acolo unde stim ca presiunea este cea mai mare din judetul Timis, avem peste 7000 de locuri in gradinite, dintre care peste 2000 sunt locuri pentru grupa mica, adica unde va veni noua generatie de inscrisi. In aceasta saptamana se desfasoara reinscrierea copiilor de gradinita, fiindca aveam de-a face cu o forma de invatamant care nu este obligatorie, ca atare ca sa stim numarul exact de locuri trebuie sa fie reinscrisi copiii, dupa care, saptamana viitoarre, pe baza unei proceduri pe care o va elabora Inspectoratul Scolar Judetean, vor incepe inscrierile pentru grupa mica, deci pentru copii care au implinit trei ani”, a declarat Francisc Halasz, inspector scolar general adjunct.
In cazul in care numarul copiilor inscrisi este mai mare decat cel prevazut de lege, de 20 de copii intr-o grupa, se pot face derogari, pentru ca invatamantul prescolar nefiind obligatoriu, de cele mai multe ori sunt copii care absenteaza mai multe zile de la gradinita, mai ales in perioada virozelor, asa incat, pe total, numarul celor care vin ramane constant in limita cifrei impuse de lege, considera inspectorii scolari.
Pareri
Ce este stimata ziarista asa incredibil ? Copii de gradinita se imbolnavesc mult mai des ! Mai sunt si bolile copilariei varicela,oreion etc . Daca inscrii maxim 20 cat prevede legea te poti trezi ca ai zile in care ai la grupa doar 5 copii. Nu vin in nici o zi toti copii inscrisi intr-o gradinita . Mai terminati cu stirile astea de senzatie….
stimata d-na Bau-Bau,daca legea prevede 20 de copii,si merg doar 5 deaorece restul sunt bolnavi,care este problema?
Simplu exista un standard cost/elev in functie de care se aloca fonduri pe unitatea de invatamant . Din aceste fonduri se platesc salariile celor care muncesc in gradinita,scoala generala, liceu . Costul standard/elev este stabilit de guvern si este asa de mic incat nu acopera nici macar salariile mizere pe care le au cadrele didactice si nedidactice dintr-o astfel de instituie !! Ca sa fiu mai pe scurt cu 20 de copi inscrisi la grupa nu poti plati cele 2 educatoare de la grupa mai ales daca au ceva vechime si gradul dicatic I . Daca acest cost/elev era calculat logic acoperea ce prevede legea 20 de prescolari/grupa, dar intr-o tara condusa de nulitati de 24 de ani nu ai cum . Asa ca directori instituiilor pentru a putea asigura salariile inscriu mai multi la grupa si din acest motiv .
Scuze pentru greselile de ortografie am scris la repezeala fara sa recitesc ce am postat