TIMISOARA. Timp de doua zile, studentii, masteranzii, doctorii si profesorii Universitatii Politehnica Timisoara au ocazia sa stea de vorba cu unul dintre cei mai importanti savanti din istorie. Dr. Robert W. Wilson, laureat al premiului Nobel pentru Fizica in 1978, se afla intr-o vizita la Timisoara, unde a avut deja o serie de intalniri si discutii cu toti cei interesati de o cariera in domeniul stiintei, tehnologiei, ingineriei si matematicii.
Dr. Wilson a primit Premiul Nobel pentru Fizica in 1978, pentru descoperirea radiatiei cosmice de fond in 1963. Fenomenul s-a dovedit a fi o consecinta a Big Bang-ului, care a dat nastere universului in urma cu aproximativ 15 miliarde de ani, si a ramas o dovada importanta a teoriei conform careia universul se afla in proces de expansiune.
„Scoala Tehnica timisoreana are deja 97 de ani si intreaga activitate si-a conturat o pe principii de profesionalism si performanta. Ducem mai departe traditia Scolii Politehnice de a invita mari personalitati. Suntem mandri ca il avem alaturi de noi pe domnul doctor Robert Wilson si ca am reusit in aceste zile sa cream o atmosfera specifica marilor univeristati”, a declarat rectorul UPT, Viorel Aurel Serban.
Laureatul Nobel a tinut sa incurajeze tinerii sa aleaga drumul stiintei si le-a explicat cat de mare nevoie are intreaga lume de specialisti in domeniu.
„Intotdeauna vom avea nevoie de oameni care pot face lucruri. Societatea se va imbogati, iar in viitor tot mai multe lucruri vor fi automatizate, asfel ca oamenii trebuie sa se incline spre stiinta si inginerie, pentru ca va fi nevoie de tot mai putini oamenii fara educatie si o nevoie acerba de oameni care sa poata sa intretina toate sistemele automatizate. Dar oamenii vor trai o viata mai buna, pentru ca va fi mai putina munca fizica de facut”, spune dr. Robert Wilson, laureat al premiului Nobel pentru Fizica.
In plus, Robert Wilson a precizat si care este reteta atragerii unui numar cat mai mare de tineri spre stiinta.
„Imi place idea de a incuraja studentii sa continue in domeniul stiintei si al ingineriei. Pe mine m-a incurajat cel mai mult faptul ca am putut sa fac lucruri practice, palpabile. Copil fiind, tatal meu m-a invatat multe lucruri, m-a invatat ca tot ceea ce exista in casa poate fi dezmembrat si refacut. Cred ca cei mici au nevoie de mai multa experienta practica in domeniul stiintei, nu doar de teorie. Trebuie sa faca experimente, proiecte de grup. Acum este o problema cu faptul ca totul s-a tehnologizat si lucrurile au devenit mult mai simple de facut. Acum e mai ieftin sa cumperi ceva ce s-a strica, decat sa repari, dar cred ca tinerii ar trebui sa fie indrumati si la scoala sa faca stiinta mai interesanta, sa faca lucruri practice”, a mai spus Robert W. Wilson.
Si pentru reprezentantii Politehnicii selectia studentilor si indrumarea elevilor spre stiintele tehnice este o prioritate. Astfel ca, de-a lungul timpului, acestia au organizat o serie de evenimente de prezentare.
„Universitatea Politehnica se poate mandri cu o politica rationala de a atrage cat mai multi elevi spre zona studiilor ingineresti, pornind de la actiunile deja clasice de prezentare a Politehnicii si a ingineriei in scoli, pana la actiuni de amploare. Noi suntem deja in anul care vine la a treia editie a evenimentului ” Un pas spre viitorul tau”, la care aducem peste 1000 de elevi din peste 25 de judete, ca sa le aratam, in cateva zile, ce inseamna sa fii student si, mai mult, ce inseamna sa fii inginer. Apoi, impreuna cu companiile, noi prelungim aceasta prezentare, aratandu-le ce pot sa faca in calitate de ingineri. Mai mult decat atat, noi avem o constructie in interiorul nostru,numita Comitetul Director, din care fac parte 23 de directori ai marilor companii din zona de vest a tarii. Cu ei analizam implicarea lor in procesul de invatamant si incercam sa lansam o serie de proiecte in domeniul programelor de studii”, a spus rectorul Universitatii Politehnica, prof. dr. Aurel Serban.
Iar companiile din vestul tarii se implica activ in parteneriate cu mediul academic, pentru a-si selecta, mai apoi, specialistii.
„Interesul nostru este de a intari acest parteneriat prin diverse actiuni si chiar putem spune ca acesta este primul loc de interes pentru noi, de a avea parteneriat constant cu Universitatea Politehnica. Nu as vrea sa ne gandim doar la actiuni foarte mari, ci si cele de colaborare intre profesorii de la universitate, mediul de afaceri, de a tine aproape. Atat noi sa stim ce se intampla in universitate, cat si invers. Un al doilea aspect important este de a contura modele de cariera. E o destul de mare neclaritate pentru studenti legat de viitorul lor si trebuie sa vada ce pot face”, spune Paul Caramidariu, liderul fabricii Honeywell din Lugoj.
Universitatea Politehnica Timisoara sprijina toate initiativele care contribuie la dezvoltarea unor lideri competitivi si bine pregatiti la nivel global, iar intalnirea cu un laureat al Premiului Nobel face parte dintr-o serie de activitati menite sa incurajeze tinerii sa urmeze o cariera in domeniul stiintei.