TIMISOARA. Noi promisiuni de fluidizare a traficului, la Timisoara.
Primarul Nicolae Robu anunta, inca o data, ca vrea ca mijloacele de transport in comun din Timisoara sa circule cat mai bine, iar timpii de asteptare in statii sa fie cat mai mic. Iar pentru asta trebuie dedicate benzi de circulatie autobuzelor si troleibuzelor.
Cu toate acestea, edilul nu precizeaza nici cand si nici unde ar putea fi create aceste trasee exclusive pentru mijloacelor de transport in comun, asa cum se intampla acum pe strada Cluj unde, dinspre Casa Tineretului catre Michelangelo, exista o banda pe care circula troleibuzele, taxiurile si ambulantele.
„Unde putem, vom crea benzi dedicate pentru transportul public. Nu oriunde se poate face asta, pentru ca a lua o banda de la transportul general nu e o solutie. Am sufoca traficul daca am interzice, pe anumite artere, accesul pe una din benzi pentru a o dedica transportului public. Acolo unde ecartul stradal ne permite, vom dedica o banda pentru transportul public. Atunci si predictibilitatea e la al nivel, in privinta momentului in care ajunge mijlocul de transport public in statie. Progresele sunt foarte mari, dam importanta maxima transportului public si sper ca un numar cat mai mare de timisoreni sa foloseasca transportul public”, spune primarul Nicolae Robu.
In plus, edilul spune ca, in curand, municipalitatea va veni si cu o masura de stimulare, pentru ca oamenii sa foloseasca transportul in comun si sa-si lase masinile acasa.
Pareri
Benzi speciale pentru transportul in comun, asta e primul pas. Candva vor pune si vehicule pe ele. Intr-o zi, poate.
…cand se vor face parcari subterane si supraterane in cartiere si in centrul orasului atunci se vor putea elibera benzi pe care azi stau parcate masini !
Cauza pentru care orasule este sufocat nu este lipsa strazilor ci numarul mare de masini. Strazile mai largi vor primi si mai multe masini care vor cere strazi si mai largi si asa la inffinit. Nu asta este solutia. Cred ca daca se face analiza serioasa, si Timisoara are universitati care au specialisti, se va vedea ca trebuie redus numarul de masini.
Asta se poate face :
– autobuze si microbuze pentru scoli si gradinite – vezi aglomeratia la orele de intrare si iesire de la scoala
– orar de incepere si terminare program de lucru pentru marii angajatori decalate
– piste pentru transport in comun si biciclete, dedicate, cu frecventa mult micsorata (la 10-15minute) cu telecomanda pentru semafor la soferii de tp in comun
– giratorii, frate, giratorii, cu 3 benzi la intrare, cu iesire rapida pentru prima la dreapta
– parcari obligatorii la distante de max 500-800 m de locuinta -oricine poate merge pe os 5-10minute, ca sa lase libere strazile
– parcare cu plata oriunde parchezi daca ai numar de alt judet – o sa-si inmatriculeze corect masinile toti posesorii
etc