Vom avea un cod etic intre firme si stat, ca sa prevenim coruptia, anunta ministrul Sanatatii, Raed Arafat

Firmele de medicamente, materiale si aparatura vor semna un cod de etica cu statul privind comportamentul in cadrul acestei relatii, pentru a preveni practica incorecta, influentele sau coruptia, a declarat ministrul Sanatatii, Raed Arafat.

„Fondurile din sanatate se scurg prin diverse modalitati, una fiind prescriptia nejustificata de medicamente scumpe, inainte de a vedea daca produsele ieftine nu sunt mai eficiente. Am avut discutii cu reprezentanti ai unor firme de medicamente care au venit in cadrul unei delegatii din SUA. in SUA, nimeni – nu numai pe medicamente, dar si pe aparatura, pe tot – nu poate avea contract cu statul daca nu semneaza codul de etica. Codul de etica al comportamentului firmei poate duce la excluderea firmei daca nu respecta acest act. Ideea unui cod de etica, a unui angajament fata de stat: fac afaceri cu tine, dar te respect”, a spus ministrul Sanatatii, la Pro Tv.

Raed Arafat a precizat ca prin acest cod de etica pe care ar vrea sa-l implementeze rapid, mai ales ca firmele de medicamente membre ale Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) au un astfel de document, spera sa previna „practica incorecta, influentele si coruptia”.

„Cine este descoperit sa stie ca este eliminat pe trei sau patru ani. in Cehia, spre exemplu, o firma a fost eliminata cativa ani, dupa ce a fost descoperita ca a mituit un oficial”, a explicat Raed Arafat in emisiunea „Dupa 20 de ani”.
Ministrul Sanatatii a mai spus ca in sistemul sanitar sunt firme care liciteaza, castiga, dar nu livreaza produsele.

„O firma vine si castiga licitatia, dar nu livreaza. Se intampla in oncologie, ne lasa spitalul descoperit, spitalul nu poate organiza o a doua licitatie. Exista firme cu astfel de practici in domniul medical, este o practica foarte raspandita”, a precizat ministrul Sanatatii.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.