DEVA. Rewilding Europe si WWF-Romania infiinteaza la Gradina Zoologica din Hunedoara un centru de reproducere a zimbrului, urmand ca puii sa fie eliberati in Carpatii Meridionali.
Primii doi zimbri, un mascul si o femela au fost donati si relocati deja din Germania si Belgia.
Cei doi zimbri provin de la gradina zoologica Bielefeld si rezervatia Grottes de Han, care sustin eforturile de refacere a populatiei salbatice din Carpati. Femela s-a nascut in Germania in centrul de reproducere Springe si a fost gazduita in Belgia mai bine de un an. Zimbrii au fost insotiti de Etienne Brunelle, directorul parcului pentru animale salbatice din Han sur Lesse.
Puii nascuti in centrul de reproducere vor fi eliberati in Carpatii Meridionali
In cazul de fata, puii de zimbru care se vor naste in centrul de reproducere vor fi eliberati intr-unul din cele doua nuclee de resalbaticire din Carpatii Meridionali, in Muntii tarcu si Muntii Poiana Rusca, initiate de WWF si Rewilding Europe. Pentru a evita consangvinizarea, in anii ce urmeaza mai multe femele din gradini zoologice si rezervatii din Europa vor fi relocate aici pentru reproducere.
Eliberarea acestor pui, mostenitori ai unor exemplare nou venite in Romania, va reduce stresul rezultat din relocarea de la mii de kilometri distanta ce poate pune in pericol viata acestora.
„In anumite conditii o gradina zoologica poate sa aiba o implicare directa in conservarea unor specii amenintate cu disparitia, oferind un spatiu relevant, confortabil si asistenta profesionista pentru specia vizata. in acest caz incercam sa creem un centru de reproducere, unde zimbri nascuti in captivitate raman in cadrul unei gradini zoologice, insa totii puii nascuti aici vor fi introdusi in salbaticie, contribuind la efortul de a readuce o specie care a fost, nu demult, foarte aproape de disparitie totala, inapoi in natura”, spune Magor Csibi, director WWF- Romania.
Pentru a demara acest proiect pilot, WWF- Romania si gradina zoologica din Hunedoara au incheiat anul trecut un protocol de colaborare, iar cu sprijinul autoritatilor locale din Hunedoara a fost amenajat un tarc special pentru zimbri, de 6000 metri patrati.
Acest demers se desfasoara in cadrul proiectului “Masuri urgente pentru refacerea populatiei de zimbru in Romania”, implementat de WWF- Romania si Rewilding Europe, finantat de catre Comisia Europeana prin programului Life.
„In fiecare zi, pe mapamond dispar cel putin 11 specii si este datoria noastra sa ne luptam pentru acelea pe care inca le mai putem salva. Este in puterea noastra sa protejam animalele salbatice si habitatele naturale care asigura sanatatea mediului in care traim!” a spus Alexandru Bulacu, specialist WWF in cadrul initiativei de resalbticire a zimbrului.
Zimbrul e cel mai mare mamifer terestru din Europa. Odinioara era prezent pe tot continentul, cu exceptia unor zone din Spania, Italia si nordul Scandinaviei. Acum insa este mai rar decat rinocerul negru, doar 3403 exemplare ramanand in toata lumea in libertate sau semi libertate. Romania e una dintre cele noua tari europene cu zimbri care traiesc in salbaticie.
Pareri
Hunedoara nu este in vest!