Din toamna anul viitor, fiecare asigurat cu varsta peste 18 ani va detine un card de sanatate, pe care va trebui sa-l prezinte la accesarea serviciilor medicale, in caz contrar, serviciile vor fi accesate contra cost.
Cadrul legislativ pentru introducerea, incepand cu anul viitor, a cardului de sanatate a fost reglementat printr-o ordonanta de urgenta aprobata de Guvern. Astfel, conform ministrului Sanatatii, Cseke Attila, incepand cu lunile august-septembrie, fiecare persoana care a implinit 18 ani si este asigurata in sistemul public va primi acest card, cel mai probabil prin postă, pentru care va plati un pret estimat de aproximativ 2 euro. In cazul in care asiguratul nu va putea primi cardul prin posta, la domiciliu, atunci va avea posibilitatea sa obtina documentul la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate de care apartine.
Cardul de sanatate va stoca informatii precum identitatea persoanei, codul de asigurat, emitentul, informatii cu privire la diagnosticele medicale de risc vital si bolile cronice, grupa sanguina a asiguratului, precum si acceptul exprimat cu privire la prelevarea de organe, tesuturi si celule dupa deces.
Acest card va fi completat de un alt card detinut de fiecare prestator de servicii medicale, astfel incat pacientul sa poata fi identificat cu usurinta la accesarea serviciilor medicale. „Introducerea acestui card aduce un beneficiu atat pacientilor cat si autoritatilor sanitare. Pacientul va scapa de birocratie, pentru ca nu va mai fi nevoit sa prezinte adeverinta eliberata de angajator cu privire la plata contributiei de sanatate. Pe de alta parte, autoritatile vor putea cunoaste numarul de servicii care sunt accesate”, a spus ministrul Sanatatii. Durata estimata a emiterii tuturor cardurilor necesare tuturor asiguratilor din Romania este de 14-15 luni.
Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis a eliberat de la inceputul anului peste 14.500 de carduri europene de asigurat. Cele mai multe carduri au fost eliberate in lunile iulie, 2.000 de carduri, respectiv, august, 1.700 de carduri, iar lunile in care s-au solicitat cele mai putine carduri au fost martie, 1.400 de carduri europene de asigurat si mai, 1.500 de carduri.
Cardul european de asigurat se elibereaza numai persoanelor asigurate si poate fi folosit in tarile membre ale Uniunii Europene si Confederatia Elvetiana, doar pentru situatiile de urgenta. Acest card se elibereaza gratuit, in termen de 7 zile lucratoare, in baza copiei buletinului de identitate si a unei cereri depuse la CJAS Timis. Perioada de valabilitate a cardului european de asigurat este de 6 luni, de la data emiterii.