Voluntariatul “vindeca” suflete la Timisoara. Cativa tineri au grija de bebelusii distrofici de la Spitalul Louis Turcanu. Citeste o poveste impresionanta!


TIMISOARA. Sunt tineri, iar in vreme ce altii isi petrec timpul prin baruri sau discoteci ei isi dedica o parte din viata  copiilor distrofici internati la Spitalul “Loius Turcanu” din Timisoara. Mai multi volunari ai Fundatiei Sociale Bethany merg cel putin o data pe saptamana la sectia de distrofie, se joaca cu cei mici, le dau de mancare sau le fac masaj.  Cei care vin spun ca voluntariatul le da un alt sens vietii. Tinerii nu sunt rasplatiti financiar, ci doar sufleteste, cu zambetele de fericire ale micutilor.

La Sectia de Distrofie a Spitalului Louis Turcanu din Timisoara sunt internati 54 de bebelusi, unii dintre ei proveniti din familii dezorganizate. Numarul ingrijitoarelor nu este insa atat de mare incat cei mici sa simta afectiunea necesara fiecarui copil. Astfel ca, in sprijinul lor vin, de ani de zile, voluntarii,  care le ajuta pe ingrijitoare si le insenineaza ziua celor mici.

„Satisfactia e doar emotionala… Ma bucur cand vad un progres la unul din copii„

Naomi Ghiman are 22 de ani si poate fi un model pentru tinerii de varsta ei. Este absolventa a sectiei de Asistenta Sociala si  voluntar in cadrul sectiei de distrofie a spitalului de aproximativ un an de zile. A fost suficienta o singura vizita pentru a decide ca vrea sa faca ceva mai mult pentru acesti copii, iar motivul este unul simplu, dar important: se simte legata de copii si vrea sa fie utila societatii.

Imi place sa ma fac utila societatii, imi plac copiii foarte mult si chiar am absolvit sectia de Asistenta Sociala din cadrul Facultatii de Sociologie si Psihologie si are o legatura foarte mare. Am avut o colega care a facut voluntariat, ea mi-a spus de locul acesta. inainte nu stiam exact de locatie si am venit o data, mi-a placut, sunt multi copii si e greu sa te ocupi de fiecare in parte si atunci orice ajutor e binevenit”, ne-a spus Naomi. Ii viziteaza pe cei mici o data pe saptamana, iar atunci petrece cu ei ore bune. Se joaca cu ei, le da de mancare, ii schimba, ii ia in brate si le ofera acea afectiune de care au nevoie. Ce primeste in schimb? Zambetul celor mici si fericirea de pe chipul lor, intr-o incapere cu multe jucarii si cu o atmosfera cat mai prietenoasa. “Satisfactia e doar emotionala… Ma bucur cand vad un progres la unul din copii sau doar ca il vad zambind”, concluzioneaza Naomi.

„Cand ajungi sa cunosti aceasta categorie de oameni, poti sa intelegi ca esti un norocos“

Andreea are 27 de ani si a abosolvit aceasi facultate. Daca in urma cu aproximativ un an era unul dintre voluntarii sectiei, acum este coordonatorul acestora. A inceput sa faca voluntariat cu mult timp in urma, iar satisfactia este aceea ca ii poate ajuta pe ceilalti. Copiii se bucura de orice vizita, iar cateva ore de joaca cu ei ii schimba perceptia asupra vietii.

Ii ajutam in stimularea lor psihomotorie, copiii deja cunosc fetele care vin de atata timp, sunt atasati de ele si consider ca este un lucru bun. Orice tanar, daca are timp ar putea sa si-l aloce acestui tip de activitate. Satisfactia este foarte mare pentru ca ii poti ajuta pe ceilalti. Noi ne plangem de foarte multe ori ca nu avem una alta, dar cand ajungi sa cunosti aceasta categorie de oameni, care intr-adevar sunt lipsiti si privati de foarte multe lucruri, poti sa intelegi ca esti un norocos. Mult mai norocos te simti facand aceasta activitate pentru ca le poti intinde o mana de ajutor”, ne-a spus Andreea.

Copiii distrofici sunt cei care nu cresc si nu se dezvolta in parametrii normali. Unii dintre ei se nasc cu aceasta boala, in vreme ce la altii apare dupa o perioada de timp in care nu sunt  ingrijiti corespunzator. O alimentatie corecta si naturala ajuta sugarul sau copilul mic sa nu devina distrofic, sustin specialistii. Felul in care are loc evolutia unui nou-nascut trebuie controlat, insa de medicii de familie.

Medicii de familie sunt obligati ca periodic, sa faca examenul de bilant al copilului care le permite sa vada modul de crestere al acestuia prin masurarea parametrilor, prin masurarea greutatii, prin masurarea inaltiimii, prin examenul general. in acest fel ne dam seama daca cel mic creste normal sau acesti parametrii, aceasta greutate ramane in urma ”, ne-a spus Florica Dragulete, medic pediatru.

Foto: Virgil Simonescu

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.