TIMISOARA. Sistemul este implementat de ceva vreme, dar primarul Nicolae Robu isi doreste ca tot mai multi calatori sa il foloseasca. Este vorba despre plata calatoriei cu transportul in comun, cu ajutorul telefonului mobil.
Nicolae Robu spune ca atunci cand a implementat sistemul de parcare a masinilor, cu ajutorul telefonului mobil, oamenii au fost sceptici, iar acum rezultatele se vad, mai ales ca se simte o crestere a incasarilor.
„Sustin taxarea calatoriilor cu telefonul, dar nu trebuie sa renuntam la a taxa cu bilete de hartie. Si cand am introdus taxarea cu telefonul pentru parcare, au fost foarte multe reactii de impotrivire, dar viata a dovedit ca nu a fost nimic iesit din comun, incasam mult mai mult ca inainte si e mai comod. Vom ajunge sa platim si popcornul si inghetata la cornet cu telefonul„, a declarat edilul.
Primarul Nicolae Robu a mai anuntat ca in curand va fi data in folosinta si o aplicatie turistica.
„Vom da in curand in folosinta si o aplicatie turistica. Cand te apropii de cladire, sa existe o placuta cu un cod care sa fie scanat„, a mai spus Robu.
Dupa ce acest cod va fi scanat, turistul va putea afla detalii despre cladirea istorica sau obiectivul turistic din fata sa.
Pareri
Voi plati cu placere biletul de tramvai/autobuz/troleibuz cu telefonul, cu cardul sau cu ce vrea muschii lor daca vine masinaria la timp. Daca nu, mut banii in buzunarul celalalt si o iau pe jos, caci ajung mai repede, viziunea mea de a imbatrani nu include nici o statie de tramvai in plan.
Domnule primar, de ce nu aplicati pe fonduri europene pentru modernizarea tuturor statiior, plus extinderea retelei in zona metropolitana. Zici ca suntem in Epoca Bronzului cu statiile alea unde se vand ziare, pana si Aradul are automate de bilete ce mama dracului.
Uitati aici sistmul de la Cluj – https://www.youtube.com/watch?v=-SXzynpxo0Q
Modernizarea şi extinderea sistemului de transport public în comun în zona metropolitană Cluj – etapa 1″
Valoarea pentru care a fost adjudecat proiectul este 21,05 milioane de lei. În cadrul acestuia, urmau să fie modernizate 87 de staţii de transport în comun în municipiul Cluj-Napoca. Trebuiau să fie montate 94 de copertine, amenajate 61 de automate de eliberare a legitimaţiilor de călătorie, respectiv 74 de panouri de afişaj cu privire la circulaţia mijloacelor de transport în comun.
Asta fiind etapa 1.
Se „parcheaza cu telefonul” dintr-un motiv foarte simplu: nu prea mai exista de multa vreme locuri din care sa cumperi tichete telpark/timpark. Asa ca trebuie sa accepti si taxa operatorului de telefonie mobila, avand in vedere ca pretul este mai mare decat cel „oficial”, adica pe hartie.
SI uite asa un tarif de 1.5 RON se transforma in cel putin 2.6 RON… (zona rosie, tarif standard vs. tarif prin SMS)
Pentru ca… „plata parcarii prin SMS se percepe prin operatorii de telefonie mobila, in lei, la cursul stabilit de acestia.”
Înainte de a investi în tot felul de ghidușii marca Robu, STPT ar trebui să se uite la haosul din transportul public. De astăzi s-a redus numărul de mijloace de transport și a fost oroare. Concret, E7 , conform noului grafic avea prevăzută sosirea la stația Banatul spre Freidorf la 16:25 și 16:50. Personal, am ajuns în stație la 16:20 și am așteptat până la 17:10. Afișajele electronice nu funcționează, aplicația Info trafic a STPT nu funcționează, dispeceratul „nu vede” autobuzele, nu e de niciun ajutor. Nu știu cu ce plus a venit noua conducere, altă Mărie cu aceeași pălărie. Să vă fie rușine!