Virusul West Nile, tot mai aproape de Timisoara. Anuntul de ultima ora al Directiei de Sanatate Publica

TIMISOARA. Autoritatile sunt in alerta la Timisoara, mai ales ca vremea ploioasa si inundatiile din ultimele zile favorizeaza raspandirea virusului West Nile ce poate fi transmis printr-o banala muscatura de tantar.

CITESTE SI: Surpriza se adanceste in privinta masinii cu doua randuri de numere care s-a rasturnat in urma unui accident la Timisoara, iar soferul a fugit. A fost folosita la o talharie 

Potrivit reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica Timis, au fost confirmate cazuri de infectie cu West Nile in mai multe tari din UE, dar si in Serbia, in judete aproape de granita cu Romania.

In plus, la noi in tara au fost confirmate pana la finele lunii trecute 5 cazuri de meningo – encefalita cu acest tip de virus.

Reprezentantii DSP atrag atentia ca ploile, urmate de perioade de incalzire si inundatii, nu fac altceva decat sa complice lucrurile.

Cea mai simpla metoda de prevenire a infectarii este evitarea intepaturilor de tantar.

– cand se desfasoara activitati in mediul extern, se recomanda utilizarea unui repelent pentru insecte. Chiar daca iesim afara pentru scurt timp, poate fi suficient pentru a fi intepati de tantari.

– activitatea tantarilor este mai intensa in zori si dupa apunerea soarelui.in aceste momente ale zilei este absolut necesara utilizarea unui repelent si purtarea hainelor lungi, care sa acopere corpul intr-o proportie cat mai mare. tantarii pot intepa si prin haine, asa incat aplicarea de substante care resping tantarii pe baza de pemetrhin pe suprafata hainelor poate asigura un grad suplimentar de protectie. Substantele pe baza de permethrin nu se aplica direct pe piele.

– pentru evitarea patrunderii tantarilor in casa se recomanda montarea de plase speciale la ferestre. Unii tantari au tendinta sa intre in casa. ii putem impiedica verificand integritatea plaselor contra insectelor.

– tantarii isi depun ouale in apa statatoare. Putem limita inmultirea tantarilor reducand locurile in care balteste apa din jurul caselor, blocurilor si din subsolurile blocurilor.
in foarte putine cazuri, s-a constatat o transmitere a virusului prin transfuzia de sange, transplantul de organe, alaptare sau chiar pe perioada sarcinii, de la mama la copil.

Virusul nu poate fi transmis prin atingere!

Virusul West Nile nu poate fi raspandit prin contact fizic obisnuit, cum ar fi sarutul.
Care sunt simptomele contactarii virusului?

De regula, pacientii dezvolta simptomele dupa 3 – 14 zile de la contactarea virusului (intepatura tantarului). Au fost identificate 3 situatii:

1. Forma severa – Meningita/Encefalita:
Aproximativ 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvolta simptome severe de boala: febra puternica; dureri de cap; rigiditate la nivelul gatului; stupoare; dezorientare; coma; tremor si convulsii; slabiciune musculara; pierderea vederii; amorteala si paralizie.
Simptomele pot persista pe perioada mai multor saptamani, iar efectele neurologice pot fi permanente. Recuperarea este caracterizata de o perioada lunga de convalescenta si extenuare.

2. Manifestarea de simptome moderate – Sindrom febril:
Perioada de incubare este de 2 – 8 zile.
Aproximativ 20% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile prezinta simptome de severitate moderata: febra; durere de cap; stare de greata si varsaturi, lipsa apetitului alimentar, diaree; dureri musculare si articulare; rareori limfadenopatie – inflamarea ganglionilor limfatici; urticarie la nivelul pieptului, stomacului sau spatelui.
Simptomele se manifesta pe o perioada de 7-10 zile, desi slabiciunea poate persista pana la cateva saptamani, iar limfadenopatia pana la 2 luni.

3. Lipsa simptomelor – Infectie asimptomatica:
Aproximativ 80% (4 din 5 persoane) infectate cu virusul W.N. nu prezinta nici un simptom.
Nu exista un tratament specific pentru virusul West Nile.in cazul manifestarii de simptome de severitate medie, starea pacientului se imbunatateste dupa cateva zile in absenta unui tratament.
in cazul simptomelor severe, se recomanda apelarea cat mai rapida la serviciul de urgenta; este necesara spitalizarea pacientului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.