Vom avea parc de agrement sau teren de golf in Timis, pe locul gropii de gunoi de la Parta?

 

TIMISOARA. Groapa de gunoi de la Parta se va transforma, in urmatorii ani, cu bani europeni. Timisenii din zona s-ar putea bucura de un parc de agrement sau de un teren golf.

Am putea juca golf sau ne-am putea da cu sania in viitor pe terenul pe care se gaseste acum groapa de gunoi de la Parta, datorita unor bani pe care Consiliul Judetean Timis a reusit sa-i atraga de la Uniunea Europeana.

Dupa ce vreme indelungata, timisenii care locuiesc in Sag sau in apropiere de groapa de gunoi de la Parta au suportat mirosul neplacut si apa nesanatoasa din cauza batranului deponeu, peste cativa ani s-ar putea declara de-a dreptul incantati de terenul pe care zac acum aruncate tone intregi de gunoaie, adunate din casele timisorenilor. Reprezentantii Consiliului Judetean vor sa amenajeze acolo un parc de agrement, o zona plina de verdeata sau, de ce nu, un teren de golf.

Noi vrem sa facem un parc de agrement, cu multa verdeata. Eu unul nu mai sunt de acord sa se construiasca ceva industrial in locul gropii de gunoi. N-ar fi rau nici un teren de golf. Groapa de gunoi trebuie acoperita dupa norme europene. Acum asteptam sa ne vina banii, facem studiul de fezabilitate si proiectul pentru un parc de agrement. Putem face un deal pentru sanius, putem pune flori, sa plantam o mica padurice, sa fie multa multa verdeata“, ne-a explicat Constantin Ostaficiuc, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Pamant fertil peste gunoaie

Pentru ca toate planurile celor de la Consiliul Judetean sa fie duse la bun sfarsit, groapa de gunoi de la Parta va trebui sa dispara sub pamant fertil. Potrivit proiectului de inchidere a acesteia, deasupra de molozul strans in ultimul an de la timisoreni, acolo se vor turna straturi de geomembrana, pietris, dar si un strat de 50 de centimetri de pamant fertil, care mai apoi va fi acoperit cu pamant normal. Sub toate aceste straturi se va instala o retea de conducte care sa extraga biogazul din deseurile adunate.

In stadiul final, groapa de gunoi va deveni un deal, o movila pregatita sa gazduiasca diverse terenuri sportive. In total, se vor cheltui in jur de 5 milioane de euro de la Uniunea Europeana, potrivit Marietei Mateescu, sef Serviciu Managementul Proiectelor in cadrul CJT. Banii vin printr-un program mai amplu facut de CJT, numit „Sistem integrat de management al deseurilor in judetul Timis“, in care intra si realizarea deponeului ecologic de la Ghizela, dar si construirea unor statii de transfer sau statii de sortare ori de colectare a gunoaielor. in cadrul proiectului se vor mai inchide si alte gropi de gunoi din Timis, cele din Jimbolia, Sannicolau Mare, Lugoj, Faget si Buzias.

Apa infestata

Groapa de gunoi de la Parta nu reprezinta numai un focar de poluare a atmosferei, aerul fiind foarte dificil de respirat pe o distanta de cativa kilometri, ci afecteaza si apele catorva localitati din zona. Toxinele din milioanele de deseuri adunate acolo s-au infestat in panza freatica din zona. Cel mai rau afectati sunt locuitorii din Sag.

Potrivit specialistilor in mediu, apa ar fi otravita la zeci de metri adancime, mai ales ca deponeul a adunat gunoaie vreme de mai bine de 40 de ani. Primarul localitatii sag, Venus Oprea, a atras atentia acum cativa ani de aceasta problema, punand accentul pe faptul ca groapa de gunoi de acolo reprezinta un dezastru ecologic. In cateva luni insa, locuitorii din sag vor putea bea apa de la robinete.

Eu nu pot sa schimb situatia de acum 30 de ani, dar acum le-am facut o statie de tratare cu bani de la Guvern si de la niste parteneri olandezi. De doi ani lucram la ea si in doua luni ii dam drumul si locuitorii din Sag vor avea apa curata. O sa vina poluarea spre Calea Sagului din Timisoara“, ne-a declarat Venus Oprea, primar Sag. Acum, cei mai multi timiseni care locuiesc in Sag duc acasa apa de baut din Timisoara, fie de la fantanile din oras, fie de la supermarketuri, de unde cumpara bidoane intregi cu apa. Probleme asemanatoare ar fi si in Parta, comuna dezlipita de Sag acum mai multi ani.

Cu toate acestea, timisorenii inca investesc in Sag, asa cum a facut-o si consilierul local Adrian Pau, care si-a construit o casa la intrarea in localitate. „Am facut un schimb, am avut casa in Giroc. Nu mi-a fost frica sa merg acolo. Intr-adevar, sunt probleme care trebuie rezolvate, apa curenta de la retea e galbena, verzuie, nu e buna nici de spalat instrumente sanitare, daramite de baut. Si cand treci pe langa groapa de gunoi miroase ingrozitor, dar unde stau eu nu am prea mari probleme, pentru ca vine si curentul din padure“, ne-a povestit Adrian Pau.

Istoria gunoiului din Parta

Groapa de gunoi de la Parta a fost deschisa in 1967, pe o fosta caramidarie. In anii ’80, acolo nu ajungea foarte mult gunoi, insa dupa 1990 lucrurile s-au schimbat, pentru ca in 1995, autoritatile sa constate ca deponeul iesise din „perioada de uz“. Dupa ani si ani de proiecte si discutii, odata cu reusita atragerii de fonduri europene,  autoritatile au decis inchiderea gropii de la Parta si deschiderea unui deponeu ecologic modern la Ghizela, a carui construire s-a incheiat in acest an.

 

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.