TIMISOARA. Inca de acum un an Primaria Timisoara punea la cale un plan prin care sa creeze o scurtatura care sa faca mai usoara trecerea dinspre Gara spre Calea Bogdanestilor. Aceasta in special in perspectiva deschiderii santierului pentru largirea pasajului de cale ferata Jiul, care va sufoca traficul in zona pentru o perioada insemnata.
La inceputul anului 2015, Primaria identificase o solutie pentru amenajarea unei treceri peste calea ferata, cu bariera, in zona Solventul. Tot acolo ar urma, intr-un viitor incert, sa se construiasca si un pod nou, peste liniile de tren.
Iata insa ca lunile au trecut, iar Nicolae Robu a dezvaluit ca solutia gasita de primarie nu e viabila, astfel ca specialistii au fost pusi la treaba sa identifice una noua, prin care soferii sa poata intra de pe strada Garii in zona Bogdanestilor, ajungand astfel mai usor in Blascovici, in Mehala, pe Cetatii, spre Calea Torontalului, Circumvalatiunii, Iulius Mall si, de ce nu, Lipovei.
Primarul Nicolae Robu a explicat pentru opiniatimisoarei.ro ca prima optiune nu a fost buna, intrucat in acel loc din apropiere de Solventul sunt nu mai putin de 9 linii de cale ferata ce ar trebui traversate.
„Nu se poate face trecere chiar acolo unde ajunge strada Calea Bogdanestilor, pentru ca sunt in total 9 linii de cale ferata si regulile de securitate pentru transportul pe cale ferata nu permit sa se faca asa ceva. In plus, chiar daca ar permite, spun specialistii, chiar la o frecventa care nu-i foarte ridicata a trenurilor, totusi fiind multe linii, se aduna, si mai mult ar fi bariera lasata decat ridicata„, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro Nicolae Robu.
Intre timp, angajatii de la Directia Tehnica a Primariei au identificat, nu departe, o alta varianta. Au gasit un drumeag ce ajunge in dreptul liniilor de cale ferata si pe acesta va putea fi amenajata o trecere temporara care va fi o gura de oxigen in perioada in care va fi deschis santierul de la Pasajul Jiul unde se va proceda la largirea soselei care face legatura intre bulevardul Republicii si Calea Circumvalatiunii.
Locul identificat, care nu e departe de cel initial, este studiat acum de specialistii din Primaria Timisoara pentru a se vedea daca este cea mai buna solutie. Acesta este in vecinatatea cartierului Ronat, in dreptul strazii Sacului, dupa statia de epurare a Aquatim.
„Prin urmare, am cautat o alta solutie, tot acolo in zona, si am si identificat-o, numai ca ea presupune niste amenajari mai ample, de drumuri, pe un traseu care masoara o anumita lungime, e adevarat, dar unde vom face o amenajare, intrucat timisorenii merita sa aiba o cale de trecere din sud in nord si reciproc, in cursul lucrarilor pe care le vom avea in zona Jiu si Popa Sapca. S-ar produce o descurcare sensibila. E greu sa fac definirea pentru ca e un traseu mai lung, sunt numai coclauri pe acolo. Este in lucru”, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro primarul Nicolae Robu.
Edilul spune ca operatiunea de amenajare a traversarii nu va dura prea mult din momentul in care porneste, intrucat lucrarile nu vor fi la fel ca pentru o sosea obisnuita. Aceasta, intrucat este vorba de o amenajare temporara.
In Primarie se lucreaza la pregatire si amenajarea propriu-zisa nu o sa dureze asa de mult, pentru ca va fi un drum cu fundatie de pamant si piatra sparta. Nu va fi un drum cu beton. Asfaltat va fi, dar fundatia va fi de pamant si piatra sparta, ceea ce presupune un timp mai executie mult mai scurt decat daca s-ar face pe fundatie de beton„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro primarul Nicolae Robu.
Specialistii Primariei Timisoara analizeaza acum terenul din zona si posibilitatile de amenajare, iar daca totul va merge bine, in primavara vor incepe si lucrarile.
Pareri
Eu nu sunt experta, dar nu se poate face un drum sub calea ferata (acolo la Solventul)? Sa faca primaria un studiu si poate ar si asta o solutie. Un pod ar fi prea innalt, ma gandesc.
Dar cum am zis, eu nu sunt experta.
Astfel de treceri „lungi” peste calea ferata sunt frecvente – unele chiar si in Romania – dar, problema este ca ar trebui sa aibe 3+3 (2 + 2) benzi, panta de urcare-coborare amenajata, 2+2 benzi acces din ambele parti, transportul comunal organizat aferent, zona ptr pietoni pe margine (trotuar), lifturi ptr persoanele cu dizabilitati s.a. maruntisuri.
Chiar ca – dupa toate astea – ce ar fi bine ptr. Timisoreni?
Winston L. S. Churchill spunea in timpul celui de al 2-lea RM ca (dintr-o amintire bibliografica, traducere libera) „trebuie sa facem atatea planuri incat dusmanul sa nu mai stie ce vrem sa facem, dar sa nu uitam ce vrem sa facem”
Sunt lucrari ample care vor dura doi ani, se va lucra in forta precum suntem obisnuiti cu santierele din oras : cand ploua nu se lucrea za ca ploua, cand este soare lucreaza 3 sau 4 oameni (daca sunt prea multi ne ia cu ameteala) ,cand este vremea cositului nu se lucreaza, soarele trebuie sa rasara din vest ca sa se poata aplica solutiile speciale, si uite asa etc.
Sa ii propuna cineva de la opinia timisostei domnului primar sa se intoarca la idea de la solventu. Sa faca direct pasaj subteran sub linile de tren, un drum prin fabrica solventu care orcum sta degeaba si un pod in dambovita peste bega si a rezolvat problema traficului.
ar merge un pasaj la pasarela de la gara si sa deie pe str. dunarea