Vom avea 21 de kilometri de autostrada-muzeu. CNAIR a rupt contractul cu constructorul Lotului 3 de pe Autostrada Lugoj – Deva. Ce urmeaza

TIMISOARA. A fost reziliat contractul cu spaniolii care au construit in asociere Lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva, din care s-au receptionat fortat 800 de metri in 14 august, de catre comisia CNAIR.

Ministrul Transporturilor Razvan Cuc a amenintat cu ruperea contractului inca de acum doua saptamani cand a refuzat receptia acestui tronson de autostrada in momentul inaugurarii Lotului 4, acuzand neconformitati, pentru remedierea carora a acordat un termen de 10 zile. In 14 august, fara aprobarea constructorului, reprezentantii CNAIR au decis sa receptioneze cei 800 de metri pentru a asigura descarcarea celuilalt segment, dat in trafic.

In ultimele zile Razvan Cuc a sustinut ca spaniolii au de ales intre rezilierea contractului si extinderea garantiei.

Constructorii au spus in repetate randuri ca deficientele puteau fi remediate chiar in conditiile in care circulau masini pe segmentul de autostrada, intrucat traficul e in siguranta, insa comisia de receptie n-a vrut sa auda de asa ceva. Mai mult, reprezentantii asocierii de firme care a facut tronsonul au sustinut ca mai au de primit 21 de milioane de euro de la CNAIR pentru lucrare, iar banii ar trebui platiti odata ce se face receptia.

De altfel, constructorii ameninta ca se vor adresa Comisiei Europene.

In plus, deficiente au fost descoperite si pe Lotul 4 al Autostrazii Lugoj – Deva care a fost deschis traficului inca de saptamana trecuta, iar acestea urmeaza sa fie remediate in 90 de zile.

CITESTE SI: Constructorul lotului 3 din Autostrada Lugoj – Deva, inca inchis: Statul roman ne datoreaza 21 de milioane de euro 

Asociatia Pro Infrastructura, care monitorizeaza marile proiecte de infrastructura ale Romaniei, sustine ca totul este doar un santaj al CNAIR.

CNAIR A REZILIAT CONTRACTUL LOTULUI 3 AL AUTOSTRĂZII A1 LUGOJ-DEVA!!!

La 16 zile de când tronsonul de 21 km aflat la un procent fizic de 99% putea fi dat în trafic, ministrul Cuc și executanții lui din CNAIR au persistat în șantajarea constructorului și obligarea acestuia de a accepta o extindere a garanției tuturor lucrărilor de la 4 la 10 ani, neluând în calcul în niciun moment deschiderea autostrăzii.

Imaginați-vă rezilierea unui contract al unei case unde mai trebuie pus un bec. Pentru profesioniștii din domeniul infrastructurii de transport așa ceva este de neimaginat. Probabil vorbim de o premieră la nivel mondial.

Nodul Holdea (parte a altui contract cu același antreprenor) NU este reziliat, iar unul dintre cele două ecoducte construite NU a fost inclus și nici plătit în cel reziliat astăzi.

În concluzie, INAUGURAREA CELOR 21 DE KM DEVINE INCERTĂ. Singurul lucru sigur este că statul român VA PIERDE DEFINITIV GARANȚIA DE 4 ANI și că VOM AVEA MULȚI ANI DE PROCESE în urma cărora riscăm să plătim tot noi, contribuabilii români, daune financiare de zeci de milioane constructorului.”, noteaza reprezentantii Pro Infrastructura

Alti 10 km sunt in aer pe Lotul 2 al Autostrazii Lugoj-Deva. Vor costa 300 de milioane de euro

In aer nu sunt doar cei 21 de kilometri deja finalizati pe Lugoj-Deva pentru care s-a rupt contractul, pe Lotul 3, ci si alti aproximativ 10 kilometri de autostrada, de pe Lotul 2, pentru construirea carora abia in urma cu cateva luni CNAIR a reusit sa lanseze licitatia.

CITESTE SI: Cea mai scumpa bucata de autostrada din Romania, ce trebuie facuta in Timis, scoasa la licitatie. Costa 300 de milioane de euro pentru 9 kilometri

Este vorba de bucata ramasa intre Margina si Holdea, pe Lotul 2, scoasa din contractul initial dupa ce a fost revizuit Acordul de Mediu, iar constructorii s-au trezit ca mai au de facut noi tuneluri ‘pentru ursi’, lucru la care nu se angajasera cand au castigat licitatia.

In toamna lui 2017, ministrul Transporturilor Razvan Cuc anunta ca este iminenta lansarea licitatiei pentru acest fragment de autostrada. Insa n-a fost asa.

Abia in urma cu cateva zile, CNAIR a lansat licitatia in Sistemul Electronic de Achizitii Publice si cauta un constructor caruia sa ii incredinteze contractul „Proiectare si executie lucrari pentru obiectivul de investitii Autostrada Lugoj –Deva (A1), Lot 2: km 27+620 – km 56+220 – Sectiunea E si finalizare Sectiunea D in lungime de aproximativ 9,13 km, din care 2,13 km de tunel forat.

Conform conditiilor din Acordului de Mediu a fost prevazuta realizarea a doua tuneluri, ce vor fi formate din doua galerii unidirectionale prevazute pe fiecare cale de circulatie cu platforma de 11,25 m, din care parte carosabila 2×3,75 m, banda de incadrare de 0,25 m, banda de urgent de 2,50 m si acostamente de 2×0,50m, la care se mai adaugă trotuare laterale 2×0,75 m.

De asemenea, tunelurile vor fi prevazute cu galerii de evacuare in caz de urgente, nise de serviciu pentru amplasarea echipamentelor de securitate, instalatii electrice, de ventilare, de stingerea incendiilor si echipament ITS.

Valoarea estimata a lucrarii este de 1.560.501.398 lei, adica peste 300 de milioane de euro fara TVA.

Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 28 august.

In cazul ideal in care nu vor exista contestatii si pana in iarna va fi desemnat un constructor pentru acest segment de autostrada, e greu de crezut ca mai devreme de 3 ani soseaua de mare viteza va fi gata.

Lucrarile la Lotul 4 al Autostrazii Lugoj – Deva, care are o lungime de 22 km, au pornit in urma cu 5 ani. Cea mai cunoscuta piedica in calea lucrarilor, despre care s-a vorbit ani la randul, au reprezentat-o cei cativa lilieci protejati din grota de la Soimus, care in 2017 au fost mutati in Pestera Romanesti din Timis. Acestora insa li s-au adaugat si alte probleme spinoase, cum ar fi relocarea mai multor stalpi de inalta tensiune apartinand Transelectrica si E-Distributie.

Lucrarile la Lotul 3 al Autostrazii Lugoj – Deva, cu o lungime de 21 km, au pornit acum 6 ani.

UPDATE:  Explicatiile ministrului Transporturilor si sefului CNAIR pentru ruperea contractului cu constructorul Lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva

Joi, ministrul Transporturilor Razvan Cuc a oferit o serie de explicatii pe marginea deciziei de a rezilia contractul cu constructorii Lotului 3 al Autostrazii Lugoj-Deva.

Autostrada – am vazut ca s-au grabit unii sa spuna ca va ramane muzeu – nu va ramane muzeu, pentru ca ce trebuia facut in cele 10 zile vor intra cei de la CNAIR si vor lucra cu utilajele proprii, adica gardul perimetral si decolmatarea santurilor astfel incat lotul sa fie deschis fara nicio problema. si repet: cred ca a venit momentul sa stam si noi un pic verticali si sa nu mai facem tot felul de concesii pentru unele firme care din pacate in loc sa vina cu o armata de utilaje si de muncitori vin cu o armata de avocati si incearca sa gaseasca tot felul de chichite avocatesti”, a spus Razvan Cuc, citat de agerpres.

„Sunt probleme de calitate pe acest lot. Noi dorim sa obtinem un produs pe care l-am platit sau il platim, in niste conditii. Nu pot sa platesc o lucrare la un anumit nivel de calitate si sa gasesc altceva. (…) Se poate circula pe ea. in momentul in care vor fi finalizate toate lucrarile de taluze, santuri, colectare si evacuare a apelor, garduri de protectie se poate circula pe aceasta autostrada. Dar vreau sa va spun un lucru. Contractul spune clar: trebuie sa finalizeze contractul. Ori, domnul constructor a incercat sa forteze receptia lucrarii ca perioada de penalitati sa se diminueze. El era constient ca pe data de 12 (iulie – n.r.) cand a solicitat aceasta receptie nu erau lucrarile finalizate. Nu putem sa admitem faptul ca incearca ca dintr-o exceptie care este reglementata prin regulamentul de organizare si functionare a comisiilor de receptie sa facem o regula, in sensul ca lucrarile care trebuie executate si sunt in contract sa le trecem pe anexa la procesul verbal de receptie. Asta a fost poate o cutuma, dar nu putem sa admitem asa ceva, sa facem dintr-o exceptie o regula„, a mentionat seful CNAIR Sorin Scarlat.

Potrivit sefului CNAIR, angajatii Companiei de Drumuri vor lucra in regie proprie pe lotul de autostrada si vor termina toate lucrarile. in paralel, se va face o expertiza cu un expert independent asupra calitatii acestui lot de autostrada.

Intrebat daca pana la finele anului s-ar putea da in trafic lotul 3, Sorin Sarlat a raspuns: „Eu zic ca da„.

E si in functie de ce gasim acolo, pentru ca vom intra in santier. Noi am facut o inspectie vizuala, avem rapoartele de la consultant, trebuie sa discutam inclusiv cu acel expert care va face acea expertiza si dupa ce vom avea toate elementele astea vom putea spune in 2 saptamani, in 3 saptamani, intr-o luna de zile. Aceasta expertiza poate sa dureze 30 de zile, poate sa dureze 60 de zile. Expertiza va fi una generala, asta nu inseamna ca daca expertul nu-si termina activitatea de evaluare nu putem sa o punem in circulatie„, a explicat el.

Ministrul Transporturilor a sustinut ca va face plangere penala impotriva consultantului, dar si impotriva conducerii CNAIR.

Nu domnul director (Sorin Scarlat – n. r.) a derulat contractul din 2017, de cand s-a decis sa se mearga mai departe, pana in perioada cand s-a cerut aceasta receptie. Cu siguranta ne vom indrepta si din punct de vedere penal asupra consultantului, care a emis acele rapoarte pe care si le-a asumat si vizavi de grosimea asfaltului, cat si asupra managementului de la companie, care a facut platile, pentru ca trebuie sa vedem de ce nu a trimis CESTRIN-ul sa verifice. Domnul director a preluat o problema din mers. Eu discut cu directorii de la CNAIR si va spun dvs ce imi spun ei mie. Deci, o sa va spun ce s-a intamplat, pentru ca daca au fost bani platiti in plus pe lucrari neefectuate sau pe materiale nepuse in opera banii trebuie recuperati si toti trebuie sa suporte consecintele. Dupa ce vedem cine a gresit, repet. Consultantul e primul care a gresit, pentru ca el si-a asumat hartiile. El a dat hartiile semnate, stampilate, la companie: totul e ok. Noi le-am luat, pentru ca daca eu am un contract cu dvs. si dvs imi livrati un serviciu eu pornesc de la premisa ca primiti niste bani pentru acea consultanta si imi livrati documentele viabile (…). Noi acum am trimis CESTRIN tocmai pentru ca avem niste elemente vizavi de aceasta autostrada care ne-au fost semnalate de foarte multe persoane”, a explicat Cuc.

Potrivit acestuia, contractul pentru executia lotului 3 al autostrazii Lugoj-Deva este platit in proportie de 94%, dar a fost trimisa o factura de penalitati de 73 de milioane de lei, „care va fi incasata cu siguranta”.

Mai avem garantia de buna executie de 58 de milioane de lei si a mai fost deschisa o factura de penalitati de 6,3 milioane de lei. Urmeaza sa se calculeze perioada de intarziere a contractului. Dupa aceasta calculatie, vom vedea cate zile de intarziere are antreprenorul si vom emite alta factura de penalitati pentru nerespectarea termenului de executie„, a subliniat ministrul.

Seful de la Transporturi a adaugat ca lotul trebuie sa intre practic in posesia CNAIR, pentru a putea executa lucrarile ramase.

Eu nu fac receptii cu iz electoral: ‘Hai sa deschidem repede autostrada, nu conteaza care sunt consecintele’. Nu o deschidem repede acum, pentru ca au facut-o altii in 2014 si am vazut ce s-a intamplat. Eu am solicitat CNAIR sa faca receptia in termenii legali si cei mai benefici pentru statul roman. Asa ca ei vor prelua autostrada si vor face lucrarile, care dureaza 2-3 saptamani, dam drumul la trafic si restul lucrarilor le vom face sub trafic„, a sustinut Cuc.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. sa va iau toate firmele paduche si toti politicienii il p.la si in otel.

  2. Oricum faci ceva pe ea de garantie ca nimeni nu se ocupa de ea. Pe tronsonul Timisoara-Marginea de la furtuna de acum doi ani au zburat paravanele din mijloc pe multi km si absolut nimeni nu le-a inlocuit

  3. PSD TREBUIUE SCOS IN AFARA LEGII ! A CORUPT TOATE INSTITUTIILE STATLUI CU TOTI FUNCTIONARII EI INCEPIND CU MAGISTRATII SI TERMINAND CU ULTIMUL POLITAI RURAL . TOTI BENEFICIAZA DE NISTE SALARII,PENSII SI BENEFICII IMENSE IN RAPORT CU REZULTATUL MUNCII LOR. PRIN TOT CE AU FACUT AU ADUS ATINGERE SIGURANTEI NATIONALE SI IMPLICIT SIGURANTEI CETATEANULUI. CUM SE PEDEPSESC ACESTE FAPTE ?? … PRIN INLATURAREA SIMPLA DE LA PUTERE ?? … NU, DOMNILOR POLITICIENI CARE VETI LUA PUTEREA LA URMATOARELE ALEGERI ! INSTITUITI LEGI PT PEDEPSIREA ACESTOR FAPTE SI OAMENI SI ABROGATI TOATE TAMPENIILE SCOASE DE PSD INCEPIND CU guv. PONTA SI TERMINAND CU guv. DANCILA

    Nu se poate sa tot puneti la conducerea ministerelor figuri triste ca ale lui Cuc care mai degraba aduce cu moaca unui sef de sala de restaurant si sa-i alegeti doar pe criterii de obedienta. Sper sa va ingroape Iliescu partid de hoti si incompetenti

  4. GATA au rezolvat cu deficitul bugetar de 9 milioane sau miliarde de care se tot ven.la TV.Nu plătim un constructor reziliem contractul cu el şi până câştigă el în instanță plecăm şi revenim iar la putere ca PSD salvator

  5. O alta bucatica de NORMALITATE care ne e luata chiar si atunci cand e chiar in fata ochilor nostri si realizata. Intre timp circuland pe tronsonul de drum national vechi de cand lumea care e paralel cu lotul 3 iti dai seama ca esti pe o carja a civilizatiei, avand in vedere ca suntem in 2019, ceea ce ne face pe toti handicapati.

  6. Pana si asociatia pro infrastructura a recunoscut ca lucrarea e de proasta calitate, ca a luat-o la vale tersamentul de 2 ori deja, mergeti si cititi asta chiar la ei pe forum. Dar tre sa faca gargara cu ceva ca ei is toti PeNaListi (PNL) si e campanie. Peste 6 luni cand se va surpa va fi tot vina guvernului ca a platit-o. Atunci ce o sa mai ziceti ipocritilor?

    • 6 ani cat a durat executia autostrazii, CNAIR si ministerul transporturilor nu au vazut ca sunt probleme ?
      Din cate stiu exista o firma de inginerie („inginer”), numita „Hill”, care a fost platita de CNAIR din banii nostri sa verifice calitatea lucrarilor la acest tronsonde autostrada. Pentru ce a fost platita aceasta firma ?
      Plus ca toti ministrii tranporturilor si sefii CNAIR se bateau cu caramida in piept ca ei merg si stau „cu cortul” pe santier sa verifice.

      Acesta este un nou varf al incompetentei promovate de PSD pe bani buni + pensii speciale.

  7. Atentat la siguranță și valorile naționale. Politicienii au dus România în abisul primitivismului și datoriilor imense. Raul făcut în ultimii 10-15 ani este de nedescris. De toate partidele, politicienii, magistrații și caracatița mafiei naționale. În frunte și cu trădătorul de marinar și mutul actual. Tara a fost vândută la străini începând cu 2004…

  8. Strainii au inteles f. bine doua lucruri:
    1. Opinia publica face presiuni, firesti, sa avem autostrazi si face presiuni asupra guvernului sa le receptioneze in orice conditii.
    2. Pentru romani firmele straine sunt sacrosancte. Nici nu se pune ptoblema sa-ti inchipui ca si strainii inceratca sa insele, sa fure, sa ia bani buni pt lucruri facute prost, etc. In ochii romanilor companiile straine, absolut toate, sunt modele de cinste si profesionalism. Ca doar sunt straine!!!