Vom trece peste Bega pe pasarele pietonale cu balustrade din sticla. Planurile Primariei Timisoara, in preajma unui pod din centrul orasului. Video

TIMISOARA. Cu parapete din sticla, prin care sa poata fi admirate ornamentele actualului pod, pe o structura realizata din materiale inovative, care vine sa completeze monumentalitatea impunatoarei constructii istorice.

Asa urmeaza sa arate noile pasarele pietonale ce ar putea fi construite peste raul Bega, chiar in centrul orasului.

Planuitele pasarele destinate pietonilor ar urma sa strajuiasca, de-a dreapta si de-a stanga, podul Mitropolit Andrei Saguna, de la capatul bulevardului Mihai Viteazu catre Catedrala, cunoscut si drept Podul Episcopal.

„Traficul pietonal va fi preluat prin doua pasarele anexate podului Mitropolit Andrei Saguna. Pentru a respecta valoarea istorica si simbolica a podului si monumentalitatea acestuia, se intervine in contrast, dar fara a se afla in conflict cu materialele noi, inovative si forme line in realizarea pasarelelor propuse.

 

Parapetele noilor pasarele vor fi din sticla securizata transparenta, iar mana curenta se propune a fi realizata din aluminiu, avand incorporat iluminatul arhitectural pietonal. Sistemul de iluminat arhitectural se doreste a fi unul dinamic, animand prin cromatica parapetele de sticla”, se arata in propunerea atasata proiectului.

 

Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, acesta este cel de-al treilea proiect inaintat pentru avizare Directiei Judetene de Cultura Timis.

„Nu s-a convenit inca asupra solutiei finale,  saptamana aceasta urma sa se mearga la DJC cu aceasta propunere, sa ramana podul asa cum e si sa se construiasca doua pasarele pietonale in lateralele podului”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro primarul Nicolae Robu.

Pe podul Mitropolit Andrei Saguna ar urma sa fie largite cele doua benzi de circulatie pe fiecare sens, iar trotuarele ar disparea. Pe cele doua pasarele ar urma sa circule pietonii, dar si biciclistii, pentru ca sunt prevazute si piste dedicate. Iar amenajarile ar fluidiza traficul pe o artera cheie a orasului, cred reprezentantii municipalitatii.

Ramane de vazut daca propunerea Primariei Timisoara va primi toate avizele necesare.

Situat la capatul bulevardului Mihai Viteazu, podul Mitropolit Andrei Saguna sau Episcopal, asa cum mai este cunoscut, a fost construit in 1913, pe locul unui pod de lemn ce functionase neintrerupt din 1718 si care fusese ranforsat in 1898. Pe cele 4 socluri de pe balustradele sale ar fi trebuit sa fie amplasate patru statui cu episcopi romano-catolici, insa acest lucru nu s-a mai intamplat.

VIDEO: Remus Gradinariu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Asta este o idee foarte buna, cred ca toti putem sa fim de accord. Dar lasati ideile cu podul Jiul, acesta nu are nicio utilitate.

  2. Adică vrem să reducem, la fel ca în toată lumea civilizată, traficul auto în zona centrală a orașului.
    Si în consecință lățim carosabilul de pe podurile care asigură accesul spre zona respectivă.
    Foarte inteligent.
    Norocul nostru este că nu o să se facă nimic, la fel cum nu s-a făcut nici podul Jiul, pasajul Solventul, podul Solventul, podul pietonal care leagă strada Andrei Muteșanu de Ady Endre (și acolo proiectul era cu parapeți din sticlă), pasajul subteran de pe Circumvalațiunii, WC-uri publice (în afară de unul) sau amenajarea pieței Balcescu sau turnul de apă de pe Barițiu.

    • Traim in epoca automobilului (Inculpatul dixit)…Ideea cu pasarela ar putea fi buna, avand in vedere inghesuiala de acum, dar cred ca va fi o problema cu aspectul podului privit din exterior, ceea ce cred ca nu este posibil din punctul de vedere al Directiei de Cultura si nici al arhitectilor (seriosi).

  3. Anton Kovacs are foarte mare dreptate!

  4. Rezistă podul la o sarcină dublă ?

  5. Vai de voi, nici sa cititi un articol nu sunteti in stare.
    E vorba de largirea benzilor de circulatie existente, nu despre adaugarea unora noi.
    Trenuri ati vazut pana acum? Daca nu, sunteti in locul potrivit, e sansa vietii voastre, are Timisoara si trenuri.

  6. O idee foarte proasta. Va strica complet aspectul podului (care, oricum, nu e cine stie ce frumusete arhitecturala dar, macar, se incadreaza in peisaj). Trotuarul actual e ingust, deci nu se va putea face cate o banda de circulatie in plus, pe doua sensuri iar podul, ca ansamblu, va arata ca dreq.

  7. Ca sa nu mai zic de „Sistemul de iluminat arhitectural se doreste a fi unul dinamic, animand prin cromatica parapetele de sticla”. Kitsch complet, marca primat Robu.