Voluntarii Let’s Do It! au curatat malurile raurilor din Timis. Cine face mizeria de nedescris de pe Bega?

TIMIS. Cateva sute de voluntari au raspuns apelului lansat de Let’s Do It Romania si au participat la o campanie de curatare a malurilor si a luciului de apa pe Bega si pe alte rauri din Timis.

Inca de dimineata, pe malurile Begai s-au strans voluntarii de la Liceul de Arte Plastice, Liceul Ungureanu, Scoala General 15, generala 23, compania Continental, Apele Romane precum si 2 barci de la Salvo si 2 barci de voluntari.

Organizati pe echipe si impartiti pe mai multe segmente intre Piata Badea Cartan si Utvin au pornit la treaba inarmati cu manusi si saci de gunoi. In scurt timp s-au lovit de partea nevazuta si mai putin placuta a indragitului rau care traverseaza capitala Banatului: mizerie, deseuri aruncate peste tot si pet-uri cat cuprinde.

„Principala sursa de deseuri pe malurile Begai sunt cei care-si spun pescari. Lasa in urma lor nenumarate pahare, sticle, pungi si te miri ce. Ei sustin ca nu ei le arunca, dar nu e adevarat. Numai in zona portului, unde se aduna multi pescari, o echipa formata din 8 oameni a avut nevoie de 2 ore pentru a face curat. Numai acolo am strans in total 15 saci de gunoi”, a spus Radu Rusu, coordonatorul campaniei.

La orele pranzului se adunasera deja peste 100 de saci de gunoi, dar voluntarii inca mai erau pe teren.

Pentru organizatori, actiunea de astazi este si o repetitie pentru ceea ce va urma. Radu Rusu spune ca au inceput pregatirile pentru o campanie de curatenie de mari dimensiuni, ce se va desfasura la primavara: „Ne propunem sa mobilzam cam 5% din populatia judetului. Vrem sa gasim o solutie impreuna cu autoritatile pentru a pastra curatenia, pentru ca in moemntul de fata masurile luate sunt ineficiente. Se da o amenda, care se contesta, dar in rest nu se face mare lucru”.

Dupa cativa ani de organizat campanii de curatenie in Timis, Radu spune ca lucrurile au evoluat totusi destul de mult si ca se merge in directia buna. „In zonele de periferie a Timisoarei oamenii nu prea sunt informati. Inca se mai arunca gunoiul la marginea drumului, iar de colectare selectiva nici nu se pune problema. Aici autoritatile trebuie sa intervina mai mult, sa ii cointereseze pe oameni si apoi sa-i sanctioneze”, conchide voluntarul.

Pe langa Timisoara alte 23 de primarii au raspuns provocarii din aceasta toamna: Lugoj, Bethausen, Comlosu Mare, Darova, Denta, Deta, Dudestii Noi, Dumbravita, Fibis, Ghiroda, Liebling, Manastiur, Moravita, Peciu Nou, Periam, Pesac, Pietroasa, Racovita, Sanmihaiu Roman, Sannicolau Mare, Stiuca, Uivar si Valcani.

Editia Let’s Do It! din 27 Septembrie a fost organizata cu sprijinul Administratia Bazinala de Apa Banat, ADID – Asocia de Dezvoltare Intracomunitara Deseuri Timis, Flextronics, Continental, Florimpex Tim.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Este de salutat initiativa acestor CETATENI inimosi. Insa nu inteleg de ce organele de ordine nu iau masuri pentru pastrarea ORDINII si curateniei in zonele curatate. Politiile chiar nu au nici o treaba cu aceste probleme cetatenesti? Directia de mediu de la primarie nu are responsabilitati in acest sens? Dl. bere si cu dl. robu nu au responsabilitati in acest sens? Inseamna ca malul raului Bega este loc de depozitat deseurile menajere ale cetatenilor? N-am stiut. Bleah.

  2. La iesirea spre Mosnita de o luna de zile se depoziteaza molozuri de la santierele din oras.Multi au inceput sa isi arunce acolo saci,materiale de constructii, tot ce nu le mai trebuie acasa.Pana in primavara va fi un munte acolo.Cred ca mai sunt si alte zone in oras.

  3. Dragilor, mai puneti mana si pe DEX pentru ca nu aveti habar de sensul cuvintelor pe care le utilizati in articol. Ex: cuvantul deseu se foloseste exclusiv pentru a desemna un subprodus inutilizabil al unui proces tehnologic sau biologic. Deci, intrebarea mea este: ce companie sau fabrica isi arunca deseurile pe malurile Begai, care este natura acestora, si cine este responsabil pentru ineptiile pe care le debitati in articol?

    • in principal este vorba de deseuri rezultate din constructii

  4. pescarii aia puturosi si zabalosi care fac mizerie sa fie amendati, la fel si cei certati cu bunul simt….toata stima ptr voluntari..