TIMISOARA. Noi promisiuni pentru timisoreni, in privinta parcarii supraetajate din zona strazii Oituz. De aceasta data, edilul spune ca sunt este doar la un pas distanta de realizarea efectiva a parcarii gigant, inatlta de 10 etaje.
” Vrem sa construim o mare parcare supraterana la intersectia starzii Popa Sapca cu Oituz, acolo unde este fosta popota a armatei. Astazi ni se preda documentatia de evaluare si putem sa incepem negocierea cu tertii si putem sa avansam aceasta procedura. De indata ce vom primi documentatia, o sa fiu pus in tema, sa vedem despre ce e vorba, si apoi vom invita reprezentantii Universitatii de Vest sa aiba discutii preliminare, ca sa gasim o solutie de schimburi de terenuri, incat acolo sa putem construi cat mai repede o parcare supraterana cu 10-11 etaje”, spune primarul Nicolae Robu.
Pentru a primi terenul pe care ar urma sa fie construita parcarea, reprezentantii Pimariei sunt dispusi sa cedeze Universitatii de Vest terenul pe care se afla Liceul CFR.
CITESTE SI: Greu cu parcarea in centrul Timisoarei! UVT nu vrea Primaria Veche, ar putea primi la schimb un liceu
„Stiu ca Universitatea de Vest s-a aratat interesata de Liceul CFR, dar asta nu inseamna ca apriori noi putem spune ca valoarea campusului Liceului CFR este echivalenta cu valoarea cladirii universitatii. Se poate da doar o parte din campusul de la CFR sau se va da o diferenta, daca valoarea cladirii de pe Oituz este mai mare. Asta vom afla dupa ce se va face evaluarea de catre experti”, a mai spus Robu.
Reprezentantii primariei spun ca vor incerca sa gaseasca un investitor privat pentru a realiza lucrarea, insa, in cazul in care nimeni nu se va arata dornic sa realizeze lucrarea, parcarea va fi facuta din fonduri de la bugetul local.
„Vom cauta un investitor privat, vom scoate la licitatie si speram ca aici va exista mai mult interes decat la parcarea din spatele magazinului Bega. Daca nu va fi nimeni interesat la o incercare, atunci vom realiza pe banii bugetului local aceasta parcare. Nu mai putem intarzia acest lucru foarte important pentru Timisoara, o parcare in zona centrala”, a concluzionat edilul.
Primarul da asigurari ca lucrarile de constructie a parcarii supraetajate din zona strazilor Popa Sapca si Oituz vor incepe odata cu cele de modernizare si largire a pasajului de pe strada Popa Sapca.
Pareri
Oare e o veste buna sau una rea faptul ca se doresc doua lucrari in acelasi timp? Ori pasajul intarzie inca vreo zece ani ori parcarea are proiectul gata si stabilit si constructorul. Oricum nu se potrivesc. Care e adevarul? Vom afla in 2024.
Sa se asigure mai multe cai de intrare si iesire din parcare…neaparat, la ce nebunie e in zona…ca altfel, daca imi ia o ora sa intru si sa ies din ea si o sa stea nefolosita!..Neaparat o iesire subterana care sa evite sensul de la punctele cardinale
corect !
Ideea este una foarte pozitiva, dar…. .
Problema va fi legata si de rezolvarea numarului de cai de urcare + coborare la 10 etaje, care este una f. dificila. In ansamblu, este vorba atat de intrarea in „cladire” (racordul catre oras, min ??? cate puncte de acces?) dar, mai important, de numarul si amplasarea cailor de urcare+coborare . La 10 etaje cu cate – min. 50 – 70 locuri pe etaj – apar probleme foarte mari legate – de exemplu – de evacuarea in caz de pericol (sa nu spun incendiu, ca ne aduce aminte de toamna lui 2015, in alta conjunctura).
Apoi dimensionarea unui loc de parcare sa tiina seama de „masinile mari” (SUV-uri, de ex AUDI, BMW, VOLVLO, … cere mananca locuri in adancime dar si in latime; va pot da un exemplu „nu neaparat pozitiv” in acest sens, dintr-un oras mare din UE. Cred ca un ciclu „intrare – parcare – coborare” / automobil (nu socotesc timpul de stasionare), nu trebuie sa depaseasca 8 – 10 minute, inclusiv achitarea taxei.
Nu cred ca va fi vorba de dotare cu lifturi – sa zicem min 20 de bucati = 2 lifturi de etaj – ca in acest caz ma gandesc ce se va face in cazul in care ENEL are o „defectiune in zona” si care se remediaza in 5 ore (gandire pozitiva).
Daca insa se amenajeaza – simultan – si cele 700 locuri parcare subterana, adiacent la Bl. Bratianu (Doamne fereste-ne insa de ploile torentiale) precum si si cele XXX locuri promise de dl Bojin in centru (vechiul comisariat), Centrul Timisoarei va fi salvat.
Construirea parcarii in centru trebuie dublata si de o disciplinare a celor care parcheaza aiurea, altfel acea parcare va fi goala iar smecherii vor continua sa incurce traficul si asa extrem de aglomerat. Parcarile de pe toate strazile adiacente pe unde sunt si trasee ale mijloacelor de transport in comun trebuie desfiintate , in locul acestora creandu-se dupa posibilitati mai mult spatiu verde, piste pentru ciclisti si benzi destinate doar transportului in comun..
Cred ca in centru, problema „spatiului verde” ar trebui discutata cu „discernamant atata timp cat Piata Libertatii este / a fost una „sacrificata”
Piata Libertatii sacrificata?doar in mintea bolnava a unora,asa trbuie sa arate o piata daca vrei pomi sunt destule parcuri in zona centrala sau poti sa mergi in padure dar nici intr-un caz nu acoperi piata cu copaci .
Sa mergi tu in Piata Libertatii sa o traversezi la orele pranzului ! Eu locuiesc in zona si o traversez zilnic este cea mai oribila piata plina de betoane caramizi rosii crapatre o lucrare de slaba calitate . Sa vi sa vezi cand vin grupuri de turisti sa viziteze unde stau sa faca o poza sub singurii copaci mari ramasi in piata in fata garnizoanei . Asa ca parerea mea este ca tu ai mintea bolnava intr-un oras peste tot trebuie sa existe verdeata si copaci nu numai in parcuri ca altfel am inchide ochii toti !
Pentru Centru2 (celui care vorbeste de „minte bolnava”).
Nu vreau sa-ti tin o prelegere de „introducere in urbanism”, dar.
In Europa Centrala in speta, exista un particular al amenajarii pietelor. Poti incepe cu orase mari si mici din Austria, Slovacia, Cehia, Ungaria,… . Acolo particularitatea consta in faptul ca, datorita verilor „uscate” s-a cautat ca in piete sa se amenajeze cat mai mult „verde” si daca este posibil, cu apa, „fantani” (vezi pe google maps, cobori omuletul si consulta pietele din orase reprezentative).
Piata Libertatii, neavand „nimic grandios in jur (cladiri uniforme deosebite, restaurate, biserici …)” era „recomandata” pentru o astfel de solutie.
Eu nu discut parerea altora. Cui ii place, ii place, asta nu inseamna ca ar avea „minte bolnava”.
Probabil ca ai vrut sa invoci „orasele italiene” de la Venetia in jos (sud) ca sa nu mergem in Tirolul de Sud sau…).
Si acolo amenajarile au fost facute cu discernamant, corelat cu particularitatile.