Vizita lui Victor Ponta la Bruxelles, in presa externa: Romania pune la incercare statul de drept in UE

Vizita lui Victor Ponta la Bruxelles si declaratiile premierului roman nu au ramas fara ecou in presa internationala.

Cotidianul spaniol El Pais noteaza ca premierul Victor Ponta incearca sa apere la Bruxelles „masurile de legalitate indoielnica”. „Romania pune la incercare statul de drept in Uniunea Europeana”, titreaza jurnalistii, mentionand ca seful guvernului de la Bucuresti nu se bucura de o primire prea calda la Bruxelles.

Despre modul in care a fost primit Ponta in capitala europeana scrie si AFP, care citeaza declaratiile premierul roman, potrivit caruia „s-a simtit tratat nedrept” de catre cei care au auzit numai parerile rivalilor sai”, declarandu-se totodata „dezamagit” de criticile facute de cancelarul german, Angela Merkel.

Si agentia Ansa preia declaratiile lui Ponta, precizand ca premierul a promis ca va respecta decizia Curtii Constitutionale in ceea ce priveste organziarea referendumului.

Jurnalistii italieni ramarca si faptul ca Ponta s-a aratat deranjat de legatura care se face intre conflictul cu presedintele suspendat Basescu si aderarea la spatiul Schengen.

Premierul roman, convocat la Bruxelles pentru a da explicatii cu privire la schimbarile de pe scena politica de la Bucuresti, a declarat ca va respecta legea in transarea disputei cu seful statului, acum suspendat, precizeaza si germanii de la Die Presse.

Despre tonul „conciliant” pe care l-a folosit premierul roman, la conferinta de presa cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, relateaza si Reuters, adaugand ca politicianul roman se afla la Bruxelles pentru a asigura UE ca in Romania nu este incalcat statul de drept.

Si Wall Street Journal aminteste promisiunile facute de Victor Ponta la Bruxelles privind respectarea deciziei CCR, potrivit careia referendumul va fi valid doar daca se prezinta la vot jumatate plus unu din numarul total de alegatori.

Pe de alta parte, Turkish Weekly subliniaza ingrijorarile UE in ceea ce priveste situatia din Romania, mentionand ca „tara vecina cu Bulgaria” are probleme constitutionale in demersul pentru suspendarea presedintelui.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Definitia din DEX: „REFERÉNDUM, referendumuri, s. n. Consultare directă a cetățenilor, chemați să se pronunțe, prin vot, asupra unui proiect de lege de o deosebită importanță pentru stat sau asupra unor probleme de interes general. – Din lat. [ad] referendum, fr. référendum.
    Sursa: DEX ’98 (1998) | Adăugată de paula | Semnalează o greșeală | Permalink”. Neprezentarea la vot nu inseamna referendum. Inseamna ca Baseanu este in stare sa schimbe si sensul cuvintelor din DEX, numa’ sa ramana la putere.