TIMIS. Doua centre pilot de asistenta medicala comunitara se vor deschide in judetul Timis, unde oamenii vor fi indrumati spre medici specialisti, dar nu inainte de a primi sfaturi pentru a stii sa previna eventualele problemele de sanatate. In plus, vor putea primi si asistenta medicala la domiciliu.
Cele doua centre vor fi deschise in localitatile Jamu Mare si Curtea din Timis, din bani europeni. Centre asemanatoare se vor amenaja si in judetele Arad, Caras-Severin si Hunedoara. Acestea vor fi dotate cu aparatura necesara, iar un mediator sanitar, un asistent social si un asistent medical comunitar ii vor ajuta pe timiseni sa duca o viata mai sanatoasa. Vor avea loc tot felul de activitati privind educarea comunitatii pentru sanatate, activitati privind educatia, precum si actiuni de prevenire si profilaxie, dar si tot felul de actiuni de consiliere medicala si sociala. Vor fi ajutati indeosebi femeile gravide, nou-nascutii si proaspetele mamici, bolnavii cronici, bolnavii mintal si batranii.
„Este mai mult o activitate de suport, sociala, de preventie, foarte multa de prevenire si de educatie pentru sanatate. Deocamdata suntem in momentul in care adunam aceste date pentru formarea statutului functional al acestor centre”, a explicat Irina Dobanda, reprezentant al Directiei de Sanatate Publice Timis.
De exemplu, asistentii ii vor ajuta pe sateni sa se mobilizeze pentru a se vaccina, mai ales acolo unde exista o comunitate de rromi. „Asistentul si mediatorul incearca sa mobilizeze si aceasta categorie de populatie. In centru vor avea o trusa medicala de urgenta. Asistentul medical are o limita de competenta. Poate sa aiba o atela, fase, pansamente, ac, seringa, spirt si pansamente sterile. El ia contact cu familiile si stie ca exista probleme de sanatate”, mai spune Irina Dobanda.
Cele doua centre ar putea fi amenajate si demarate la sfarsitul acestui an sau inceputul anului viitor. Proiectul este posibil cu ajutorul Facultatii de Sociologie de la Universitatea de Vest Timisoara, a Directiei de Sanatate Publica Timis si a Centrului Regional de Sanatate Publica Timisoara. Motivul? Asistenta medicala comunitara trebuie sa devina si sa fie definita ca o veriga de legatura a comunitatilor locale si a membrilor acestora cu sistemul de sanatate publica.