Vom merge cu trenul de la Timisoara la Szeged, in Ungaria. Decizia luata de Guvernul Romaniei

TIMISOARA. Din nou, de la Timisoara la Szeged, pe calea ferata. Este un vis care ar putea deveni realitate, intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat.

CITESTE SI: Nu merge aerul conditionat in mai multe tramvaie si autobuze din Timisoara, nu functioneaza panourile din statii care afiseaza timpii. Uimitoarele descoperiri facute de politistii locali in timpul raziilor, raportate sefilor STPT 

In sedinta de Guvern de joi, s-a luat decizia semnarii unui memorandum intre Romania si Ungaria, pentru reluarea circulatiei feroviare intre cele doua tari pe aceasta ruta.

”Refacerea unei legaturi feroviare intre Timisoara (Romania) si Szeged (Ungaria) prezinta o importanta deosebita pentru dezvoltarea economica a judetului Timis, cu implicatii pozitive pentru intreaga regiune. Acest obiectiv de investitii se bucura de o larga sustinere la nivelul autoritatilor publice, la nivel judetean si la nivel local, din Romania. Autoritățile ungare sunt, de asemenea, pe deplin constiente de importanta unei infrastructuri de transport feroviar de calitate pentru imbunatatirea dezvoltarii economice, culturale si sociale a vietii cetatenilor din regiunea frontierei romano-ungare, in jurul celor doua localitati.
Intreprinderea demersurilor necesare pentru refacerea unei legaturi feroviare intre Timisoara si Szeged a fost convenita, de principiu, in cadrul intrevederii dintre ministrul transporturilor și infrastructurii din Romania, Sorin-Mihai Grindeanu, si ministrul afacerilor externe si comertului din Ungaria, Péter Szijjarto, care a avut loc la Timisoara la data de 1 septembrie 2023”, se arata in documentul Guvernului, aflat pe masa sedintei de joi.

Pentru ca acest proiect sa devina realitate este nevoie de refacerea unui pod peste Mures, langa Cenad.

In septembrie, anul trecut, ministrul roman al Transporturilor, Sorin Grindeanu, si ministrul ungar al Afacerilor Externe si Comertului din Ungaria, Péter Szijjarto, au avut o intrevedere chiar la Timisoara, unde au discutat despre acest pod si reluarea circualtiei feroviare intre Timisoara si Szeged.

”Am discutat cu ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, despre evolutia proiectelor transfrontaliere romano-ungare. Mai exact, subiecte precum deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei Beba Veche – Kubekhaza, Triplex Confinium, si refacerea podului peste Mures, dintre Cenad si Magyar Csanad. Partea maghiara a finalizat planurile si solicitat fonduri europene pentru refacerea podului de la Cenad, iar pentru PTF de la Beba Veche au inceput pregatirile. Cele două noi puncte de trecere pot fi realizate in baza celor două memorandumuri pe care le-am semnat la Timişoara, in luna septembrie. Dupa finalizarea acestor două noi obiective, vor exista 14 puncte de trecere a frontierei intre Romania si Ungaria”, declara atunci Sorin Grindeanu.

Calea ferata intre Timisoara si Szeged ar scurta drumul cu 60 de kilometri. Actuala linie ferata ocoleste prin Arad si intra in tara vecina pe la Curtici.

Podul de la Cenad, peste Mures, a fost inaugurat in 15 noiembrie 1857 si facea legatura intre Timisoara si Szeged, iar de aici mai departe spre Budapesta si Viena. Acest pod a fost dinamitat la finalul Primului Razboi Mondial.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. De ce sa te duci la unguri?

    • Ca sunt 10 clase peste noi

      • Dar ei va vor in Ungaria?
        ce daca sunt 10 clase peste voi? si Elvetia este mult peste 10 clase dar nu va vor pe teritoriul lor !!!

        • Ce faci, 6oz9orică, îți pui singur întrebări și singur îți dai răspunsuri ”convenabile”? Vai de steaua ta de mongol înapoiat!…

          • Steaua ta de budos olah

          • Din alt articol rezulta ca mongolii au lovit si la Igris in 1241. Maghiarii au venit din zona muntilor Urali.

          • Balubă, büdos 6oz9orii s-au REGRUPAT în zona Munților Urali. De plecat, au plecat de la poalele Munților Altai, de lângă Mongolia, o parte au rămas în actuala Bașchiria (Bashkortostan), restul au năvălit în Europa și au început să tâlhărească (ocupația lor de bază), și… mai dă-i în p. mamei lor de nespălați asiatici!

    • Stai jos !

  2. Cum? Din ce directie ?

    • Ciorapul trebuie intrebat.”Decât” el stie sau nici el

  3. Bine zis un viitor mai indepartat.

  4. Timisoara – Sannicolaul -Mare. 60km. 3h30min. romania. 2024..

  5. Deci până la Szeged trenul nu va face sub 6 ore pe un sens, cu vămi etc. Doar nu credeți că vom intra în Schengen terestru într-un ,,viitor apropiat,,.

    • Da, fiindca mereu vor avea scuze, mai nou canicula pentru 15-25 km/h.

  6. altceva nici nu era de facut ,decat sa pui tren pana acolo,eventual sa mearga numa dus cu cei care vor sa ramana acolo.

  7. Bine, bine este un vis aceasta cale ferată rapidă, dar pentru cine?
    De ce nu facem o linie de mare viteză de la Timișoara la București?

  8. Da. într-un viitor incert

  9. Erori uriașe de informare. 1. Dinamitat, de Armata Română, a fost podul rutier. Atunci a murit soldatul Nicolae Grigorescu. Crucea încă mai există la piciorul de pod. 2. Asta a fost în WWII, când eram aliați cu Hitler și Horty. 3. Podul CF, în discuție, nu a mai fost utilizat din WWI, când românii au demontat calea ferată de la podul CF până la gara CF Cenad. Proprietarii podului CF, ungurii, văzând că românii nu au vrut să restabileasca linia ferată, au demontat podul și l-au mutat la Szolnok, peste Tisa.