Cabina avionului supersonic IAR-111 Excelsior a fost testata de ARCA, la zbor, deasupra Marii Negre, in cadrul Misiunii 6. Cabina a amerizat dupa un zbor perfect, datele indicand calificarea cabinei pentru zbor la bordul supersonicului IAR-111. Avionul IAR-111 Excelsior va fi utilizat de catre ARCA ca platforma pentru lansarea rachetei Haas II pentru Competitia de astronautica de Google Lunar X Prize, cat si pentru dezvoltarea tehnologiilor pentru industria turismului spatial.
Programul ARCA pentru Competitia Google Lunar X Prize este finantat cu surse exclusiv private, avand programat primul zbor in toamna anului 2012. Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) este o organizatie non-guvernamentala, care doreste sa castige competitia de 30 milioane $, Google Lunar X Prize si sa lanseze in cosmos prima racheta romaneasca, capabila sa transporte un cosmonaut.
Programele dezvoltate la ARCA sunt:
– Racheta Demonstrator 2B, echipata cu primul motor din lume, din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansata cu succes, la data de 9 Septembrie 2004, de pe tarmul Marii Negre.
– Sistemul Stabilo care a executat doua zboruri pana in prezent. Misiunea 1, lansata la o altitudine de 14.700 m, in stratosfera si Misiunea 2 lansata in 2007 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Marii Negre.
– Racheta suborbitala Helen, demonstrator tehnologic pentru competitia Google Lunar X Prize. Zborul de test pentru Helen a fost amanat de doua ori, in 2009 (Misiunea 3) si 2010 (Misiunea 4), din cauza dificultatilor intampinate in lansarea balonului purtator. Pentru a testa avionica rachetei Helen, ARCA a lansat de la Sanpetru, la inceputul anului 2010, Misiunea 5, la altitudinea de 5000 m. Lansarea, cu succes, a primei rachete spatiale romanesti, Helen 2, a avut loc la 1 octombrie, 2010, din largul Marii Negre, in cadrul Misiunii 4B si a atins altitudinea de 40 km.
– Haas este o racheta spatiala in trei trepte pentru competitia de 30 milioane $ Google Lunar X Prize. Principalul obiectiv al programului este lansarea sondei lunare European Lunar Explorer si castigarea competitiei.
– Pentru transportul rachetei Haas II la altitudinea de lansare, ARCA dezvolta avionul supersonic de transport IAR-111. Acesta va deveni primul avion supersonic romanesc care va fi utilizat si pentru dezvoltarea tehnologiilor pentru turismul spatial.
Pareri
Sper să glumiţi, dar e improbabil… După un titlu exploziv „Vom zbura in spatiu cu un supersonic romanesc! A fost testat IAR-111 Excelsior deasupra Marii Negre! VEZI FOTO si VIDEO!”… :)) văd că s-a ajuns la o mare „evoluţie”, adică există umanoizi şi fără unicul neuron… Ca să rezum, n-a fost testat nimic… s-a ridicat o cărămidă cu elicopterul şi s-a lăsat să cadă în apă cu paraşuta… e o manea, nu s-a testat nimic, dar poate găseşte guţă rima la iar-111 excelsior… se poate termina în „frăţior”, că are parale de zbor şi ciudă duşmanilor că nu fac turism spaţial, să mor… etc… După eşecul cu luatul în balon şi cu pretenţii ulterioare de avioane spaţiale… arca e un fel de boc care face poc.