Vom admira stelele din varful unui turn de peste 600 de ani, ce va fi, in sfarsit, reabilitat, la o aruncatura de bat de Timisoara. S-a lansat licitatia pentru restaurare

TIMISOARA. Loc de observare astronomica si minimuzeu, nu departe de Timisoara!

CITESTE SI: ‘Locuri de poveste din Timisoara’, o campanie marca opiniatimisoarei.ro. Palatul Baroc, de trei secole un simbol al puterii si al frumosului, martor al momentului istoric de la 3 August 1919. Video 

Turnul de aparare, sau Cula de la Ciacova, a primit finantare acum 3 ani pentru o restaurare ca la carte cu bani europeni. Un proiect de atragere a banilor a fost semnat in 2017 la Agentia de Dezvoltare Regionala Vest din Timisoara.

In tot acest rastimp a fost realizat proiectul tehnic, iar acum s-a lansat licitatia pentru gasirea unei firme care sa reabiliteze monumentul aflat la aproximativ 50 km de Timisoara.

Anuntul a fost postat marti in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, iar lucrarea vizeaza amenajarea terenului, restaurarea propriu-zisa a culei si asigurarea utilitatilor.

Valoarea estimata a contractului este de 3.239.191 lei fara TVA, adica putin peste 800.000 de euro, cu TVA.

Cu acesti bani va fi, in primul rand, demolat turnul de apa care se afla chiar in interiorul monumentului in acest moment, apoi cula va fi consolidata si amenajata. In interior va functiona un minimuzeu, iar in varful turnului cei pasonati de astronomie vor putea admira stelele, din acest loc, cu echipamente speciale. Totodata, va fi amenajata si zona din jurul donjonului.

Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 7 septembrie.

Odata reabilitata, Cula de la Ciacova va intra in circuitul turistic al judetului Timis, in contextul in care Timisoara devine Capitala Culturala a Europei in anul 2023.

Se estimeaza ca numarul turistilor care vor veni sa viziteze Ciacova, sa asculte povesti si legende ce razbat dincolo de zidurile turnului ori sa priveasca stelele din varful acestuia va ajunge la 2.500 pe an, dupa restaurare.

Turnul, „donjonul“ fostei cetati a Ciacovei, sau CULA, cum ii spun banatenii, dateaza din secolul al XIV-lea si a fost ridicata cu scop militar. Zidita din caramida, pe patru nivele – parter si trei etaje superioare – in plan dreptunghiular, cu contraforturi de colt, cu inaltimea de 23,70 metri si cu o fundatie care trece de patru metri adancime, Cula a rezistat peste veacuri.

Alte turnuri de poveste, legate printr-o legenda de Cula de la Ciacova, in Timis si in Serbia

Foto: Cula de la Banloc

O constructie asemanatoare se gaseste in orasul Varset, din Serbia, iar o a treia la Banloc, in judetul Timis.

Aceasta din urma este cea mai degradata, mai ales ca a „supravietuit” cutremurului puternic din anul 1991. Din pacate, autoritatile locale nu au reusit sa depuna un proiect pentru atragerea de bani europeni pentru restaurarea acesteia, iar cu trecerea anilor, turnul de aparare de aici se distruge bucata cu bucata.


Foto: Cula de la Varset

Cula de la Varset a fost redeschisa publicului larg in anul 2015, dupa un amplu proces de restaurare.

CITESTE SI: IMAGINI cu momentul impactului! Vezi cum s-au ciocnit masinile in intersectia de la Mihai Viteazu din Timisoara! VIDEO! 

Legenda spune ca un drum subteran, pe care se putea circula cu carutele trase de cai, lega cele trei turnuri de aparare. Nimeni nu a putut demonstra, insa, acest lucru.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. De apreciat!
    In tema articolului, cred ca ar mai putea fi adusa in discuție si cula de la Grădinari (Cacova)!