TIMISOARA. Vesti bune pentru timisorenii care se vor plimba pe aleile pietonale din centrul istoric al orasului de indata ce proiectul de reabilitare a Zonei Cetate se va incheia si vesti proaste pentru soferii care locuiesc pe cele 10 strazi ce vor fi pavate. Primarul Nicolae Robu le spulbera sperantele soferilor si anunta ca nimeni nu va putea folosi viitoarele alei pietonale drept parcare.
Pe acestea vor intra doar vehiculele pentru aprovizionarea magazinelor si localurilor din zona, precum si ambulantele, pompierii si masinile de politie.
„In niciun caz nu vor avea voie masinile pe strazile pietonale, nici riveranii nu vor intra cu masinile. Vom asigura intervale de aprovizionare, probabil dimineata, vom conveni cu cei care lucreaza in centrul istoric, cand le convine lor. Dar in orice caz, peste zi, cand lumea trebuie sa se plimbe, sa poata sta la o terasa, ca aici vor fi si terase, nu vom permite sa intre masinile”, ne-a declarat primarul Nicolae Robu.
Edilul-sef nu a gasit inca o solutie prin care sa blocheze accesul pe cele 10 strazi. Sustine ca nu va pune stalpisori la capatul viitoarelor alei pietonale, insa acestea ar putea fi blocate cu… jardiniere.
„Nu as vrea sa punem stalpisori, oamenii trebuie sa fie atenti, daca se duc povestind cu cineva alaturi, daca nu sunt atenti, dau in ei. Se practica in alta orase, dar asta este o solutie dura. E mai frumos cu jardiniere, asta este o solutie, ca de asta am recurs la ea si nu la stalpisori in unele locuri. Ele sunt eficiente, asta a fost inventia mea cu jardinierele, si in Piata Balcescu, si in Piata Victoriei, ca oprelisti pentru cei care nu inteleg sa fie civilizati. Sistemul de supraveghere video, cred eu, ne va ajuta sa rezolvam problema, pentru ca de acolo vom avea probe indubitabile pe baza carora vom aplica amenzi”, ne-a mai spus Nicolae Robu.
Cat despre locurile de parcare, este greu de crezut ca vom avea o parcare mare in centrul orasului pana sa fie gata proiectul de reabilitare a Zonei Cetate. Conducerea Primariei Timisoara a renuntat la ideea de a ridica o parcare supraterana in locul celei deja existente in spatele magazinului Bega. Singura solutie ramane cea subterana pe sub bulevardul cu palmieri, I.C. Bratianu, insa cu siguranta aceasta nu va fi gata pana in vara.
Asadar, riveranii vor trebui sa-si lase masinile pe strazile care nu sunt incluse in proiect, putine la numar, sau in parcarile private din zona.
***
Lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care face lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.
Va reamintim, lucrarile de reabilitare din cartierul Cetate reprezinta un proiect mai vechi al Timisoarei initiat de administratia Ciuhandu, care a pus piatra de temelie in primavara anului 2012. Acestea se executa treptat, cu aproape 15 milioane de euro, 80% din bani venind de la UE, ca fonduri nerambursabile.
Ar trebui sa fie complet refacute 10 strazi in zona Unirii: Sergent Constantin Musat, Vasile Alecsandri – pe tronsonul Piata Unirii si Libertatii, Lucian Blaga – pe tronsonul Piata Unirii si Piata Huniade, Florimund Mercy, Franceso Griselini, Fara Nume 2, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu si Enrico Carusso.
In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, care va ramane la fel. Se fac insa si aici sapaturi, pentru inlocuirea retelelor subterane, dar si pentru inlocuirea pavajului, pavaj care se va pune din cladire in cladire, deci vor disparea trotuarele. Totodata, proiectul prevede schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale.
Pareri
Cred ca o parcare de 700 locuri, cu lucrul in „subteran”, pe sub parcurile adiacente bul. I.C. Bratianu va fi o solutie dificila. Realizarea parcarii „in subteran” pe cei min. 15.000 m2 (estimat), la o inaltime de 3.5 m + cei X m deasupra + Y m fundatie ” – deci cam la 8 – 10 m sub pamant, nu va fi suportata de ce „rameane deasupra (parc copaci … drumuri …. ). Tot ce am vazut de acest fel in vestul mai mult sau mai putin indepartat este realizat „sub constructii, cu doua-trei nivele la cote – si care erau lucrate de „jos in sus” incepand cu fundatia. Sa speram ca gresesc si ca in 3 -4 ani se va realiza.
Locatarii din zona vor parca adiacent inelului I, blocând-ul definitiv.
Riveranii care au case in zona, cu curti interioare si cu porti (cai) de acces auto, ar trebui sa aiba vie sa tranziteze acele strazi pentru a intra cu masinile in propriile curti. Altfel ar insemna sa li se aduca o stirbire dreptului de folosinta (imobiliara si mobiliara) ca si atribut al dreptului de proprietate. Eventualele procese care ar urma (chiar daca s-ar ajunge pana la CEDO) sa se constate aceasta incalcare a dr de prop. si pana la urma despagubirile s-ar plati din banii cetatenilor care asista eventual, acum, indiferenti la aceasta posibila gafa sau omisiune , pe cale sa o comita primarul.
Amice, depsre ce procese vorbesti? Strada se transforma in trotuar, adica isi schimba destinatia functionala. Pe trotuar nu ai voie cu masina. Poti merge cateva sute de metri pe jos de la masina pana unde stai fara sa-ti pice coaiele, nu?
Asa grait-a biciclistu’
tupeu si nesimtire din partea primariei si a primarului. Nu avem solutii, si ce daca? bine ca platesc impozite fraierii. N-au decat sa se mute daca nu le convine, nu-i asa? dar cum s-ar simti domnul primar daca ar locui si el in aceasta zona? oare tot asa de sus ar trata lucrurile? si nu riveranii vor bloca inelul exterior, ca ei nu mai ajung sa parcheze acolo nici acum.Sunt destui nesimtiti care vin la birturi. Si birturile se vor innmulti odata cu terminarea santierelor. Doar astea aduc „venituri”, nu-i asa domnule primar? locatarii….treaba lor, sa-si parcheze masinile in parcari private, la 1 km de casa si sa-si care bagajele daca au tupeul si nesimtirea sa locuiasca in centru!
Nu fa din tantar armasar… Care un kilometru?
In alte tari parcarile supraterane sunt „camuflate” in cladiri istorice. Era o discutie cu ceva ani in urma, cladirea din Marasti, cazarma H sa fie transformata in parcare..ar fi o solutie
Unde vor parca riveranii? Pai na…dupa ani de zile de privit de sus pe restul, se intoarce roata! Ai fost securist? Ai luat portocale din magazinele speciale inainte de 89? Ai casa/case in centru? Pai na..de acuma incolo…iti lasi Metanul la 800m. CA TOATA LUMEA!
Sa nu mai fie riverani in centru. Retrocedrare in integrum si riveranul de Oltenia, sa se intoarca acasa!
esti cam frustrat si pe deasupra prost.O sa mori de grija riveranilor din ghetoul in care stai.