Vom sti exact ce trebuie facut in caz de inundatii in Banat, dupa finalizarea hartilor de hazard

BANAT. Dupa inundatiile grave din 2005 din Banat, autoritatile locale au accesat fonduri de tot felul pentru a preveni efectele unor asemenea dezastre. Un ultim proiect este desfasurat de Administatia Bazinala de Apa Banat, care lucreaza la realizarea unor harti de hazard pentru regiunea de vest.

Obiectivul general al proiectului este reducerea riscului la inundatii si stabilirea exacta a actiunilor ce trebuie facute pentru a preveni catastrofele.

„Nu am avut niciodata harti care sa ne dea posibilitatea de a reactiona prompt in caz de cutremure sau inundatii. Vrem sa avem configuratia terenului bine delimitata si scenariile pe care le putem pregati anticipat, pentru a dirija actiunile. Vrem sa stim unde sa taiem digul, unde sa rupem drumul, ce cale ferata ne poate ajuta pe post de dig, ce posibilitati avem in situatii de urgenta, sa stim ce e de facut daca vine 100 mc de apa pe secunda. Ce se poate intampla in acest caz, se inunda Timisoara sau ajunge apa pana la Ghiroda. Sunt previziuni foarte exacte pentru a calcula riscurile”, a declarat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

In termeni mai tehnici elaborarea hartilor de hazard consta in modelarea terenului, folosind mijloace aeropurtate si mijloace terestre, cat si modelarea hidrodinamica pe toate cursurile de apa prin rularea debitelor maxime cu diverse probabilitati.

Proiectul trebuie finalizat pana la 31 decembrie 2012. Finantarea proiectului este asigurata in proportie de 80% din fondurile Uniunii Europene, restul de 20% fiind asigurat de la bugetul de stat. Valoarea totala a proiectului este de aproape 20 de milioane de lei, cu tot cu TVA. Hartile de hazard la inundații vor constitui suportul realizarii hartilor de risc la inundatii, responsabilitate care revine Consiliilor Judetene.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.